Από τα σπάργανα ακόμη της νομικής Επιστήμης, σε όλες τις εποχές και σε όλες τις έννομες τάξεις μία φράση είχε πάντα θεμελιακή σημασία για την απονομή του Δικαίου. Μετά την ακρόαση του καταγγέλλοντα, ο εκάστοτε απονέμων τη Δικαιοσύνη έλεγε τη φράση που στη γλώσσα των νομικών έμεινε γνωστή ως «Adiatur et altera pars» «Και τώρα να ακουστεί και η άλλη πλευρά»!
Η αρχή αυτή, δηλαδή το να ακούγονται πάντα και οι δύο πλευρές είναι πρωταρχική και δομική για κάθε δικαιικό σύστημα, αφού κατατείνει στο να αποτρέπονται οι κατάφορες αδικίες και οι νομικές πλάνες.
Αυτές τις μέρες το Πανελλήνιο σοκαρίστηκε από την υπόθεση της «κακοποίησης» εντεκάμηνου βρέφους από την Συρία. Ο Ιατροδικαστής που ανέλαβε την υπόθεση, δήλωσε σε ζωντανή σύνδεση ότι πρόκειται για πρωτοφανή περίπτωση «σεξουαλικής κακοποίησης». Φυσικά, μετά ταύτα, τη σκυτάλη ανέλαβαν τα κοινωνικά δίκτυα.

Εκδηλώσεις μίσους, υβριστικά σχόλια, ακόμη και ρατσιστικές επιθέσεις και όλα αυτά εν μέσω του τραγικού γεγονότος του θανάτου ενός βρέφους μόλις έντεκα μηνών. Δεν είμαι δικηγόρος στην υπόθεση και δεν μπορώ να γνωρίζω τι έγινε. Για αυτό θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ όμως παρά να σκεφτώ ότι εάν τελικά δεν υπήρξε κακοποίηση του παιδιού, τότε μοιραία υπήρξε κακοποίηση του πατέρα του. Διότι εκτός από την απώλεια του παιδιού του, αυτός ο δυστυχής είχε να αντιμετωπίσει και τον χόλο του Πανελληνίου για μία αποτρόπαια πράξη που δεν έπραξε. Φανταστείτε την θέση του.


Γι’αυτό τον λόγο, όσοι έχουν δημόσιο λόγο σ’αυτή τη χώρα, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να δείχνουν αυτοσυγκράτηση. Όπως προείπα, δεν μπορώ να γνωρίζω εάν η διάγνωση του ιατροδικαστή ήταν ορθή ή όχι. Πιστεύω όμως ότι είναι εκτός των καθηκόντων του να την ανακοινώνει σε πανελλήνια μετάδοση, την ώρα μάλιστα που διενεργείται ανάκριση, η οποία εκ του νόμου είναι μυστική.
Τέλος, εάν δεν υπήρξε κακοποίηση, δεν θα πρέπει να ζητηθεί έστω μία συγγνώμη; Έστω για χάρη αυτού του άτυχου βρέφους, που η μνήμη του βεβηλώθηκε αναίτια και με τον χείριστο τρόπο;
Όλοι ακούσαμε μόνο την μία πλευρά, αυτή του ιατροδικαστή. Αυτή ήταν αρκετή για να δικάσουμε και να καταδικάσουμε. Ουδέποτε ακούστηκε η άλλη πλευρά, δηλαδή η πλευρά της μητέρας του βρέφους, που από την πρώτη στιγμή διαβεβαίωνε πως δεν υπήρξε σεξουαλική κακοποίηση.
Ουδέποτε ακούστηκε η altera pars…