Με καυστικό τρόπο θέλησε να σχολιάσει την περίπτωση της υπόθεσης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Πάτση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ πως «ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη γαλάζια λεηλασία, έχουν πέσει σαν τις ακρίδες». Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «έχουμε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που λειτουργούν ως τρωκτικά», όπως είπε στην συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον ΣΚΑΪ την Τρίτη (25/10).

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης είχε ως θέμα την οικονομία και την ακρίβεια, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει πως ο πολίτης βλέπει ότι χρειάζεται δύο μισθούς για να καλύψει τις αυξήσεις στο ρεύμα, την ώρα που η χώρα έχει αρνητικές πρωτιές σε όλη την Ευρώπη, σε σχέση με τους μισθούς, την αισχροκέρδεια και τον πληθωρισμό, σημείωσε.

«Ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να βγάλει το μήνα όταν χρειάζεται δύο μισθούς για να καλύψει το ρεύμα ή μία οικογένεια με δύο μισθούς δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα. Βλέπουμε ότι υπάρχουν οικογένειες που σκέπτονται να κόψουν το φροντιστήριο για να πληρώσουν το ρεύμα», όπως είπε.

Όσον αφορά τις αυξήσεις στην ενέργεια, δήλωσε πως, «η χώρα έχει αρνητικές πρωτιές στην Ευρώπη και σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και με τους χαμηλούς μισθούς. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα προ φόρων στην Ευρώπη. Από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 έχουν παραχθεί υπερκέρδη 2,2 δισ. λέμε εμείς, η ΡΑΕ καταλόγισε 924 εκατομμύρια για τους έξι μήνες.

Θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί, είτε 600 εκ. για έξι μήνες ή με τα δικά μας στοιχεία 1,9 δισ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει φορολογήσει ούτε ένα ευρώ μέχρι στιγμής. Βλέπουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην ενέργεια όπως και στα καύσιμα που η κυβέρνηση δεν τα αντιμετωπίζει. Γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά;». Ο ίδιος απάντησε ότι «υπάρχει σχεδιασμός μίας πολιτικής που εσκεμμένα αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια».

«Βλέπουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και στα καύσιμα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να φορολογήσει και να κάνει ελέγχους», πρόσθεσε. «Είναι μια πολιτική που δεν θέλει να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα», σημείωσε.

«Από τη μία τσέπη του φορολογούμενου παίρνουμε από τη μια τσέπη διατηρώντας τον υψηλό ΦΠΑ. Και από το άλλο χέρι δίνουν επιδοτήσεις», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τα δημόσια έσοδα το πρώτο εξάμηνο του 2022 αυξήθηκαν 7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 4 δισ. ευρώ είναι έμμεσοι φόροι. Άρα μπορούμε να βρούμε τα 5 δισ. που κοστίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν χρήματα.

Στη ΔΕΘ καταθέσαμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για αλλαγές στη φορολογία, είπε και υπενθύμισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • Αύξηση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους τους πολίτες

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο», τόνισε.

«Οι πλούσιοι στη χώρα μας ίσως περνάνε καλά, αλλά οι μεσαία τάξη γίνεται πλέον φτωχή», τόνισε.

Τα ελληνοτουρκικά και η ρητορική κλιμάκωσης

Δεν υπάρχει αμφιβολία που υπάρχει μια ρητορική κλιμάκωσης που είναι ανησυχητική, σημείωσε αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά. Εκτίμησε δε, ότι ίσως ο Ερντογάν διαβλέπει ότι η Ελλάδα αφήνει έδαφος για να δημιουργήσει τετελεσμένα.

«Κακώς ο κ. Μητσοτάκης εστίασε μόνο στην πολιτική των εξοπλισμών», σημείωσε. «Το μεγάλο ερώτημα είναι με ποια πολιτική θα πορευτεί η Ελλάδα απέναντι στον Ερντογάν ή κάποιον άλλο. Η Τουρκία είναι υπολογίσιμη δύναμη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κάθε φορά που ασκούμε κριτική απέναντι στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, η κυβέρνηση θεωρεί ότι ευνοεί τον Ερντογάν. Είμαστε όλοι ενωμένοι, απέναντι στην Τουρκία». Και υπενθύμισε τις δηλώσεις Γεραπετρίτη για το Ορούτς Ρέις περί των 6 ν.μ. «Ήταν λάθος» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ νοτιοανατολικά της Κρήτης, απάντησε ότι αποτελεί αναφέρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, όποτε το επιλέξει. «Σήμερα υπάρχει κίνδυνος, όπως ήρθε το Ορούτς Ρέις στα 7 ν.μ, έτσι και τώρα μπορεί να δούμε έρευνες νοτίως της Κρήτης. Άρα πρέπει να κατοχυρώσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η πρόταση περιλαμβάνεται σε ένα συνολικό πακέτο στρατηγικής, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Η Τουρκία βρίσκει κάποια «πατήματα», νομιμοφανείς λόγους κάθε φορά», σημείωσε αναφερόμενος στις διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Ο Πάτσης συμβολίζει τη γαλάζια λεηλασία

«Γιατί διεγράφη ο κ. Πάτσης;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο Αλέξης Τσίπρας. Είχε συστήσει εισπρακτική εταιρεία που ανήκει στα λεγόμενα «κοράκια», είχε απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ και όλα αυτά ήταν γνωστά και δημοσιοποιημένα. «Μαζεύονται πολλά: Πάτσης, Μαραβέγιας, Νικολάου, Κοντολέων… Εϊναι πάρα πολλά», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη γαλάζια λεηλασία, έχουν πέσει σαν τις ακρίδες». «Έχουμε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που λειτουργούν ως τρωκτικά».

«Είναι δυνατόν να έχουμε πτωχευτικό νόμο που δεν προστατεύει την κατοικία», αναρωτήθηκε. «Υπήρχε όταν είχαμε την Τρόικα», υπενθύμισε ενώ τώρα «βγαίνουν τα σπίτια του κόσμου στο σφυρί».

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, απάντησε ότι πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό. «Οι μετρήσεις δείχνουν μια διαφορά υπέρ της ΝΔ διαρκώς μειούμενη. Επίσης, δείχνουν μια δεξαμενή αναποφάσιστων διαρκώς διογκούμενη. Επίσης, δείχνουν μια διογκούμενη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση», διαπίστωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε δε, ότι σε όλες τις μετρήσεις στο νεανικό κοινό ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα. Αυτοί που θα πάνε στην κάλπη, θα είναι αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα τόνισε. Και για πρώτη φορά είναι διαφορετική από τις άλλες – είναι η κάλπη της απλής αναλογικής, σημείωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εάν είναι πρώτος, θα επιδιώξω συνεργασία. Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με κανέναν», σημείωσε και τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργσσίας.

«Εάν είχαμε κυβέρνηση συνεργασίας θα είχαμε το όνειδος των υποκλοπών;», αναρωτήθηκε ρητορικά.

Εκλογές και δημοσκοπήσεις

Για τις εκλογές, είπε ότι οι μετρήσεις στις δημοσκοπήσεις «δείχνουν μία διαφορά συνεχώς μειούμενη. Και δείχνουν μία μεγάλη δεξαμενή αναποφάσιστων. Πιστεύουμε ότι η δεξαμενή αυτή, δεν θα πάνε στην κυβέρνηση». Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και τότε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθεί να αποφασίσει.

Είπε επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μεγάλα βήματα προς το κέντρο. «Κάναμε εκλογές από τη βάση, με 170.000 μέλη. Όλα τα κόμματα, οι κομματικοί μηχανισμοί χρειάζονται εκσυγχρονισμό» ανέφερε, ενώ τόνισε ότι «η κάλπη αυτή είναι διαφορετική από τις άλλες, είναι της απλής αναλογικής. Είναι η κάλπη που ο πολίτης θα γνωρίζει ποιος μπορεί να κάνει συνεργασίες».

«Αν είμαι δεύτερος (σ.σ. στις εκλογές)… απάντησα στη ΔΕΘ, διεκδικούμε μία κυβέρνηση των νικητών. Ακόμα και αν είμαστε δεύτεροι και βγαίνουν τα κουκιά, υπάρχει θέμα ηθικό για μένα και αυτό μετράει» σημείωσε, ενώ ερωτηθείς τι θα συμβεί αν χάσει τις εκλογές, είπε: «Στην πολιτική όλοι κρινόμαστε. Τα μέλη του κόμματος και οι συλλογικές διεργασίες, θα αποφασίσουν. Το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι αν θα χάσει ο Τσίπρας, αλλά το πώς θα κερδίσει η κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του, με μία κυβέρνηση που θα έχει την πλειοψηφία, θα μπορέσουμε να το πετύχουμε».

Η αναφορά στον Παναθηναϊκό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον Παναθηναϊκό και την πορεία του στο πρωτάθλημα. Ερωτηθείς για τις εκλογές και τις δημοσκοπήσεις που δεν δείχνουν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε πως «βεβαιότητα στις μέρες μας δεν μπορεί να εκφράσει κανείς για τίποτα. Τη μόνη βεβαιότητα που μπορώ να εκφράσω είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα πάρει φέτος το πρωτάθλημα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις