Το Γκουαντάναμο της Σάμου και το τρίγωνο «Μαξίμου - Εξάρχεια - Ελληνικό»

Σάμος 22/1/2020 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό μεταναστευτικό
Σάμος 22/1/2020 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό μεταναστευτικό

Ο Διευθυντής του Flash.gr Γιώργος Καραμέρος γράφει με αφορμή τις ογκώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου λόγω του προσφυγικού μεταναστευτικού

Την ώρα που το αθηνοκεντρικό κράτος ασχολείτο με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τους Big-4 (τρομάρα μας) του ελληνικού ποδοσφαίρου και μερικά τηλεοπτικά κουτσομπολιά,  οι κάτοικοι της Λέσβου της Χίου και της Σάμου βούλιαζαν τις προβλήτες των νησιών  με μεγάλες  συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το προσφυγικό μεταναστευτικό.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία έθεσε ως βασικό σύνθημα  το «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας Θέλουμε πίσω τη ζωή μας» ενώ στα συλλαλητήρια συμμετείχαν και οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ με σύνθημα «Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων. Των ντόπιων, των αιτούντων άσυλο, των επισκεπτών. Απαιτούμε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών».

Κάνω αναφορά στο κόμματα για να μη βάλουμε την κατάσταση στη γνωστή διελκυστίνδα. Πάνδημη η αντίδραση λοιπόν. Τα νησιά του Αιγαίου βράζουν και υπενθύμισαν χθες ότι το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας  εδώ και καιρό είναι το προσφυγικό μεταναστευτικό.


Ενδεικτική είναι η κατάσταση στη Χίο.  Χθες είχαμε μία πρωτοφανή για τα τοπικά δεδομένα συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Το υπάρχον κέντρο υποδοχής μεταναστών φιλοξενεί πλέον πάνω από 6.500 άτομα με ανώτερη χωρητικότητα τα 1.024. Ανάμεσα στις ομιλίες που έγιναν σε όλα τα νησιά, αρκετές «υπέκυψαν» στην ακραία ρητορική. Διέκρινα ωστόσο τα όσα είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ Παντελής Μπουγδάνος: «Αγκαλιάσαμε με στοργή περίθαλψη και απλώσαμε χέρι βοηθείας στα πρώτα κύματα αμιγώς προσφυγικών ροών που έβγαιναν στις ακτές μας. Ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Όταν όμως διαπιστώσαμε ότι διεθνή κυκλώματα εκμεταλλεύτηκαν τον προσφυγικό πόνο και επιχείρησαν να δώσουν το σύνθημα της ανεμπόδιστης μετακίνησης μεταναστευτικών πληθυσμών αρχίσαμε να διακρίνουμε κινδύνους απειλητικούς πια για τη δική μας υπόσταση».

Ούτε μισός ούτε υπερβολή διέκρινα στη συγκεκριμένη τοποθέτηση.


Η κατάσταση είναι σοβαρή και η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ξεκολλήσει από το, κατά το τρίγωνο των Βερμούδων, τρίγωνο «Μάξιμου Εξάρχεια Ελληνικό» καθώς υπάρχει πια πλέον διάχυτη αίσθηση ότι απορροφά όλη την πολιτική και επικοινωνιακή της ενέργεια. Και εξηγούμαι. Ισχυρός πρωθυπουργός, Νόμος και τάξη, επενδύσεις. Σε αυτό το τρίγωνο κινείται η κυβέρνηση και μολονότι φαντάζει ελκυστικό, εγκλωβίζει σιγά σιγά το πλοίο στο ...τρίγωνο. Υπάρχουν και πιο άμεσα προβλήματα. Υπάρχει και αυτή η «ρημάδα» η καθημερινότητα που μπορεί να απασχολεί όλες τις κυβερνήσεις, όμως τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης και γεωπολιτικής ρευστότητας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Η καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών του βορειοανατολικού αιγαίου έχει σοβαρό πρόβλημα. Η κατάσταση είναι ασφυκτική. Και για τους μετανάστες και για τους ντόπιους. Κρύο, δυστυχία και υποβάθμιση.


Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ευρισκόμενη σε σπιράλ εσωστρέφειας, κόπωσης και επαναπροσδιορισμού δεν ασκεί και ιδιαίτερη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Είναι θα μου πείτε και από μία άποψη, ένδειξη ωριμότητας. Τους πετούσαν πέτρες για ανικανότητα στο προσφυγικό και μέσα σε έξι μήνες η νέα κυβέρνηση το μόνο που έκανε ήταν να καταργήσει το σχετικό υπουργείο για να το επανασυστήσει μετά τα γιούχα προς Μηταράκη στη Χίο. Εν τω μεταξύ οι 5.000 της Μόριας επί παραδείγματι γίνονταν 25.000.  Τι να προσθέσουν επί του θέματος;

Εν ολίγοις η κυβέρνηση παίζει μόνη της. Και σε θέματα όπως το προσφυγικό μεταναστευτικό αν χάσει θα χάσουμε όλοι μαζί. Έριξα μια σύντομη ματιά στο βιογραφικό του νέου Υπουργού κ. Νότη Μηταράκη. Ξεχωρίζει ως βασική για εκείνον η εξής διάκριση: «Βραβεύτηκε το 2005 ως καλύτερος αναλυτής στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη (Thomson Extel Survey)»  Εύχομαι ειλικρινώς σε εύλογο χρονικό διάστημα να είναι στη δεύτερη σειρά των διακρίσεων η συγκεκριμένη και για πρώτη να αναγράφεται «Συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος»

Τι θα κάνουμε λοιπόν; Επειδή δεν είμαστε όλοι ειδικοί για όλα, σταχυολόγησα λίγες μόνο από τις προτάσεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί από φορείς ή κόμματα και θα βοηθούσαν σημαντικά στην άμβλυνση του προβλήματος. Σας τις παραθέτω

 • Αυστηροποίηση των ποινών στους διακινητές.
 • Επιτάχυνση της διαδικασίας Ασύλου, με ταχύτατο διαχωρισμό ατόμων με αμιγώς προσφυγικό προφίλ και οικονομικών μεταναστών, ώστε να επιταχυνθεί η επιστροφή (όσων δεν δικαιούνται περαιτέρω παραμονή) στη χώρα της καταγωγής. Άτομα που ήδη διαμένουν στη χώρα, άτομα που χρήζουν προνοιακής μεταχείρισης και άτομα που η επαγγελματική τους εξειδίκευση είναι υψηλή, θα μπορούσαν να αξιολογούνται θετικά για την νόμιμη υποδοχή τους.
 • Συμμετοχή στην τριμελή επιτροπή παροχής πολιτικού ασύλου εκπρoσώπου της Ύπατης Αρμοστείας και όχι μόνο δικαστικών.
 • Συγκρότηση εναλλασσόμενων εθελοντικών ομάδων από τους ίδιους τους πρόσφυγες- μετανάστες για να καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν στο εσωτερικό των  κέντρων υποδοχής (μαγειρεία, καθαριότητα, κατανομή συσσιτίου, ύδρευση κλπ) για όσο διάστημα παραμένουν σε αυτά. Στόχος η διαμόρφωση πλαισίου ένταξης σε νέες κοινωνικές συνθήκες και η  δημιουργική διαχείριση  του χρόνου παραμονής σε αυτά.
 • Να μην χάνεται το δικαίωμα διεκδίκησης πολιτικού ασύλου για όσους αρνούνται την μετακίνησή τους από τις υποδομές της πρώτης υποδοχής.
 • Αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου στην κατεύθυνση δίκαιης και υποχρεωτικής αναλογικής κατανομής βαρών και στη βάση των αρχών της συνευθύνης και της αλληλεγγύης.
 • Σύσταση ελεγκτικού μηχανισμού που να επιβλέπει σε όλη τη διάρκεια της χρηματοδότησης την ορθή και διαφανή αξιοποίηση των χρημάτων που λαμβάνουν οι Μ.Κ.Ο. και προσδιορισμός συγκεκριμένου πλαισίου λειτουργίας για τα πλοία τους.
 • Ενίσχυση του Ευρωπαϊκού οργανισμού προστασίας των συνόρων, της Frontex, με αύξηση του δυναμικού του οργανισμού στα 10.000 άτομα και ενίσχυση της εξουσίας της ως Ευρωπαϊκή Συνοριακή Αστυνομία.
 • Ευρωπαϊκή στήριξη στην ακτοφυλακή χωρών όπου αποτελούν διάδρομο μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
 • Μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς τους σε ασφαλή λιμάνια, χωρίς απαραίτητα αυτά να είναι ευρωπαϊκά και στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εταιρικής σχέσης, ως ένα «δακτύλιο» φιλικών χωρών με ευκολότερη διασυνοριακή συνεργασία τόσο στις ανταλλαγές ανθρώπινου δυναμικού όσο και στην εφαρμογή οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων με σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες του διεθνές δικαίου.
 • Σύσταση κοινής ομάδας δράσης με τρίτες χώρες, προέλευσης και διέλευσης μεταναστευτικών ρευμάτων, στα πλαίσια της Europol. Να μην αποτελεί μοναδικό κριτήριο η χώρα καταγωγής του αιτούντος ασύλου, αλλά να υπάρχει και εξατομικευμένη κρίση για όσους εφαρμόζεται η έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας» καθώς και όλοι οι λόγοι που προβλέπονται στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951.
 • Να υπάρξουν αυστηροί Ευρωπαϊκοί περιορισμοί στην έκδοση βίζας σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί.
 • Επέκταση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας (εφόσον αυτή συνεχίσει να υφίσταται λόγω των απαραίτητων κυρώσεων προς την Τουρκία για την κατοχή στην Συρία) και για τις ροές στον Έβρο και να ισχύει η ίδια πολιτική καταγραφής και προώθησης.
 • Κίνητρα για εθελοντικό επαναπατρισμό μεταναστών.
 • Να δεσμευτούν συγκεκριμένοι πόροι της Ε.Ε. σ΄ ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα αλλάξει το επίπεδο ζωής και τις συνθήκες  διαβίωσης στις περιοχές προέλευσης. 
 • Οικονομικο-κοινωνική στήριξη των κατοίκων, των Δήμων και Περιφερειών που δέχονται στη προσφυγικά ή και μεταναστευτικά ρεύματα, με πολιτικές που θα ευνοούν την εργασία, την υγεία, την παιδεία και την ασφάλειά τους.
 • Άμεση προσφορά, συνεχούς και σε βάθος Εκπαίδευσης για κάθε πρόσφυγα και μετανάστη. Τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης θα είναι μακροπρόθεσμα και θα φανούν σε επόμενες γενιές αυτών. Εκπαίδευση αναγνωρισμένων προσφύγων ώστε να χρησιμοποιηθούν ως προσωπικό υποστήριξης μαζί με εξειδικευμένα στελέχη στις δομές/κέντρα πρώτης υποδοχής με στόχευση σε αντίστοιχες πολιτισμικές και εθνοτικές ομάδες.
 • Μεταφορά στην Ελλάδα των κεντρικών γραφείων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) από τη Βαλέτα της Μάλτας.