Η σταδιακή άρση των μέτρων που ξεκίνησε στις 4 Μαΐου θα κριθεί από τους ειδικούς την Δευτέρα 18 Μαΐου οπότε και συμπληρώνονται 14 ημέρες. Εκεί θα αξιολογηθεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και θα βγουν τα πρώτα συμπεράσματα για το αν η πανδημία έχει περιοριστεί ή έχουμε νέα διασπορά του ιού βοηθούσης και της άρσης.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι νέοι σε ηλικία άνθρωποι ήταν πιθανότατα οι πιο πειθαρχημένοι, οι συνεπέστεροι στα μέτρα που απαιτήθηκαν την περίοδο της καραντίνας. Και τώρα βρίσκονται στο επίκεντρο

Αρκούσαν τέσσερις ημέρες επανόδου για να δημιουργηθούν τα πρώτα προβλήματα.

Οι εικόνες συγχρωτισμού δεκάδων νεαρών πολιτών σε κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες προκάλεσαν προβληματισμό  στην κυβέρνηση. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ τις απογευματινές, έστω και αν δεν το έχουν εντοπίσει τα κανάλια. Να δεχτώ ότι η φασαρία γίνεται μόνο για το θέμα της διασποράς.

Αντιπαρέρχομαι δηλαδή τις τοποθετήσεις κάποιων δημάρχων που ποντάρουν εκλογικά στα συντηρητικά αντανακλαστικά της εκλογικής τους πελατείας. Που σιωπούσαν όταν κάποια πάρτι που είδαν το φως της δημοσιότητας σκορπούσαν τον κορονοϊό και ξεσπαθώνουν τώρα. Πολλοί από αυτούς προτιμούν τις πόλεις τους/ μας ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια της Αττικής, υπνωτήρια ξενοδοχεία χωρίς καμία υπαίθρια ανθρώπινη δραστηριότητα ει δυνατόν μετά τις 21.00 το βράδυ και εκτός περιόδου πανδημίας.

Για αυτούς οι νέοι θα πρέπει να μελετούν, να κοιμούνται νωρίς και να πηγαίνουν την Κυριακή στην εκκλησία. Τίποτα άλλο. Για αυτό βρήκαν ευκαιρία για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε πλατείες ή όπου υπάρχει νεανικό στέκι. Και αναφέρομαι στο Δήμαρχο της Αγίας Παρασκευής ιατρό κ. Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος εδώ και δύο μέρες, πρωί μεσημέρι βράδυ ενημερώνει από τα κανάλια την επικράτεια ότι μία από τις κεντρικές πλατείες της πόλης στην οποία έχει διατελέσει ή τρεις ή τέσσερις φορές Δήμαρχος είναι άντρο ναρκωτικών. Τρομερή υπερβολή αλλά όχι αθώα.

Τώρα το θυμήθηκε. Εν μεσω πανδημίας.

Επιστρέφω όμως στις αιτιολογημένες ανησυχίες της κυβέρνησης για  την πιθανή διασπορά.

“Τα υπαίθρια πάρτι και τα καταστήματα που μετατρέπονται σε…take away bars, σερβίροντας ποτά σε πλαστικά ποτήρια, έρχονται για να βάλουν φρένο στα όποια σενάρια υπήρχαν για άνοιγμα του κλάδου της εστίασης πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία της 1ης Ιουνίου”  διαβάζουμε στα ρεπορτάζ, την ώρα που υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μετράει αποστάσεις στα εστιατόρια φορώντας plexiglass μάσκα. Μία εικόνα που έχει τη σημειολογία της καθώς ο υπουργός “προβάρει” ο ίδιος την επανεκκίνηση της εστίασης από τις 6 Μαϊού ενώ το άνοιγμα αναμένεται την 1η Ιουνίου. Τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτή που παρουσιάζει το κυβερνητικό ρεπορτάζ.

Κατά την γνώμη μου ο κλάδος εστίασης, που έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από την πανδημία μπορεί να “αδειάσει τις πλατείες”. Με τους καταστηματάρχες να φαίνονται διατεθειμένοι να τηρήσουν τα μέτρα των αποστάσεων και σύμμαχο τον καλό καιρό και τα τραπεζάκια έξω οι γεμάτες πλατείες μπορούν να επιμεριστούν σε καλά οργανωμένους χώρους  υπαίθριας εστίασης.

Εκτός εάν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι μπορούμε να έχουμε και άρση μέτρων και τους νέους μαντρωμένους ή σε διαρκή άθληση!

Ένα άλλο ζήτημα είναι η οριζόντια τήρηση των μέτρων.  Χθες συνομιλούσα με τον Δήμαρχο Λειψών κ. Φώτη Μάγγο. Οι 800 κάτοικοι βλέπουν ότι πρέπει να περιμένουν ένα μήνα ακόμα για να ανοίξει η εστίαση στο νησί. Εκεί ούτε συνωστισμός υπάρχει ούτε πολύβουες πλατείες Και όμως υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς. Τυπικά τουλάχιστον. Και αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα

Για να είμαστε δίκαιοι, η κυβέρνηση πλέει εδώ και εβδομάδες σε αχαρτογράφητα νερά. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινά μαθαίνω σειρά επισκέψεων σε γειτονιές της Αθήνας. Στόχος είναι να υπάρχει άμεση επαφή με τους πολίτες και ο κ. Μητσοτάκης να έχει συνεχή εικόνα από το άνοιγμα των καταστημάτων και τη λειτουργία της αγοράς.

Γιατί αυτή πρέπει να λειτουργήσει με μέτρα προστασίας και ανοιχτό πνεύμα. Όχι υστερίες συντηρητισμού και φοβέρες

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις