Τζέφρι Πάιατ: Παράταση της θητείας του για μια σειρά ζητημάτων

Η απράταση της θητείας του Αμερικανού πρέσβη συνδέεται με την κρίση στα ελληνοτουρκικά αλλά και μία σειρά άλλων ζητημάτων
Η απράταση της θητείας του Αμερικανού πρέσβη συνδέεται με την κρίση στα ελληνοτουρκικά αλλά και μία σειρά άλλων ζητημάτων

Τζέφρι Πάιατ: Νέα παράταση λαμβάνει η θητεία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Το flash.gr αναλύει κάποιους από τους λόγους που καθιστούν απαραίτητη την παράταση παραμονής του

Τζέφρι ΠάιατΟ 56χρονος γεννηθείς στο Σαν Ντιέγκο, Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ξεκίνησε την θητεία του στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016 επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Ο διορισμός του ως πρέσβη στην χώρα μας ακολούθησε της επιτυχημένης θητείας του σε χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της λατινικής Αμερικής.

Ο κ. Πάιατ έχει συμπληρώσει σχεδόν μία τετραετία και επρόκειτο να φύγει αυτή την άνοιξη (Μάρτιο ή Απρίλιο). Η ρευστή κατάσταση  όμως στα ελληνοτουρκικά και μια σειρά ζητημάτων, εκ των πραγμάτων καθιστούν την παρουσία του απαραίτητη και σίγουρα θα παραμείνει ως το τέλος του καλοκαιριού όπως μαθαίνουμε από καλά πληροφορημένες πηγές. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και την κρισιμότητα του διαστήματος που θα ακολουθήσει στα ελληνοτουρκικά αλλά και το ότι οι Αμερικανοί «βλέπουν» τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε μια σειρά θεμάτων για τα αμερικανικά συμφέροντα. Ο Τζέφρι Πάιατ δεν διστάζει να μιλάει ανοιχτά για κάποια από αυτά όπως οι κινήσεις που γίνονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. 

Λιμάνι αμερικανικού ενδιαφέροντος

Στην Αλεξανδρούπολη οι Αμερικανοί βλέπουν τις ευκαιρίες για τη μελλοντική ιδιωτικοποίηση αυτής της σημαντικής θαλάσσιας υποδομής. Ο κ. Πάιατ έχει επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα και αυτό αντικατοπτρίζει την κρίσιμη γεωπολιτική σημασία αυτής της πόλης ως πύλη προς τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων. Η Αλεξανδρούπολη όπως έχει πει ο ίδιος σε σχετική ομιλία του αποτελεί κρίσιμο κρίκο για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, την περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, οπότε είναι λογικό οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα να την επιλέξουν γι να συνεργαστούν για την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των δύο χωρών.

Πρόσφατα οι αμερικανοί επένδυσαν 2,3 εκατομμύρια δολάρια για την απομάκρυνση της βυθισμένης βυθοκόρου «Όλγα» ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα του λιμένα για στρατιωτικές κινήσεις  αλλά και να προετοιμαστεί το έδαφος για αμερικανικές επενδύσεις.

Για αέριο και East Med

Ο κ. Πάιατ επίσης γνωρίζει και παρακολουθεί από κοντά τις «ενεργειακές διαδρομές» στην περιοχή «Η Ελλάδα κατέχει ηγετική θέση στα Βαλκάνια όσον αφορά στην παροχή ενεργειακής ασφάλειας και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, με τη ΔΕΠΑ να αποτελεί τον βασικό συντελεστή της στρατηγικής της» σημείωνε πρόσφατα σε συνάντησή του με τον διευθύντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Ξιφαρά συμπληρώνοντας ότι  

«οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενθέρμως τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ σε μείζονα έργα που προωθούν την εν λόγω στρατηγική, και ειδικά στον νέο Τερματικό Σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης  και τους αγωγούς IGB, ΤΑP και  EastMed, έργα που κυριολεκτικά αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Αυτά τα έργα είναι κρίσιμης σημασίας για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και θα καταστήσουν την Ελλάδα περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.» συμπλήρωνε με νόημα πριν λίγες μέρες.

Η πορεία των ελληνικών εξοπλισμών και οι βάσεις

Ο κ. Πάιατ και το επιτελείο του παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις προμήθειες στρατιωτικού υλικού από τη Γαλλία. Η υπόθεση της προμήθειας των φρεγατών Belh@ra ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι στο μικροσκόπιο.

Οι Αμερικανοί προωθούν τις φρεγάτες LSC (Freedom class littoral Combat ship) που έχουν ομοιοτυπία με το ελληνικό υλικό και  θα μπορούσαν  να αποτελέσουν αντικείμενο συμπαραγωγής στα ελληνικά ναυπηγεία ενώ είναι γνωστό στους αμυντικούς κύκλους ότι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό τις τελευταίες δεκαετίες είναι χτισμένο με αμερικάνικη τεχνογνωσία οπότε η όποια αλλαγή είναι σημαντική.

Η Ελλάδα είναι γενικά σημαντικός αμυντικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει τεχνογνωσία και παράδοση συνεργασίας ενώ η πρόσφατη συμφωνία για τις βάσεις κατά την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα έχει κρίσιμα follow up που απαιτούν στενή παρακολούθηση. Υπάρχει πάντα η διακρατική συμφωνία της αναβάθμισης των F16  και πρόσφατα με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο άνοιξε και το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F- 35.

Οι κινήσεις του Ρωσικού παράγοντα

 Ο Αμερικανός πρέσβης συμπληρώνοντας τέσσερα χρόνια στην Αθήνα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις προσπάθειες της Ρωσίας για διείσδυση στα "ελληνικά πράγματα" καθώς οι Ρώσοι είναι αναμφισβήτητα μία περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο αγώνας αυτός έχει πολλά επεισόδια και είναι πολυεπίπεδος. «Ξεκινά από την εκκλησία και καταλήγει μέχρι το ποδόσφαιρο» όπως σημειώνει με νόημα στο flash.gr καλά πληροφορημένη πηγή  στη Βασιλίσσης Σοφίας. Αναμφισβήτητα θα αποτελέσει και έναν βασικό τομέα ενημέρωσης για τον επόμενο πρέσβη όταν ο κ. Πάιατ πιθανότατα το φθινόπωρο αναχώρησει για άλλες Πολιτείες. Μέχρι στιγμής η επιθυμητή ισορροπία έχει διασφαλιστεί. 

Επενδύσεις Ελληνικό και άδεια καζίνο

Μιλώντας για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το Ελληνικό. Εδώ πρόκειται για ένα θέμα που ο Αμερικανός πρέσβης δεν επιθυμεί όπως μαθαίνουμε οιαδήποτε ανάμειξη αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις καθώς στην υπόθεση συγκρούονται δύο αμερικανικοί κολοσσοί του Gambling, η Mohegan και η Hard Rock. Πριν από λίγες εβδομάδες η Mohegan απέκτησε συγκριτικό πλεονέκτημα περνώντας στην πρώτη φάση του διαγωνισμού όμως μόλις χθες υπήρξε ανατροπή στην υπόθεση που καθυστερεί την επένδυση κάτι που αποτελεί πονοκέφαλο όχι μόνο για τις αμερικανικές εταιρίες αλλά και για την Ελληνική Κυβέρνηση.

Εν κατακλείδι ο κ. Πάιατ έχει αποδειχτεί έξοχος στο παιχνίδι των ισορροπιών ανεξαρτήτως Κυβέρνησης και καμπής της δύσκολης τα τελευταία χρόνια πορείας της Ελλάδας. Εξάλλου ο ίδιος «αγκάλιασε» τόσο την κυβέρνηση Τσίπρα όσο και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η παραμονή του στην Αθήνα πέρα από τα ζητήματα των Αμερικανικών συμφερόντων αναμφισβήτητα έχει θετικό πρόσημο για όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Ελληνική πραγματικότητα. Ο ίδιος σίγουρα όταν φτάσει η ώρα της του αποχαιρετισμού θα θυμάται πάντα την Ελλάδα θετικά αλλά και αρνητικά, ειδικά όταν ο καιρός θα είναι υγρός και νοτιάς λόγω του τραυματισμένου του ισχίου από το ατύχημα που είχε με το ποδήλατο στην Μάνη τον Ιούλιο του 2019. Ελπίζουμε να μην υπάρξει κάτι πιο δυσάρεστο στο διάστημα της θητείας που απομένει. Και για εκείνον και για εμάς...