Θυμίζουμε πόσο είχε ξαφνιάσει η άρνηση των τοπικών παραγόντων και μελών του συλλόγου Γονέως και κηδεμόνων, να τιμήσουν τον συντοπίτη τους και παγκοσμίως δοξασμένο δίνοντας το όνομά του στο Γενικό Λύκειο.

Τα επιχειρήματα για να μην προστεθεί η προσωνυμία ήταν εξαιρετικά φτωχά αν όχι προσχηματικά: «Το σχολείο δεν πρέπει να ταυτιστεί με ένα πρόσωπο συνδεδεμένο με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο», λες και ο Γλέζος δεν ανήκει σε όλη την Ελλάδα και ότι «δεν πρέπει  να παρθεί εν βρασμώ κάποια διχαστική πρόταση».

Τελικά αποδείχτηκε ότι η ίδια η άρνηση ήταν διχαστική και τελικά επικράτησε το αυτονόητο. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δήλωσε ότι ήταν μία νίκη της τοπικής κοινωνίας «που αποδεικνύει ότι κανείς δεν μπορεί να σταθεί πάνω από την Ιστορία». Επίσης επισήμανε ότι «Πέρασαν τέσσερις μήνες υπουργικής σιωπής. Χρειάστηκε να ξεσηκωθεί ο λαός και οι φορείς της Νάξου και των Κυκλάδων, να υπογράψουν εκατοντάδες προσωπικότητες του νησιού και να κατατεθεί -για πρώτη φορά μετά από πολλά, πολλά χρόνια- διακομματική ερώτηση, δέκα βουλευτών από 4 κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Μέρα25) με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ».

Όσο για το δήμαρχο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την υλοποίηση της απόφασης του Σχολικού Συμβουλίου, νομίζω χρειάζεται να ζητήσουν συγγνώμη» σχολίασε.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Καραμέως, έγραψε στο Twitter: «Σχετικά με το αίτημα να προστεθεί το όνομα του Μανώλη Γλέζου στην επωνυμία του Γενικού Λυκείου Νάξου, η απόφασή μας με τη Σοφία Ζαχαράκη είναι να προχωρήσει η μετονομασία. Ο Μανώλης Γλέζος σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία με την τόλμη των έργων και την παρρησία των λόγων του».