Στη ζωή και την πολιτική δεν μπορείς να πορεύεσαι με υποθέσεις, όμως η κίνηση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να επιστρέψει ως απαράδεκτο στον Γιάνη Βαρουφάκη το στικάκι με τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup αφήνει ένα πολιτικό ερωτηματικό. Και αν το είχε δεχτεί;

Και μη σπεύσει κάποιος να εκτιμήσει μόνο τη θεσμική λογική που διέπει τον κ. Τασούλα. Αυτή είναι αναμφισβήτητη αλλά από μόνη της δεν αρκεί.
Ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη, "σταυρώνουν" τους αντιπάλους τους με κάθε τρόπο. Θεμιτό και αθέμιτο θεσμικό και μη. Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στην, παρακείμενη της ολομέλειας, αίθουσα της Βουλής όπου διεξάγεται η προανακριτική για τη Novartis όπου λίγο πολύ ο ένας προσπαθεί να "καθίσει στο σκαμνί" τον άλλο. Πολλώ δε μάλλον όταν η νομιμοποίηση της κίνησης Βαρουφάκη πολιτικά θα έξυνε πληγές στον ΣΥΡΙΖΑ τις ημέρες της δημοσιοποίησης του κειμένου απολογισμού της περιόδου διακυβέρνησής 2015-2019αλλά και των δύσκολων εσωκομματικών διεργασιών του. Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση ταλαιπωρείται τα μάλλα από το προσφυγικό και το ποδόσφαιρο.


Ή έχει κάποιος την πεποίθηση ή ψευδαίσθηση ότι ο κ Τασούλας δεν συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση "Ηχογραφήσεις Eurogroup" Η χώρα βέβαια θα έμπαινε και πάλι σαν «τσίμπλα στα μάτια» των εταίρων της αν άνοιγε τώρα μια τέτοια ιστορία (ανεξαρτήτητως ποιος είχε δίκιο τότε), αλλά σίγουρα αυτό δεν θα το χρεώνονταν η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία. Ξεκάθαρα εδώ φαίνεται ότι είχαμε μία ανταπόδοση της συναίνεσης. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει συναινετική διάθεση στην εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, στο Σύνταγμα και την ψήφο των αποδήμων, αλλά και το θέμα των Αμερικανικών βάσεων. Είναι σαφές πως υπάρχει ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών Fair play. Έστω ατύπως.
Η αποσόβηση εν τη γενέσει της, της "πυρηνικής" ενέργειας Βαρουφάκη δείχνει ότι το πολιτικό σύστημα επανακτά το ένστικτο αυτοσυντήρησης του μετά από μία δεκαετία πυξ λαξ.
Μένει να δούμε τη συνέχεια και την κατάληξη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις