Ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές παγκοσμίως στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο περίφημο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ ΜΙΤ. Ο Έλληνας επιστήμονας μίλησε την περασμένη εβδομάδα στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, σε μια κατάμεστη αίθουσα και είπε πολύ σημαντικά πράγματα.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι από τους πιο εκπληκτικούς υπολογιστές και με την τεχνητή νοημοσύνη, θέλουμε να τον απαλλάξουμε από τις τετριμμένες εργασίες και να τον αφήσουμε ελεύθερο για να κάνει τις πιο δημιουργικές εργασίες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δασκαλάκης, ο οποίος είχε δώσει μια ακόμη διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, σε επίσης κατάμεστη αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

Καταρχάς είναι παρήγορο και ελπιδοφόρο ότι και στις δύο περιπτώσεις το κοινό γέμισε τις αίθουσες. Κατά δεύτερο, η τεχνητή νοημοσύνη είναι το «σήμερα» στην παγκόσμια επιστήμη, από την ιατρική μέχρι την δημοσιογραφία και οπουδήποτε αλλού μπορεί να φανταστεί κάποιος και σε αυτή ή γύρω από αυτή θα να επικεντρωθεί μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού μας προγράμματος. Ο κ. Δασκαλάκης, άλλωστε, το σημείωσε στην ομιλία του λέγοντας ότι η πληροφορική και όλα αυτά τα πράγματα θα πρέπει ν’ αρχίσουν άμεσα να διδάσκονται στο δημοτικό, διότι, όπως είπε, εάν σήμερα δεν ξέρεις πως λειτουργούν οι αλγόριθμοι δεν μπορείς να είσαι ολοκληρωμένος άνθρωπος και να υπεύθυνος πολίτης.

Στην Ελλάδα, βεβαίως, το εκπαιδευτικό σύστημα προς το παρόν ασχολείται με τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, όπως τόσα χρόνια ασχολείτο με τα μάθημα των θρησκευτικών και τη διδασκαλία του. Μέχρι εκεί έχει φθάσει ο προβληματισμός και η παραγωγή εγγράμματων νέων γενιών, που αν τώρα πια δεν είναι εγγράμματες ψηφιακά δεν έχουν κανένα μέλλον και προφανώς δεν έχει και η χώρα μέλλον.Εδώ πρόκειται πλέον καθαρά για την ύπαρξη δύο κόσμων, της προόδου και της οπισθοδρόμησης και πρέπει σύντομα να επιλέξουμε στρατόπεδο, σε μια Ελλάδα, η οποία λόγω οικονομικής κρίσης παρουσιάζει μεγαλύτερη υστέρηση απ’ ότι παλαιότερα με την προηγμένη Δύση.