Από την ημέρα που έγινε γνωστή η προθεση της κυβέρνησης να τοποθετήσει πλωτό φράχτη στο Αιγαίο προκειμένου να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές, μια εικόνα στοιχειώνει τη σκέψη μου. Η σορός του 3χρονου Αϊλάν Κουρντί που τον Σεπτέμβριο του 2015 ξεβράστηκε σε παραλία της Αλικαρνασσού και έγινε παγκόσμιο σύμβολο της προσφυγικής τραγωδίας που γράφεται καθημερινά στις υγρές “μαύρες” σελίδες της Μεσογείου.

Για όποιον δεν θυμάται την συγκλονιστική αυτή ιστορία (πράγμα δύσκολο) υπενθυμίζω πως ο 3χρονος Αϊλάν και ο αδελφός του, ο 5χρονος Γκαλίπ, ο οποίος επίσης δεν επέζησε από το ναυάγιο, Κούρδοι της Συρίας, ξεκίνησαν μαζί με τους γονείς τους από το Κομπάνι, μια πόλη – φάντασμα, μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, για να διασχίσουν το Αιγαίο και να φτάσουν στην Κω. Τελικός τους προορισμός θα ήταν ο Καναδάς, όπου ήδη είχαν μεταναστεύσει συγγενείς της οικογένειας.

Ταξίδευαν με μια σάπια βάρκα στην οποία επέβαιναν συνολικά 17 άτομα. Η βάρκα ανετράπη αμέσως μόλις απομακρύνθηκε από τα παράλια της Τουρκίας και βγήκε στην ανοικτή θάλασσα, μόλις 30 λεπτά μακριά από το τουριστικό θέρετρο Μπόντρουμ της Τουρκίας. Τα δύο παιδιά δεν φορούσαν σωσίβια και η βάρκα αναποδογύρισε νύχτα. Παρά το γεγονός ότι η θάλασσα ήταν ήρεμη, τα δύο παιδιά δεν κατάφεραν να αποφύγουν τον πνιγμό. Δίπλα στα άψυχα σώματα των παιδιών βρέθηκε και η μητέρα τους, Ρεχάν, επίσης νεκρή. Τραγική φιγούρα, ο μοναδικός επιζών, ο πατέρας τους, Αμπντουλάχ.


Θα μου πείτε γιατί σκέφτομαι τον Αϊλάν και τη σχέση έχει με τον πλωτό φράχτη στο Αιγαίο. Έχει και παραέχει. Γιατί ο κάθε μικρός Αϊλάν ή Γκαλίπ ή Χασάν και τα μέλη της οικογένειας του που ξεσπιτώνονται όχι γιατί το θέλουν αλλά για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και που βλέπουν την άλλη πλευρά του Αιγαίου όχι σαν τη γη της επαγγελίας αλλά ως τη μόνη σανίδα σωτηρίας για να επιβιώσουν, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως…τσούχτρες που θα τους βάλουμε δίχτυα για να αναχαιτίσουμε τη σαπιόβαρκα που τους μεταφέρει. Είναι θέμα πολιτισμού διάολε, πώς αλλιώς να το πω;

Το προσφυγικό είναι πολύ σοβαρό θέμα για να αντιμετωπίζεται με “πυροτεχνήματα”, τύπου πλωτός φράχτης που θυμίζει το συνοριακό τείχος του Ντόναλντ (όχι του Ντάκ αλλά του Τραμπ), τον οποίο παρεμπιπτόντως του τον πήρε και του τον σήκωσε ο αέρας και γελάνε και τα τσιμέντα! Ούτε είναι δυνατόν να φαντάζεται η κυβέρνηση πως το πλωτό φράγμα μήκους 2.700 μέτρων και κόστους 500.000 ευρώ φτάνει για να ελέγξει τις προσφυγικές ροές προς τη Λέσβο καθώς όπως καταλαβαίνει κι ένα μικρό παιδί κοιτάζοντας τον χάρτη της Ελλάδας, μπορεί απλώς να παρακαμφθεί.

Στην φωτογραφία, με τη βοήθεια του google maps, βλέπουμε το πραγματικό μέγεθος ενός φράγματος 2.700 μέτρων σε σχέση με τη Λέσβο.

Βροχή οι αντιδράσεις

Επιπροσθέτως η κυβέρνηση πρέπει να προβληματιστεί και από τις αντιδράσεις που εγείρει το σχέδιο της. Ήδη η Κομισιόν εξετάζει τα δεδομένα καθώς πρέπει διευκρινιστεί εάν το πλωτό φράγμα παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παροχής ασύλου. Σημειώνεται ότι βάσει δικαίου της Ε.Ε. δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος να εμποδίσει έναν πρόσφυγα – μετανάστη να υποβάλει αίτημα παροχής ασύλου, συνεπώς τίθεται το ερώτημα για την κυβέρνηση πώς ένας πλωτός φράχτης θα εξασφαλίζει ότι δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματα αυτά.

Εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης στρέφεται η Διεθνής Αμνηστία. Σχολιάζοντας το σχέδιο, η Διεθνής Αμνηστία, μέσω του Μάσιμο Μοράτι, Διευθυντή Έρευνας για την Ευρώπη, καταγγέλλει ότι : «Αυτή η πρόταση σηματοδοτεί μια ανησυχητική κλιμάκωση των συνεχιζόμενων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο δύσκολη την άφιξη των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στις ακτές της και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτούς που αναζητούν απεγνωσμένα την ασφάλεια». «Το σχέδιο εγείρει σοβαρά ζητήματα σχετικά με την ικανότητα των διασωστών να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους που επιχειρούν την επικίνδυνη θαλάσσια διέλευση στη Λέσβο. Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει επειγόντως τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες και να διασφαλίσει ότι αυτό το σύστημα δεν κοστίζει περαιτέρω ζωές», προσθέτει.

Για να μην μιλήσω για τις αντιδράσεις από τον διεθνή τύπο ξεκινώντας από τους έγκριτους New York Times που χαρακτηρίζουν το πλωτό φράγμα «ντροπή». Στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζεται ότι «καθώς η Ελλάδα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια φαινομενικά ατελείωτη εισροή μεταναστών από τη γειτονική Τουρκία, η συντηρητική κυβέρνηση έχει ένα αμφισβητούμενο νέο σχέδιο για να απαντήσει στο πρόβλημα, το πλωτό εμπόδιο για την αποφυγή της παράνομης μετακίνησης σκαφών».

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι «ομάδες υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων καταδίκασαν το σχέδιο», προειδοποιώντας ότι εάν εφαρμοστεί «θα αυξήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σε στρατόπεδα στα νησιά του Αιγαίου και στις κοινότητες στην ελληνική ενδοχώρα».

Μάλιστα υπάρχει αναφορά και σε επικριτικό δημοσίευμα της Καθημερινής που απέρριψε την αποτελεσματικότητα της προτεινόμενης κυβερνητικής επιλογής. Λόγος γίνεται και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ , με την εφημερίδα να επισημαίνει ότι “καταδίκασε το σχέδιο για το πλωτό φράγμα ως «ντροπή και προσβολή της ανθρωπότητας»”.


«Τείχη στη θάλασσα» επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Στον Μεσαίωνα άνοιγαν τάφρους γύρω από τα τείχη του κάστρου, για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό. Τώρα η Ελλάδα θέλει να υψώσει τείχη στη θάλασσα, ώστε να προφυλάξει το οχυρό της Ευρώπης από τους μετανάστες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού DER SPIEGEL σχολιάζει:«Ούτε στην Ελλάδα γνωρίζουν πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για πράξη απελπισίας, η οποία διαβρώνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές αξίες».

Άνθρωποι και τσούχτρες (με κάθε σεβασμό στα θαλάσσια ασπόνδυλα) δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις