Άγιος Βαλεντίνος μας ξημέρωσε και όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα νοιώθω ούφο…το λιγότερο. Αν ήμουν στρουμφάκι σήμερα, σίγουρα θα ήμουν ο γκρινιάρης (γκρινιάρα για την ακρίβεια) και θα περπατούσα μέσα στο στρουμφοχωριό λέγοντας «μου τη δίνει ο Άγιος Βαλεντίνος». Και πριν σπεύσετε να με καταδικάσετε στο πυρ το εξώτερον κι ακόμα παραπέρα θα σας πως ότι και στον έρωτα πιστεύω και ρομαντική ψυχή είμαι. Σκεφτείτε πως έχω δει την ταινία notebook 24 φορές και κλαίω με μαύρο δάκρυ όπως την πρώτη.

Ο λόγος που με ενοχλεί ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου είναι ο ευτελισμός του έρωτα και ο ψυχαναγκασμός που μας έχει επιβάλλει ο παντοκράτωρ καπιταλισμός να γιορτάζουμε μαζικά σαν να είμαστε πρόβατα κάτι τόσο ξεχωριστό και τόσο σπάνιο για τον καθένα μας. Λες και δεν είμαστε εμείς ικανοί από μόνοι μας να γιορτάζουμε το συναίσθημά μας, λες και δεν έχουμε το δικό μας ξεχωριστό dna, λες και πρέπει όλοι να είμαστε στο ίδιο μαντρί.

Γιατί ο έρωτας στη δική μου κοσμοθεωρία δεν είναι λουλούδια και καρτούλες με στιχάκια του κιλού και δωράκια μια φορά το χρόνο. Είναι θύελλα, είναι φωτιά που σε καίει και ξεχνάς πως σε λένε, είναι παρουσία αδιάλειπτη, είναι η σφαγή του ΕΓΩ σου, είναι να μην μπορείς να πάρεις ανάσα αν το υποκείμενο του έρωτα σου δεν είναι καλά, είναι να χαζογελάς σαν ηλίθια ακόμα και όταν ανοίγεις λογαριασμούς που ζοριζεσαι να πληρώσεις μόνο και μόνο γιατί υπάρχει εκείνος, είναι που όταν κρύβεσαι στην αγκαλιά του δεν υπάρχει ωραιότερο μέρος στον πλανήτη γη, είναι μια βόλτα που καταλήγει σε ένα παγκάκι με σουβλάκια και μπύρες και εσύ νομίζεις ότι σου έχουν χαρίσει τον ουρανό με όλα του τα αστέρια μαζί, είναι που πριν βάλεις πλυντήριο μυρίζεις το πουκάμισό του στον γιακά και ξέρεις πως δεν υπάρχει καλύτερη μυρωδιά.

Ο Άγιος Βαλεντίνος ή αλλιώς ο… Άγιος Τζίρος για τους εμπόρους

Η δε εμπορευματοποίηση του Αγίου είναι ένας καλός λόγος για να προβληματιστείτε και να δείτε πως οι επιχειρηματίες πίνουν «στην υγεία των κορόϊδων» κάνοντας τρελούς τζίρους.Εκτιμάται ότι φέτος, στις ΗΠΑ, θα γίνουν αποστολές δώρων αξίας 33 εκατ. δολαρίων. Έρευνα αποκαλύπτει ότι το 51% των ερωτηθέντων έχει σχεδιάσει κάτι για αυτή τη νύχτα, ποσοστό μειωμένο κατά 4% σε σχέση με πέρσι, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα μειωθούν τα έξοδα. Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου οι Αμερικανοί σκοπεύουν να ξοδέψουν 20,7 δισ. δολάρια σε σοκολάτες, γλυκά, κοσμήματα και λουλούδια, αυξάνοντας τα έξοδα κατά 6% σε σύγκριση με το 2018.

Η Εθνική Ένωση Εμπορίου στις ΗΠΑ υπολογίζει πως θα ξοδευτούν:

  • 3,9 δισ. δολάρια σε κοσμήματα
  • 3,5 δισ. δολάρια σε βραδινές εξόδους
  • 2,1 δισ. δολάρια σε ρούχα
  • 1,9 δισ. δολάρια σε λουλούδια
  • 1,8 δισ. δολάρια σε γλυκά
  • 1,3 δισ. δολάρια σε κάρτες δώρων
  • και 933 εκατ. δολάρια σε κάρτες.


Υπολογίζεται πως ο μέσος Αμερικανός αναμένεται να ξοδέψει περίπου 162 δολάρια εκείνη την ημέρα. Οι καταναλωτές ηλικίας 35-44 είναι εκείνοι που… τιμούν ιδιαίτερα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου καθώς ξοδεύουν περίπου 279 δολάρια, με τις ηλικίες 25-34 να ακολουθούν με 239 δολάρια σε έξοδα. Όμως και οι ζωόφιλοι αναμένεται να είναι από τους πολυέξοδους της συγκεκριμένης ημέρας καθώς υπολογίζεται πως θα δαπανήσουν συνολικά 886 εκατ. δολάρια.

Στην ευρωπαϊκή όχθη του Ατλαντικού, στη Βρετανία με το Brexit να βρίσκεται ante portas, οι δαπάνες για τους ερωτευμένους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. λίρες, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,1% από το 2018. Στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι Έλληνες ερωτευμένοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις περσινές δαπάνες που κυμάνθηκαν στα 43,6 ευρώ, με ένα μεγάλο ποσοστό να προτιμά την αγορά γλυκών για την συγκεκριμένη ημέρα.

Και για να μη σας αφήσω με την καρδιά πληγωμένηθα κλείσω με το απόλυτο ποίημα για τον έρωτα κατά την ταπεινή μου άποψη, γιατί σαν τον Τάσο Λειβαδίτη… κανείς! Και μάλιστα σε βίντεο με τον ίδιο να απαγγέλλει.Το ποίημα φέρει τον τίτλο«Αγαπημένη μου»από την ποιητική συλλογή«Aυτό το αστέρι είναι για όλους μας».

Κάθε μέρα, όχι μόνο μια φορά τον χρόνο.