Η φράση «Οι Γάλλοι δεν μας γυρίζουν την πλάτη» υποκρύπτει την πικρή διαπίστωση ότι αρκετοίμας την γύρισαν (την πλάτη) κοιτάζοντας προς στον καθρέφτη τους και τη νέα περιφερειακή δύναμη της περιοχής και φίλη μας Τουρκία. Επίσης, να διευκρινίσω πως προσωπική μου άποψη είναι ότι η γαλλική στήριξη δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Για την ακρίβεια, ουδείςλαός πρόκοψε ευελπιστώντας μόνο στην προστασία των άλλων. Καλό είναι να είσαι ρεαλιστής και πρακτικώς ερμηνεύοντας τις προθέσεις των άλλων και εν προκειμένω των Γάλλων, επί τη βάση των δικών τους πολιτικών και οικονομικών τους συμφερόντων και όχι μόνο των δικών μας επιδιώξεων.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι και η συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν επιβεβαιώνει τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών που ξεκινά από την εποχή Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν –Κώστα Καραμανλή, Φρανσουά Μιτεράν – Ανδρέα Παπανδρέου, διατηρείταιεπί προεδρίας Ζακ Σιράκ συνεχίζεται επί Νικολά Σαρκοζί και εδραιώνεται, έστω και διακριτικά, στα χρόνια της κρίσης με τη στήριξη της Ελλάδας, τόσο από την Κριστίν Λαγκάρντ όσο και από τον Φρανσουά Ολάντ και τον Πιερ Μοσκοβισί.

Οι Γάλλοι δεν έχουν στο εσωτερικό τους τουρκικό πληθυσμό, όπως οι Γερμανοί για να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Δεν συμβιβάζονται με την προσπάθεια αναβίωσης της ζώνης επιρροής της οθωμανικής αυτοκρατορίας και δεν θέλουν τους Τούρκους αγοραστές γαλλικούαμυντικού υλικού, ενώ αντίθετα θέλουν άλλες χώρες της περιοχής ως clients, όπως η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού της Total και η εξασφάλιση αδειών έρευνας και εξόρυξης σε οριοθετημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης τις προηγούμενες ημέρες προβάλλουν την επικείμενη έλευση του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η πιο …ολοκληρωμένη αλήθεια είναι πως το αεροπλανοφόρο δεν έρχεται μόνο για να επιβάλει την αποκλιμάκωση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Η Γαλλική total που προαναφέραμε έχει μισθώσει πλοίο γεωτρύπανο για δοκιμαστικές γεωτρήσεις στα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖτο Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Θυμίζουμε ότι το τούρκικο γεωτρύπανο Γιαβούζ κινείται στο οικόπεδο 8. Το αεροπλανοφόρο είναι ένα μήνυμα στους Τούρκους ότι δεν θα ανεχθούν αμφισβήτηση πρωτίστως των γαλλικώνοικονομικώνσυμφερόντων.

Επίσης σημαντικό είναι το μνημόνιο ενδιαφέροντος που έχει υπογραφεί ανάμεσα στη γαλλική και την ελληνική κυβέρνηση για την προμήθεια των φρεγατών [email protected] ύψους δύο δις ευρώ. Μία σημαντική συμφωνία με μεγάλο κόστος για την Ελλάδα που θα μπορούσε να βοηθήσει και την ελληνική οικονομία κάτι που αντιλαμβάνεται καλύτερα από όλους ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που αναγνωρίζει ως πατριωτικό καθήκον να θέσει στο τραπέζι την ανάγκη να υπάρξει συμμετοχή της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας έστω σε ένα ποσοστόστο "χτίσιμο" των φρεγατών.

Και επειδή δεν είναι όλα …υδρογονάνθρακες και αμυντικά συστήματανα προσθέσουμε στα …γαλλικά συμφέροντα τις 120 θυγατρικές εταιρείες Γαλλικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα οι οποίες έχουν προβεί σε απευθείας προσλήψεις περίπου 30 χιλιάδων υπαλλήλων επενδύοντας περίπου 1 δις 350 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στην ελληνική οικονομία

Οι προτεραιότητες των γαλλικών επιχειρήσεων ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την έως τώρα δραστηριοποίησή τους, αφορούν:

 • την ενέργεια,
 • τον τουρισμό,
 • τις βασικές υποδομές (δημόσια έργα – αυτοκινητόδρομοι),
 • υπηρεσίες κοινής ωφέλειας – ύδρευση (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ),
 • τις μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους)
 • τον τομέα της υγείας.

Οι σημαντικότεροι κλάδοι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς είναι:

 • Βιομηχανία (Lafarge – τσιμέντο, Michelin – ελαστικά, S&B – ορυκτά, Nexans – καλώδια, Safran και Thales – αεροναυπηγική, αμυντικά συστήματα, Schneider – ηλεκτρολογικό υλικό).
 • Οχήματα ( PSA Peugeot και Renault).
 • Ενέργεια (Ήρων ENGIE – μακροχρόνια διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, ενεργειακή διαχείριση και διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, Schneider Electric, DCNS και Total).
 • Υποδομές & Μεταφορές (Vinci, CMA-CGM -θαλάσσιες μεταφορές, Geodis, Alstom).
 • Kαταναλωτικά προϊόντα (Baccarat, BIC, L'Oréal, Hermès, Seb, Dior).
 • Φαρμακοβιομηχανία (Sanofi-Aventis, Pierre Fabre Farmaka, Biomerieux).
 • Δίκτυα διανομής (Leroy Merlin).
 • Τρόφιμα (Danone, Délifrance, Groupe-Bel).
 • Ασφάλειες (AXA, Groupama, CNP, Credit Agricole Life, Bureau Veritas Greece).
 • Τουρισμός (Accor, Club Med).

Κλείνοντας δεν θα επιλέξω κανένα ευχολόγιο ή συναισθηματική κορώνα. Ακόμα και οι συμμαχίες υπόκεινται στον κανόνα των καλών λογαριασμών που κάνουν τους καλούς φίλους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις