Η πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου απόψε το βράδυ, είναι εκείνου που θα πρέπει να γράψει το κείμενο από πλευράς της Ελληνικής κυβέρνησης για να εξηγήσει όλα όσα έγιναν στο Βερολίνο και ζήσαμε σαν θεατές. Ούτε καν σαν φτωχοί συγγενείς.
Στο Βερολίνο, στην καρδιά της Ευρώπης ο Ερντογάν στα μέσα και στα έξω με όλους τουςηγέτες των μεγάλων δυνάμεων. Ρυθμιστής. Συνομιλητής. Παρών.


Με αποφάσεις που καλά καλά δεν γνωρίζουμε από πρώτο χέρι και αφορουν το ζήτημα της Λιβύης όπως αυτό άρχισε να διαμορφώνεταιαπειλητικόερήμην μας στις 27 Νοεμβρίου 2019 με την υπογραφή του μνημονίου Λιβύης Τουρκίας που έπιασε την Ελλάδα στον ύπνο.
Για την ακρίβεια, μας έπιασε χωρίς πρέσβη στην Τρίπολη και άλλες κρίσιμες για το ζήτημα πρωτεύουσες, χωρίς καν πρέσβη στην Λευκωσία καθώς η αγωνία των πρώτων μηνών της κυβέρνησης στο ΥΠΕΞ ήταν να εγκαταστήσει "ημέτερους" διπλωμάτες σε όλες τις θέσεις.


Με την "πατροπαράδοτη"για άλλα υπουργεία αλλά όχι το ΥΠΕΞ, αλλαγή κομματικής φρουράς να είναι τόσο σαρωτική, και να θερίζειέμπειρους διπλωμάτες που δεν ήταν καν συριζαίοι ή αριστεροί σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Φιλότιμοςαλλά όχι αρκετός όπως αποδείχτηκε όπως φάνηκε απόψε ο διπλωματικός μαραθώνιος που ακολούθησε και ολοκληρώθηκε με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.


Τα όσα όμωςπαρακολούθησαμε λίγα 24ωρα πριν την αποψινή διάσκεψη, με τον περιφερόμενο κοστουμαρισμένο στρατηγό Χαφτάρ θύμιζαν πολιτικό B movie γυρισμένο στην Αθήνα τη δεκαετία του 80.


Ο οποίος Χαφτάρ με την παρουσία του στην Αθήνα εξασφάλισε τη μη συμμετοχή του στο τραπέζι του Βερολίνου όπου υποτίθεται ότι με ένα τρόπο θα μας εκπροσωπούσε κιόλας, όπως έλεγαν απελπισμένοι αναλυτές στα πάνελ. Και δεν συμμετείχε καθώς ο Σάρατζ έθεσε βέτο να μην καθίσει σε καμία φάση της διαδικασίας στο τραπέζι των συνομιλιών μαζί του με αποτέλεσμα να αποκλειστούν και οι δύο. Απίθανα πράγματα. Μπορεί και βολικά για μας στην προκειμένη περίπτωση των αντιμαχόμενων βορειοαφρικανών.


Είναι όλα όμως μαύρα; Όχι.
Η Ελλάδα βλέπει πλέον ως σανίδα διπλωματικής σωτηρίας τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας που είπε ότι «το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι' αυτό δημιουργήσαμε και επιτροπές» διευκρινίζοντας ότι σε αυτές θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις αλλά αφήνοντας μας ελπίδες συμμετοχής στην επόμενη φάση της διαδικασίας.


Και καθώς η συμφωνία προβλέπει αποχώρηση των όλων των ξένων στρατιωτών και ανάπτυξη διεθνούς δύναμης που θα επιτηρεί την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι θα είναι στις επιτροπές και θα συμμετάσχει στη δύναμή του ΟΗΕ στην Λιβύη. Πολλήδουλειά θα έχει αύριο ο Νίκος Δένδιας στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων όπου θα συναντήσει τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενημερωθεί επίσημα για τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου.


Επόμενος σταθμός του "διπλωματικού μας μαρτυρίου" η προγραμματισμένη συνάντηση Μέρκελ Ερντογάν στις 24 Ιανουαρίου. Με το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα ανοιχτά της Κύπρου, τους Τούρκους χάκερς να αλωνίζουν στα site των ελληνικών υπουργείων και εμάς να κοιτάμε μέσα από το φινιστρίνι τον "απομονωμένο" Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις