Ύπατη Αρμοστία: Μαζί με το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσαν κοινό Δελτίο Τύπου εξηγώντας όχι μόνο την αναγκαιότητα της συμμετοχής όλων των δυνάμεων κατά της πανδημίας, θυμίζοντας ότι οι πρόσφυγες ήταν μέχρι πρότινος άνθρωποι της δουλειάς ή της επιστήμης στις πατρίδες τους. Καλούν λοιπόν τα κράτη να αξιοποιήσουν τη στήριξη που μπορούν να προσφέρουν οι πρόσφυγες επαγγελματίες υγείας, στα εθνικά συστήματα υγείας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Το κοινό Δελτίο Τύπου ως έχει:

«Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά κράτη στην Ευρώπη έχουν απευθύνει δημόσια έκκληση στους πρόσφυγες επαγγελματίες υγείας να συμμετέχουν στην εθνική ανταπόκριση στον κορωνοϊό. Στηρίζουμε πλήρως τέτοιες πρωτοβουλίες και ελπίζουμε ότι μπορούν να επεκταθούν περαιτέρω σε όλη την ήπειρο, αλλά και πέρα από αυτήν», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi.

«Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν ανταποκριθεί στην πανδημία με ανιδιοτελή αφοσίωση. Κάθε διαθέσιμη βοήθεια είναι απαραίτητη στην κρίση αυτή που διανύουμε. Οι πρόσφυγες με αποδεδειγμένες επαγγελματικές δεξιότητες είναι έτοιμοι να βγουν μπροστά και να συμβάλουν εάν τους δοθεί η ευκαιρία, υπό την επίβλεψη πιστοποιημένων επαγγελματιών υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να προσφέρουν πίσω στις κοινότητες που τους έχουν υποδεχτεί», πρόσθεσε ο κ. Grandi.

Υπάρχουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη, οι οποίοι διαθέτουν τις απαραίτητες ικανότητες και τη σχετική εμπειρία και είναι πρόθυμοι να εμπλακούν και να βοηθήσουν. Αλλά τα περισσότερα επαγγέλματα που σχετίζονται με την υγεία διέπονται από αυστηρούς κανονισμούς και οι αρμόδιες κρατικές υγειονομικές αρχές χρειάζεται να δώσουν την απαραίτητη έγκριση.

«Οι πρόσφυγες, οι κοινότητες υποδοχής τους και οι χώρες προέλευσής τους μπορούν να επωφεληθούν από το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο για τα Προσόντα των Προσφύγων. Τα προσόντα που έχουν ήδη οι πρόσφυγες, αλλά δεν μπορούν να τεκμηριώσουν με τα απαραίτητα έγγραφα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν», είπε η Marija Pejčinović Burić, Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Το Ευρωπαϊκό αυτό Διαβατήριο δεν υποκαθιστά τα απαραίτητα επαγγελματικά πιστοποιητικά και τις άδειες, αλλά βοηθάει τις αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες παρέχοντας τις πληροφορίες που χρειάζονται».

Το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια δεξαμενή πιστοποιημένων επαγγελματιών υγείας που θα έχουν ήδη αξιολογηθεί, προκειμένου οι κρατικές υγειονομικές αρχές να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο για την αξιοποίηση του δυναμικού των προσφύγων, εάν και όταν χρειαστεί.

Η Υ.Α. συνεργάζεται με εταίρους της προκειμένου να βρουν καινοτόμους τρόπους για να προσεγγίσουν τις προσφυγικές κοινότητες, να εντοπίσουν τους πρόθυμους επαγγελματίες υγείας και να διευκολύνουν την πρόσβασή τους σε διαδικτυακά τεστ. Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Υ.Α. εργάζονται ήδη μαζί με εταίρους από τα Εθνικά Κέντρα για την Αναγνώριση Προσόντων με σκοπό να εντοπίσουν πρόσφυγες επαγγελματίες υγείας και να βοηθήσουν στην αξιολόγηση των δεξιοτήτων και των πιστοποιητικών τους μέσω του προγράμματος αυτού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις