Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμφισβήτητα σημαδεύτηκε επικοινωνιακά από αυτά τα είκοσι εφιαλτικά λεπτά της μονομερούς συνέντευξης τύπου του Ντόναλντ Τραμπ μπροστά σε ένα από τα 28τζάκια του Λευκού Οίκου. Εκεί από έναν εικοσάλεπτο ουσιαστικά μόνολόγο του αμερικανού προέδρου, καψαλίστηκε επικοινωνιακά η καλοστημένη από πλευράς προγράμματος επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ας ελπίσουμε ότι όταν έκλεισαν οι πόρτες τα πράγματα πήγαν καλύτερα και η Ελλάδα πήρε αυτά που έπρεπε.Νωρίτερα όμως, εκεί μπροστά στο τζάκι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η σύζυγος του και η σύζυγος του αμερικανού προέδρου παρακολουθούσαν σχεδόν αμήχανοι τον Τραμπ να μιλάει στους δημοσιογράφους για το Ιράν, το Ιράκ, τον κακό συγχωρεμένο Σουλεμαϊνί,την παραπομπή του στο Κογκρέσο και οτιδήποτε άλλο εκτός από όσα ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Να δίνει δηλαδή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλευρό του, ακριβώς για τους λόγους (Ιραν κλπ)που η ελληνική κυβέρνηση δυο μέρες πριν ενημέρωνε την ελληνική κοινή γνώμη ότι δεν θα γίνει τελικά συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών ως είθισται.

Και κάποια στιγμή έγινε και χειρότερο. Η ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου στον αμερικανό πρόεδρο για την τουρκική προπαγάνδα, τις κινήσεις της γείτονος προς τη Λιβύη και για το αν θα εγκαλέσειεπαυτών των κινήσεων τονφίλοτου Νταγίπ Ερντογάν έβαλε φωτιά στο τζάκι που ήδη "κάπνιζε" έχοντας κάνει βαριά την ατμόσφαιρα.

Ο Τραμπαπάντησε ότι συνομιλεί με τον Ερντογάν την Μέρκελ και τον Πούτιν για τη Λιβύη χωρίς να πει κουβέντα για την εμπλοκή της Ελλάδας ή να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα.

Η ΕΡΤ έγραψε ως τίτλο: "Τραμπ: Είναι φίλος μου ο Ερντογάν" μολονότι το προανέφερε ο δημοσιογράφος αλλά δεν το είπε ποτέ ο προσεκτικός(sic) Τραμπ.

Και κάπου εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να πάρεμβει ενοχλημένος (που να έβλεπε και την ΕΡΤ τι έγραφε) για να μιλήσει εκείνος για την τουρκική προκλητικότητα, την παραβίαση της Διεθνούς νομιμότητας από πλευράς Τουρκίας στο θέμα της Λιβύης αλλά και την προσδοκία της αμερικανικής υποστήριξης στα ελληνικά δίκαια.Όταν έφυγαν οι κάμερες, μαζί και το θρυλικό κινητό τηλέφωνο που μετέδωσε αρχικά με 4G στην ελληνική δημόσια τηλεόραση το πρώτο σκέλος της συνάντησησηςμπροστά στο τζάκι, ξεκίνησε η συνάντηση. Εις μάτην μετά το τέλος της αναμέναμε τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού που μετατράπηκαν σε ενημέρωση κλειστού τύπου των Ελλήνων Δημοσιογράφων.

Η πιο πάνω αντικειμενική καταγραφή των όσων είδαμε υποδηλώνει ότι σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά. Είναι όμως ευθύνη της Ελληνικής πλευράς; Μπορείς να σχεδιάσεις ατζέντα ή πρόγραμμα με τον απρόβλεπτο Ντόναλντ Τραμπ απέναντί σου, την πρώτη μέρα μετά τις δεκαπενθήμερες διακοπές του,τη μέρα της κηδείας του Σουλεμαϊνι με άλλους πενήντα νεκρούς, και λίγο πριν τη δοκιμασία του στο Κογκρέσο; Μάλλον είναι αδύνατον. Ρωτήστε τους περισσότερους ξένους ηγέτες. Ας ελπίσουμε ότι όταν έκλεισαν οι πόρτες ή σε επίπεδο υπουργών, διπλωματών ομογενών και λόμπινγκ κερδίσαμε κάτι παραπάνω από όσα υπέστημενσε ζωντανή μετάδοση.