Σχεδόν όλοι όσοι είναι πάνω από 40 ετών θυμούνται τον κατάμαυρο από το μαζούτκορμοράνο που πάσχιζε να ανοίξει τα φτερά τουΗ εικόνα του συγκίνησε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιήθηκε για να προετοιμάσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την πρώτη επίθεση στο Ιράκ, το 1991. Το δύστυχο πουλί που είδαμε στις οθόνες μας έγινε το έμβλημα της βαρβαρότητας του Ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσείνπου διέλυε τις πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο κορμοράνος εκείνος δεν είχε κινηματογραφηθεί στο Κουβέιτ αλλά στην Αλάσκα, σε μια άλλη πετρελαιοκηλίδα, μερικά χρόνια πριν. Πάντως πετρελαιοκηλίδα. Κακό που τουλάχιστον για τους Εν Ελλάδι κορμοράνους*θα καθυστερήσει κι άλλο σαν ενδεχόμενο.

Η πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πάει πίσω άλλους 18 μήνες.Ήτοι ενάμισηέτος. Δηλαδή στη μέση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης και αν, θα ξεκινήσει η πρώτη εξόρυξη.Ήδη πέρασαν οκτώ χρόνια από τότε που προκηρύχθηκαν οι πρώτες χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης. Το πρώτο επιχειρηματικό σχέδιο, αυτό του πατραϊκού κόλπου που μισθώθηκε στην κοινοπραξία των εταιρειών «Ελληνικά Πετρέλαια –Edison» θα συνεχίσει να μένει ανεξερεύνητο. Και μπορεί για εμάς τους Οικολόγους, αυτό να είναι περιβαλλοντικά μια πολύ καλή είδηση έστω και προσωρινά, αλλά για το μοντέλο Οικονομίας που όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Ελλάδα αλλά και οι Μεγάλες Δυνάμεις προκρίνουν, πρόκειται για μια μικρή «οικονομική καταστροφή»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πριν από τα Χριστούγενναη ελληνική διαχειριστική εταιρεία υδρογονανθράκων συναίνεσε στο αίτημα που υπέβαλε η κοινοπραξία για 18 μήνες παράταση δηλαδή μέχρι τις 2 Οκτωβρίου του 2021 προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες της δεύτερης φάσης του βασικού σταδίου ερευνών στην παραχώρηση. Είναι η δεύτερη παράταση που λαμβάνει μετά τον Απρίλιο του 2018. Με αυτά και με αυτά, η αναγγελθείσα από τα ΕΛΠΕ πρώτη γεώτρηση για το 2020 σκόνταψε στην έλλειψη υποδομών και στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των γειτονικών λιμανιών.

Το λιμάνι της Πάτρας

Ναι καλά διαβάσατε. Ηκοινοπραξία αναζητούσε λιμάνια προκειμένου να υποδεχτεί το γεωτρύπανο και να αποθηκεύσει τον αναγκαίο εξοπλισμό χωρίς όμως τα γειτονικά λιμάνια της Πάτραςκαι του Αστακού να διαθέτουν τις αναγκαίες προδιαγραφές. Δηλαδή, κλασσικά και ελληνικά από το 2012 συζητάμε για «μεταξωτά» γεωτρύπανα αλλά κατά τα άλλα από λιμάνια, «μεταξωτά» δεν φροντίσαμε να διαθέτουμε κάποια στιγμή εδώ και οκτώ χρόνια

Μόνοι κερδισμένοι επαναλαμβάνω,η φύση, το Ιόνιο (τα σπάνια κήτη του π.χ)αλλά και οι έχοντες οικολογική αντίληψη που αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το ζήτημα των εξορύξεων. Αλλά όλοι αυτοί συγκροτούμε μία απαναπτυξιακή μειοψηφία που ηττηθήκαμε την περίοδο 2015 2019 στο συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν επιχαίρουμε μεν για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας, αλλά τα «φουσκωμένα λόγια» των υπουργών για εμβληματικά έργα, επενδύσεις και «χρήμα που θα ρέει» σκοντάφτουν στις αδυναμίες δεκαετιών μια υπανάπτυκτης χώρας που την κυβερνούν κατά κύριο λόγο μεγαλόστομοι.

Το λιμάνι του Ααστακού

Στο συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης, η γεώτρηση του πατραϊκού κόλπου και ευρύτερα οι εξορύξεις είναι σημαντικές. Για τις δε επενδύσεις,αν το Ελληνικό, που επίσης καρκινοβατεί, έχει χαρακτηριστεί«εμβληματική» επένδυση, το ιερό δισκοπότηρο των επενδύσεων είναι η εξόρυξη υδρογονανθράκων και δη η επιβεβαίωση τωνκοιτασμάτων που στην περίπτωση του πατραϊκού θεωρητικά αντιστοιχείσε 140 εκατομμύριαβαρέλιαπετρελαίου. Και πάει πίσω άλλους 18 μήνες. «Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Kανένα στόμα δεν τό βρε και δεν τό πε ακόμα.» και ο Βάρναλης έχει κι άλλους στίχους στους «Μοιραίους».

*Για την αποκατάσταση της πλήρους αλήθειας στην Ελλάδα τον κορμοράνο μπορούμενα τον συναντήσουμε όχι στον πατραϊκό κόλπο αλλά αλλού καθώς τον χειμώνα έρχεται από την Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη, κυρίως στο Θερμαϊκό και Σαρωνικό κόλπο αλλά και σε ορισμένες λίμνες, όπως τη Μικρή Πρέσπα, την Κερκίνη και την Ορεστιάδα. Συναντάται επίσης και στο Δέλτα του Αξιού. Συχνά τον βλέπουμε να κάθεται σε στήλους και βράχια κοντά στη θάλασσα ή σε λίμνες και ποτάμια με ανοιχτές τις φτερούγες για να τις στεγνώσει. Άριστος κολυμβητής και καλός ψαράς και δείγμα βιοποικιλότητας μιας περιοχής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις