Βορίδης: Αναντίστοιχη η ποινή με το μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι
«Η απορία εύλογη, η αντίδραση εύλογη, όλα αυτά είναι κατανοητά»
Καθώς μόλις είχε γίνει γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι, από το θέμα αυτό ξεκίνησε η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
«Εμένα δεν μου επιτρέπεται να σχολιάζω δικαστικές αποφάσεις», ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του Μάκη Βορίδη και συνέχισε: «Προφανώς θα υπάρξουν και εφέσεις, πρέπει να δούμε και τη στάση του εισαγγελέως ως προς τις απαλλακτικές προτάσεις. Υπάρχουν θέματα μπροστά, άρα εμείς, η κυβέρνηση, το ακούμε». Σε κάθε περίπτωση, «η απορία εύλογη, η αντίδραση εύλογη, όλα αυτά είναι κατανοητά», σημείωσε.
Υπό το πρίσμα, επίσης, ότι «θα πρέπει να ξέρει κανείς τις λεπτομέρειες της υποθέσεως», ο υπουργός Επικρατείας διετύπωσε τη γνώμη ότι «μια τέτοιου τύπου ποινή για μια τέτοιου τύπου τραγωδία, για μία τέτοιου μεγέθους τραγωδία και καταστροφή, είναι αναντίστοιχη. Μπορεί να μην μπορούμε να προσδιορίσουμε αν φταίει το δικαστήριο ή ο τρόπος που συντάχθηκε η ποινική δικογραφία ή ο τρόπος που έγιναν οι κατηγορίες, η Εισαγγελία που τις απέδωσε, ή αν φταίει το ότι δεν υπήρχε ένα πλέγμα διατάξεων που να προσδιορίζει με ακρίβεια την ευθύνη. Πάντως, η γενική αίσθηση είναι ότι κάτι φταίει». Εν κατακλείδι, «η σειρά των ευθυνών μας αφήνει με μια αίσθηση ότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν».
«Η ΝΔ έχει να πάρει πάνω από 33,1% σε Ευρωεκλογές από το 2004»
Επόμενο θέμα της συνέντευξης ήταν οι Ευρωεκλογές: «Φαίνεται σε κάποιον λογικό να συγκρίνει βουλευτικές εκλογές με ευρωεκλογές; Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έχουν δικά τους χαρακτηριστικά», επεσήμανε εισαγωγικώς. Ενώ θύμισε ότι «η ΝΔ έχει να πάρει πάνω από το 33,1% (σ.σ. ποσοστό που έλαβε στις προηγούμενες ευρωεκλογές) από το 2004, μια εικοσαετία! Αλλά, παίρνει μεγαλύτερα ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές».
Συγχρόνως, ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε το οξύμωρο της τοποθέτησης της αντιπολίτευσης, όπως είπε. Με άλλα λόγια, «από τη μια οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και από την άλλη τις συγκρίνουμε με τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών». Κατά την άποψή του, υπάρχει λόγος που στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγουν τις συγκρίσεις με τις εθνικές εκλογές, αφού στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγαλύτερο ποσοστό.
Όμως, σημείωσε με έμφαση, «για πρώτη φορά υπάρχουν αντιπαραθετικά διλήμματα σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές, για ευρωπαϊκά θέματα». Συγκεκριμένα, διερωτήθηκε, «έχουμε δει τις σημαντικές, τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον; Βλέπουμε τι γίνεται στην ήπειρό μας, Ρωσία - Ουκρανία; Βλέπουμε τι γίνεται στη γειτονιά μας, γιατί γειτονιά μας είναι η Μέση Ανατολή;».
Και έφερε, αμέσως μετά, τρία παραδείγματα στα οποία διαπιστώνεται σύγκρουση απόψεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τη μια, Σοσιαλιστών - Αριστεράς - Πρασίνων από την άλλη. Θέμα πρώτο, η ευρωπαϊκή άμυνα, ανέφερε, υπενθυμίζοντας την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για ευρωομόλογο. Υπογράμμισε, δε τη σημασία που θα έχει για την ελληνική αμυντική βιομηχανία τυχόν απόφαση για κοινή άμυνα.
Θέμα δεύτερο, η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η πράσινη μετάβαση. Θέμα τρίτο, το μεταναστευτικό.
«Ισχυρό συμβολισμό η υποψηφιότητα Μπελέρη»
Εστιάζοντας, αμέσως μετά, στην αμιγώς εγχώρια πολιτική ατζέντα, ο υπουργός Επικρατείας έθιξε τα «μεγάλα ζητήματα που αφορούν κατ' εξοχήν τους ψηφοφόρους, που επηρεάζονται από τη δεξιά ατζέντα, δηλαδή τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, τους ανθρώπους που έχουν αυξημένη πατριωτική ευαισθησία. Αυτός που σήμερα σκέφτεται αν θα ψηφίσει Βελόπουλο, έχει τον Φρέντι Μπελέρη υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας». Έχει, ως εκ τούτου, τη δυνατότητα ο ψηφοφόρος να στείλει «ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την προστασία των αρχών του κράτους δικαίου, υπερψηφίζοντας τον άνθρωπο αυτό».
Και, αφού επέμεινε ότι το κυβερνών κόμμα δεν έβαλε το δήμαρχο Χειμάρρας στο ευρωψηφοδέλτιο με σκοπό να κόψει τις διαρροές της προς τα δεξιά, προσέθεσε: «Τον βάλαμε γιατί είχε έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό, ο οποίος εκπέμπεται και προς την Αλβανία και ευρύτερα». Ένα συμβολισμό που λέει "ναι" στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και των Δυτικών Βαλκανίων. Αίτημα, το οποίο «υποστηρίζει η χώρα μας - όχι όλες οι χώρες - αλλά με μία προϋπόθεση: τον σεβασμό της ελληνικής μειονότητας, έτσι όπως αυτή εκπροσωπείται στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ από τον Μπελέρη».
Κλείνοντας, ο Μ. Βορίδης εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς την Άκρα Δεξιά, γιατί «οι πατριώτες και συντηρητικοί ψηφοφόροι ξέρουν πλέον ότι για όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη σωστή επιλογή».