Αύγουστος: Στους ρωμαϊκούς χρόνους ονομαζόταν Sextilis, δηλαδή έκτος, επειδή είχε την έκτη θέση στο δεκάμηνο ημερολόγιο. Την ονομασία αυτή διατήρησε και αργότερα, όταν προστέθηκαν δύο ακόμη μήνες, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, και ο Σεξτίλις κατείχε την όγδοη θέση. Ο Sextilis μετονομάστηκε σε Αουγκούστους (σεβαστός), από την τιμητική προσφώνηση στον αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, στον οποίο αφιερώθηκε, επειδή τον μήνα αυτό ο Οκταβιανός ανήλθε για πρώτη φορά στα υψηλά αξιώματα και σημείωσε μεγάλες επιτυχίες σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο (τερματισμός Εμφυλίου Πολέμου, κατάληψη της Αιγύπτου κ.α.). Ο Οκταβιανός προσέθεσε αυθαίρετα μία ημέρα στον Αύγουστο, που ως τότε είχε 30 ημέρες, την οποία απέσπασε από τον Φεβρουάριο, ώστε να μην υστερεί σε διάρκεια από τον Ιούλιο, που ήταν αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα.

Το Βρετανικό Μουσείο μας θυμίζει την ιστορία του Αυγούστου

Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ Οκταβιανός Αύγουστος γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 63 π.Χ. Ήταν γιος του Γάιου Οκτάβιου και της Ατίας, ανιψιάς του Ιουλίου Καίσαρα. Ο Καίσαρ θα υιοθετήσει τον Οκταβιανό και στη διαθήκη του θα τον ορίσει κληρονόμο του. Μετά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα το 44 π.Χ., ο Οκταβιανός μετά από μία μικρή σύγκρουση με το Μάρκο Αντώνιο θα αποδεχθεί το σχηματισμό της δεύτερης τριανδρίας (που αποτελούνταν από το Μάρκο Αιμίλιο Λέπιδο, το Μάρκο Αντώνιο και τον Οκταβιανό), στην οποία δόθηκαν ανώτατες εξουσίες και εξελίχθηκε σε όργανο της κρατικής διοίκησης. Μετά τη νίκη επί των δολοφόνων του Καίσαρα στους Φιλίππους το 42 π.Χ., τα μέλη της τριανδρίας μοίρασαν τις επαρχίες της Αυτοκρατορίας.

Σε σύντομο διάστημα ο Οκταβιανός ήρθε σε σύγκρουση με το Μάρκο Αντώνιο, τον οποίο κατάφερε να πείσει τη Σύγκλητο να τον καταγγείλει ως εχθρό της πατρίδας. Με τη νίκη στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ. ο Οκταβιανός ήταν πλέον ο κύριος πρωταγωνιστής. Σταδιακά κατάφερε, σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, να συγκεντρώσει τα περισσότερα ρωμαϊκά αξιώματα. Εκλέχθηκε ισόβιος ύπατος, δήμαρχος, ποντίφικας (απ’ όπου έλαβε και τον τίτλο Augustus=σεβαστός). Τέλος, το 2 π.Χ. η Σύγκλητος του απένειμε τον τιμητικό τίτλο pater patriae (=πατέρας της πατρίδας). Αρνήθηκε επίμονα, παρά τις προτάσεις που του έγιναν, να λάβει τον τίτλο του δικτάτορα, γνωρίζοντας ότι ο ρωμαϊκός λαός και η Σύγκλητος θα εναντιωνόταν σε μία τέτοια ενέργεια.

Ανάγλυφο αφιερωμένο στην Ναυμαχία στο Άκτιο

Η εξάπλωση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας καθιστούσε αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς. Έτσι, ο Οκταβιανός προχώρησε σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις, στην οικιστική πολεοδομική αναμόρφωση της Ρώμης, την αναδιοργάνωση του στρατού και του στόλου, καθώς και του δημόσιου ταμείου. Κατάφερε σε συνεργασία με τους στρατιωτικούς ακολούθους του να εγκαθιδρύσει την περίφημη Pax Romana (ρωμαϊκή ειρήνη) σε όλη την έκταση της Αυτοκρατορίας.

Με τη βοήθεια του Γάιου Μαικήνα βοήθησε την ανάπτυξη των τεχνών και των γραμμάτων προστατεύοντας και ενισχύοντας καλλιτέχνες. Ο Οκταβιανός χαρακτηριζόταν για τη μετριοπάθειά του, τη λογική και την αναμφισβήτητη πολιτική του ιδιοφυία, που τον καθιστούσε ικανό να εκμεταλλεύεται τις περιστάσεις που παρουσιάζονταν. Ως διάδοχό του υπέδειξε το θετό του γιο Τιβέριο, εγκαινιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αυτοκρατορική περίοδο. Θα πεθάνει στις 19 Αυγούστου 14 μ.Χ.

Με πληροφορίες από Σαν Σήμερα και historical-quest.com