Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων: Το να βρίσκεσαι άστεγος στους δρόμους στα 69 σου χρόνια, πέραν από εφιαλτικό και ανυπόφορο, μοιάζει και με φυλακή στην οποία είσαι καταδικασμένος να εκτίσεις ποινή ισοβίων. Κι όμως, ο Λεωνίδας Κουρσούμης, όχι μόνο κατάφερε -και με τη βοήθεια μερικών ανθρώπων- να βγει από αυτό το κολαστήριο, μα ταυτόχρονα άνοιξε τις προοπτικές για μια νέα ζωή, για τον ίδιο και για άλλους αστέγους.

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων, μια δική του ιδέα, υλοποιείται σταδιακά, αρχικώς στην Πειραιώς, προσεχώς σε νέο χώρο στου Γκύζη, έχει πάρει άπλετη δημοσιότητα, πολύς κόσμος έσπευσε να αγκαλιάσει την προσπάθεια, κι όλα μοιάζουν να εξελίσσονται θετικά. Γιατί; Διότι ο Κουρσούμης έχει πρακτικό μυαλό, το παλεύει, σχεδιάζει και υλοποιεί. Οι ιδέες του δεν μένουν μόνο στο χώρο καθεαυτό που θα παρέχει το μεροκάματο σε τρεις πρώην αστέγους, αλλά ανοίγει με ιδέες το project ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους αστέγους να πιάσουν την ευκαιρία από τα μαλλιά και να βγουν από την κόλαση. Να πάψουν να είναι αόρατοι. Ο Κουρσούμης θέλει να βοηθήσει διότι είδε τη σκοτεινή πλευρά της ζωής και γνωρίζει πώς μοιάζει…

Την περασμένη Παρασκευή (10/1) η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, επισκέφθηκε τον Λεωνίδα Κουρσούμη και μίλησαν για την προσπάθεια του. Προς τιμήν της η υφυπουργός δεν συνόδευσε την επίσκεψη της με παράτες αλλά έκανε μια ειλικρινή συζήτηση με τον κ. Κουρσούμη. Πέραν αυτού, ωστόσο, από πλευράς υπουργείου δεν βγήκε τίποτα, παρά μόνο ένα κείμενο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρκούντως γενικόλογο ώστε να μην του δώσει κανείς μεγάλη σημασία.Ο νέος χώρος του Παλαιοβιβλιοπωλείου των Αστέγων στου Γκύζη


Ο flash.gr μίλησε με τον κ. Κουρσούμη, ο οποίος αποκάλυψε τις ιδέες που μετέφερε στην υφυπουργό: Απλές και υλοποιήσιμες ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν αστέγους να νιώσουν χρήσιμοι, μέλη μιας κοινότητας, να βγάζουν τίμια ένα μισθό και να θέσουν τις βάσεις για να βγουν -από μόνοι τους, αφού το κράτος δεν μεριμνά- από το βασανιστήριο της αστεγίας.

Ο κ. Κουρσούμης τόνισε: «Κάναμε μια πολύ συγκεκριμένη συζήτηση. Της ζήτησα εάν μπορεί να μας παραχωρήσει ένα από τα ακίνητα του υπουργείου για να δημιουργήσουμε κατ΄αρχάς ένα αποθηκευτικό χώρο όπου θα λειτουργήσουν εργαστήρια για αστέγους για βιβλιοδεσία και συντήρηση βιβλίων, μαθήματα για επεξεργασία χαρτιού και ανακύκλωση».

Και πρόσθεσε: «Της πρότεινα να προχωρήσουμε για τα κινητά ανοιχτά παλαιοβιβλιοπωλεία, όπου θα εργάζονται άστεγοι και εμείς τα βιβλία θα τους τα προμηθεύουμε -υπάρχει υλικό τουλάχιστον για οχτώ ανθρώπους- και απλώς θα τα διαχειριζόμαστε και θα αναλάβουμε την κατασκευή και την συντήρηση τους».

Ο κ. Κουρσούμης συνέχισε: «Σε όλα αυτά έδειξε ενδιαφέρον – ομολογώ πρωτοφανές για μένα- και είπε να είμαστε σε επικοινωνία για την υλοποίηση τους. Δεν υποσχέθηκε – και αυτό το θεωρώ πολύ θετικό- αλλά διέκρινα μια αποφασιστικότητα».

Κοντολογίς, ιδέες και λύσεις υπάρχουν. Αλλά είναι απαραίτητη η βοήθεια, η πρακτική βοήθεια. Οι μοναχικοί καβαλάρηδες έχουν έναν ρομαντισμό που γοητεύει, αλλά ο δονκιχωτισμός ενδέχεται εν τέλει να σε οδηγήσει σε μάχες με ανεμόμυλους. Εδώ μιλάμε για ανθρώπους σε κατάσταση αστεγίας, κι αν υπάρχουν πρακτικές ιδέες και λύσεις, καλό είναι να τύχουν ευμενούς αντιμετώπισης και σοβαρής ενίσχυσης από το αρμόδιο υπουργείο, άμεσα κι όχι κάποτε…