Σαρακοστή: Η νηστεία... κοστίζει ακριβά - Αναλυτικά όλες οι τιμές των προϊόντων
Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα… Οι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει και αυτοί με τη σειρά τους, να γεμίζουν τις βιτρίνες και τα ράφια τους με τα εδέσματα που τηρούν την ελληνική παράδοση και που θέλει νηστίσιμα και θαλασσινά για την Καθαρά Δευτέρα.
Το ερώτημα όμως για τους καταναλωτές, είναι ένα…Πόσο θα μας κοστίσει φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι;
Χαλβάς, θαλασσινά, ελαιόλαδο, τουρσιά, ουζάκι, αναψυκτικά και πάει λέγοντας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές σε αρκετά από τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για να γιορτάσουμε με τους αγαπημένους μας και να τηρήσουμε το έθιμο, καταγράφουν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι.
Το λάδι κατέχει την πρώτη θέση της ακρίβειας, με αύξηση 63,7%. Ακολουθούν τα αναψυκτικά με 13,8%, τα ψάρια με 9,7% σε ετήσια βάση και τα αλκοολούχα ποτά με 5,5%.
Αναλυτικά τιμές και αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι
Με τους καταναλωτές να ψωνίζουν τα απαραίτητα την τελευταία στιγμή, με την ελπίδα να έχουν πέσει οι τιμές, όλοι αναζητούν τις καλύτερες προσφορές. Ας δούμε λοιπόν, αυτές τις τιμές αναλυτικά.
Που κυμαίνονται κατά μέσο όρο, σε σχέση με πέρυσι και τι καπέλο έχουν «φορέσει» φέτος; Όλα δείχνουν ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί για ακόμη μια φορά.
2023 2024
- Ταραμοσαλάτα (kg): 7€-16€ 9€-18,60€ +28%
- Θράψαλο (kg): 8€ 10€ +25%
- Καλαμάρια (kg ): 15€ 18€ +20%
- Χαλβάς (kg): 6€-15€ 7€-17,50€ +16%
- Χταπόδι (kg): 19€ 20€ +5%
- Λαγάνα (750gr): 3€-3,50€ 3,15€- 3,70€ +5%
Για την μικρότερη αύξηση, αυτή που καταγράφεται στη λαγάνα, μάς μίλησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Flash.gr, οι αρτοποιοί βρίσκονται στο στάδιο που εφοδιάζονται με τις πρώτες ύλες, ενώ θα φροντίσουν να διατηρήσουν τις τιμές τους στα περυσινά επίπεδα…
«Πέρυσι κατά μέσο όρο, η τιμή της λαγάνας ήταν από 3 έως 3,50 ευρώ. Η εκτίμηση που έχω μέχρι τώρα, είναι ότι δεν θα έχουμε ιδιαίτερη μεταβολή στις τιμές. Θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα. Περιμένουμε να δούμε την τιμή στο σουσάμι, πώς θα διαμορφωθεί αυτές τις ημέρες. Ήδη από σήμερα παραλαμβάνουμε. Η εκτίμηση λοιπόν είναι ότι η λαγάνα θα πάει το πολύ ένα 5% επάνω, δηλαδή να κυμανθεί η τιμή από 3 έως 3,70 ευρώ.
-Οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν διαφοροποιηθεί;
Θα αναφέρω μόνο το σουσάμι. Βλέπουμε μια διαφορά προς τα πάνω κατά 10% με 15%.
Τιμές σε σε σούπερ μάρκετ και Βαρβάκειο
Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να «τρέχει» με 6,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Φεβρουάριο, οι καταναλωτές περιμένουν το «Καλάθι της Σαρακοστής» που κάνει πρεμιέρα σήμερα.
Στα ράφια τους πάντως οι τιμές εμφανίζονται ακόμη πιο τσιμπημένες. Ας δούμε που κυμαίνονται φέτος τα σαρακοστιανά εδέσματα, αυτή τη στιγμή, σε αρκετά υποκαταστήματα.
- Γαρίδες από 19,41 έως 22,80 ευρώ
- Χαλβάς από 5,40 το κιλό οι ιδιωτικής ετικέτας έως 16,92 το κιλό με φρούτα. Οι ακόμη πιο ιδιαίτεροι, όπως βιολογικοί, vegan ή χωρίς γλουτένη, εκτοξεύονται στα 22,48 το κιλό
- Ταραμοσαλάτα από 5,42 μέχρι και 10 ευρώ το κιλό, κατά μέσο όρο, ενώ οι πιο «ψαγμένες» επιλογές, αγγίζουν ακόμη και τα 18,10 ευρώ το κιλό!
- Χταπόδι από 15,80 το κιλό το ελληνικό, μέχρι και 29,50 το κιλό το συσκευασμένο χταπόδι εισαγωγής
- Θράψαλο 9,95 μέχρι 10,56
Την ίδια ώρα στη Βαρβάκειο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ιχθυαγοράς Αθηνών, Βασίλη Σίμο, με τον οποίο και συνομιλήσαμε, οι τιμές θα κυμανθούν σε συγκεκριμένα προϊόντα, στα περυσινά επίπεδα. Οι επαγγελματίες ετοιμάζονται μάς λέει, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και φέτος το Σαρακοστιανό Καλάθι της Ιχθυαγοράς…
«Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε τις ίδιες τιμές με πέρυσι, όπως ήταν δηλαδή στο καλάθι της ιχθυαγοράς που είχαμε φτιάξει σε συνάρτηση με το καλάθι της Σαρακοστής και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης. Ενδεικτικά στις τιμές έχουμε και κάποιες μειώσεις.
Στο μεσαίο μέγεθος, το καλαμάρι πουλούσαμε πέρυσι 10 με 11 ευρώ, φέτος είναι στα 8 με 9 ευρώ. Έχουμε μια πτώση της τάξης του ενός με δύο ευρώ. Επίσης στη γαρίδα την Banamei η οποία είναι η σκούρα η γαρίδα η γάμπαρη, πέρυσι στο μεσαίο μέγεθος, πουλούσαμε 10 με 11 ευρώ. Φέτος είναι στα 8 με 9 ευρώ.
Στα υπόλοιπα προϊόντα, αν δείτε και το καλάθι που είχαμε φτιάξει το ‘23, είναι ακριβώς οι ίδιες τιμές με φέτος. Δηλαδή στη γαρίδα το Νο1, την πιο μεγάλη γαρίδα Αργεντινής, ήταν πέρυσι στα 12 ευρώ, είναι επίσης στα 12 και φέτος. Γενικά έχουμε επιτύχει σε κάποια προϊόντα που είναι πρώτης γραμμής, να έχουμε μια μεγάλη αποκλιμάκωση.»
Ο κ,Σίμος, τόνισε πως το περιθώριο κέρδους που έχουν οι έμποροι στην Ιχθυαγορά είναι μικρότερο από την υπόλοιπη αγορά, στην οποία -όπως μάς είπε χαρακτηριστικά- δεν βλέπει να πέφτουν οι τιμές…
«Σε σχέση με αυτά που βλέπουμε στην υπόλοιπη αγορά, έχουμε μεγάλες διαφορές στην τιμή, της τάξεως των 5, 6 και παραπάνω ευρώ. Εμείς πάμε για ένα περιθώριο κέρδους πολύ μικρότερο απ’ ότι βλέπουμε στην αγορά, άρα πρέπει να γίνονται και οι απαραίτητοι έλεγχοι. Βλέπουμε δηλαδή ότι σε πάρα πολλά προϊόντα υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο εύρος κέρδους και δεν βλέπουμε να κατεβαίνουν οι τιμές. Θα σας πω ενδεικτικά για την γαρίδα που πουλάμε εμείς 12 ευρώ, την καλύτερη ποιότητα, στη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα τη βρείτε γύρω στα 19 με 20 ευρώ. Δηλαδή 7 με 8 ευρώ επάνω στην τιμή.
Για τα χταπόδια τα κατεψυγμένα από ένα μέχρι ενάμιση κιλό, εμείς πουλάμε από 10 μέχρι 12 ευρώ. Στα φρέσκα ελληνικά χταπόδια φτάνουμε μέχρι 22 ευρώ, αλλά μιλάμε για φρέσκα ελληνικά, που δεν είναι πολύ μεγάλη η ποικιλία τους, λόγω του ότι δεν υπάρχει μεγάλη επάρκεια. Οπότε κι εμείς βάζουμε πιο πολύ στις προθήκες μας τα υπόλοιπα που είναι τα κατεψυγμένα. Επίσης πολύ καλά στην ποιότητα αλλά και πολύ καλύτερα στην τιμή.»
Η ιχθυαγορά της Αθήνας, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καταναλωτών, θα ανοίξει τις πύλες της από τα ξημερώματα της Κυριακής στις 6.00 μέχρι και θα κλείσει το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, στις 16.00.