Το Σαββατοκύριακο που πέρασε συνέβησαν ορισμένα πράγματα που φαίνεται να επιβεβαιώνουν μια κατεύθυνση και μια άκρως συντηρητική στροφή που εδώ και καιρό υπάρχει. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης έλεγε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι πρόσφυγες και μετανάστες αλλοιώνουν τον πληθυσμό της χώρας, μια άποψη που υποστηρίζεται γενικότερα, χωρίς να ποτέ να εξηγούνται τα αίτια που αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να αφήνουν τις εστίες και να μεταναστεύουν ή να γίνονται πρόσφυγες και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παγκόσμια ιστορική συγκυρία των πραγμάτων, αλλά και το ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι και για ποιο λόγο.

Ταυτόχρονα, το Σαββατοκύριακο έλαβαν χώρα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας (Λαμία, Καρδίτσα) αντιδράσεις κατοίκων για να μην εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή τους. Οι αντιδράσεις μέχρι ενός σημείου μπορεί να κατανοηθούν, ειδικά για τις μικρές κοινωνίες, αλλά εδώ συμβαίνει κάτι άλλο. Ουδείς εξήγησε και ουδείς ανέλυσε το πρόβλημα, τις συνέπειες και τον σχεδιασμό που υπάρχει για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, αν υπάρχει.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο όπως ήταν και το 2015, αλλά εδώ υπάρχει μια διαφορά. Υπάρχει η διαφορά του ότι λέγεται ότι θα αλλοιώσουν τον πληθυσμό της χώρας. Πρόκειται βεβαίως για άποψη ανιστόρητη και χωρίς καμία επιστημονική βάση.

Ο πληθυσμός της χώρας, της οποιαδήποτε χώρας, δεν αλλοιώνεται και δεν κινδυνεύει από το προσφυγικό / μεταναστευτικό και την παραμονή κάποιων ανθρώπων στην περιοχή. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ιστορικά, ακόμη και σε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, ακόμη και όταν η Ελλάδα δεν ήταν ανεξάρτητο κράτος και ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πόσο δε μάλλον τώρα.

Ο πληθυσμός της χώρας κινδυνεύει από το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος και σε αυτόν θα πρέπει να επικεντρωθούν οι σχεδιασμοί. Από αυτό το πρόβλημα και από τη φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του πληθυσμού.

Μπορούμε να κατανοήσουμε, όχι να συμφωνήσουμε, ακόμη και με την άποψη ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα αλλοιώσουν τον πληθυσμό της χώρας, αν αναλογιστούμε το ακροατήριο που απευθύνεται ο καθένας. Η συντηρητική στροφή, άλλωστε, της κυβέρνησης φαίνεται από μια σειρά αποφάσεων, με τελευταία την κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών και τη θέσπιση αντί αυτής θρησκευτικών εκδηλώσεων.

Αυτό, όμως, δεν δείχνει σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση και κυρίως θέτει την Ελλάδα εκτός των ιστορικών παρακαταθηκών που έχει αφήσει στην ανθρωπότητα και του κομβικού ρόλου του ελληνικού πολιτισμού. Η μετανάστευση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη και προσφέρει και μεγάλες ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου. Από την άλλη πλευρά συνεπάγεται έντονα κοινωνικά προβλήματα όπως τον κοινωνικό αποκλεισμό προσφύγων / μεταναστών που αυτό μπορεί να υπονομεύσει την κοινωνική συνοχή. Η Ευρώπη στην οποία μετέχει η Ελλάδα έχει δείξει το δρόμο, αφού η ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία είναι μια συνεχής, μακροπρόθεσμη και αμφίδρομη διαδικασία. Η κοινωνία υποδοχής πρέπει να ενθαρρύνεται και να υποστηρίζεται για την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, ακόμη και πολιτική συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών, διότι μόνο τότε δεν θα αποτελέσουν κίνδυνο, αλλά αντιθέτως θα συμβάλλουν στην πρόοδο και την ευημερία τω κρατών που τους δέχονται και του φιλοξενούν.

Όλα αυτά αποτελούν ιστορική ευθύνη του ευρωπαϊκού πολιτισμού και βέβαια της Ελλάδας, που κατέχει κομβική θέση σε αυτόν.