Το 1976 δια στόματος του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου ελέχθη η ιστορική φράση «βυθίσατε το Χόρα». Η φράση αυτή ελέχθη από τον τότε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ που ανήκε ακόμη στην ελάσσονα αντιπολίτευση για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Χόρα, το οποίο με πρόσχημα τις έρευνες παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πρωθυπουργός τότε ήταν ο επίσης αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Κάποιοι είπαν ότι η δήλωση Παπανδρέου ήταν σε συνεννόηση με τον Καραμανλή. Η Ελλάδα πάντως, στη διάρκεια εκείνης κρίσης που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε πόλεμο, υιοθέτησε το «βυθίσατε το Χόρα» και τήρησε σκληρή στάση. Τελικώς οι Τούρκοι υπαναχώρησαν και η κρίση εκτονώθηκε.

Η έξοδος του «Χόρα» σε ελληνικά χωρικά ύδατα ήταν η πρώτη έξοδος τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο, με πρόσχημα τις έρευνες. Ακολούθησε το 1987 η έξοδος του Πίρι Ρέις και λίγες ημέρες μετά του Σισμίκ, όπως είχε μετονομαστεί το Χόρα το 1987. Πάλι για έρευνες οι Τούρκοι παραβίασαν την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου που τότε ήταν πρωθυπουργός, προχώρησε σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ετοίμασε τη χώρα για πόλεμο κηρύσσοντας μερική επιστράτευση και τήρησε σκληρή στάση. Σύναψε μάλιστα συμφωνία με τη Βουλγαρία του Ζίφκοφ την οποία είχε στο πλευρό του προκαλώντας το παράδοξο, ένα μέλος του ΝΑΤΟ να συμμαχεί με μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας κατά άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Τελικά, η Τουρκία, με μεσολάβηση και των ΗΠΑ, υπαναχώρησε και κρίση εκτονώθηκε.

Από τότε πέρασαν 33 χρόνια. Η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ την τακτική των παραβιάσεων. Οι δύο χώρες έφθασαν και άλλες φορές στα πρόθυρα του πολέμου (1996 Ιμια) και τα τελευταία χρόνια η ένταση ολοένα και αυξάνεται. Τελευταίο επεισόδιο που μοιάζει πολύ με τα προηγούμενα είναι η είσοδος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του Ορούς Ρέις για έρευνες. Αυτή τη φορά έκανε μια μικρή ανεμπόδιστη βόλτα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και εξήλθε επιτηρούμενο από ελληνικό πολεμικό πλοίο.

Οι ομοιότητες του τώρα και του τότε είναι πολλές, όπως και οι διαφορές, πολλές και εμφανείς. Και τότε και τώρα υπήρχε και υπάρχει η ίδια τουρκική προκλητικότητα. Τότε είναι προφανές ότι υπήρχε σθεναρή στάση και αποφασιστικότητα από την ελληνική πλευρά. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να υπάρχει και τώρα, εφόσον χρειαστεί.

Εκείνο πάντως, που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες κατά την ανεμπόδιστη βόλτα του τουρκικού σκάφους στα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι μια επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, σύμφωνα με την οποία το τουρκικό πλοίο παρασύρθηκε από το δυνατό αέρα και μπήκε στα ελληνικά ύδατα, κάτι που είναι προφανές ότι δεν έπεισε κανένα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις