του Λουκά Βελιδάκη

Οι τελευταίες ημέρες δεν θα γραφτούν στις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Αντιθέτως, με τη συμπεριφορά των ανδρών των ΜΑΤ, τόσο στη Λέσβο όσο και στη Χίο, μία μαύρη κηλίδα λέρωσε τα σύμβολα του Σώματος. Κι ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρέπει να δράσει καταλυτικά, διότι η παραπομπή των αρνητικών γεγονότων στη λήθη δεν λειτουργεί ευεργετικά, μα δημιουργεί αρνητικό υπόδειγμα και ως εκ τούτου διανοίγει το πεδίο για επανάληψη των ιδίων απαράδεκτων συμπεριφορών.

Αυτό που έγινε σήμερα Πέμπτη στο λιμάνι της Χίου δεν έχει προηγούμενο. Οι άνδρες των ΜΑΤ -άλλοτε δικαίως, άλλοτε αδίκως- έχουν κατηγορηθεί για βίαιες συμπεριφορές. Λίγο πριν μπουν στο πλοίο της επιστροφής στον Πειραιά, μια μερίδα αυτών ξεπέρασε το χειρότερο δυνατό εαυτό της και ντρόπιασε εν συνόλω την Αστυνομία.

Λίγο πριν αναχωρήσουν, οι άνδρες των ΜΑΤ δέχθηκαν φραστική επίθεση από κατοίκους. Κάτι που συνέβαινε επί 48 και βάλε ώρες με τις αντεγκλήσεις να είναι αδιάκοπες. Οι αστυνομικοί, φορώντας πολιτικά  φέρθηκαν σαν… κοινοί χούλιγκανς!

Οι εικόνες ήταν αδιανόητες και απίστευτες. Οι ματατζήδες -φορώντας φόρμες και όχι στολές- πήραν τα κράνη και τα κλομπ τους και έκαναν ασύντακτο ντου: Πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα και πήδηξαν τα κάγκελα σαν κοινά χουλιγκάνια σε σύγκρουση με άλλα χουλιγκάνια.

Κι ακόμα χειρότερο, κυνήγησαν -προφανώς χωρίς εντολή- τους απέναντι και όποιον έπιαναν τον σάπιζαν στο ξύλο! Προσοχή, δεν τον συλλαμβάνουν, αλλά τον σαπίζουν στο ξύλο, φορώντας το κράνος με το εθνόσημο. Επίσης, σπάνε τα παρμπρίζ των σταθμευμένων οχημάτων! Πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ κάνουν, επίσης, λόγο για απίστευτες εκφράσεις, περί τουρκόσπορων και άλλα απεχθή.

Αυτοί οι άνθρωπο είναι αστυνομικοί… κι όπως έγινε γνωστό από εκπροσώπους των ΜΜΕ που βρίσκονταν στο σημείο, οι χούλιγκανς ματατζήδες αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές των ανωτέρων τους για ψυχραιμία, ενώ ήρθαν στα χέρια ακόμα και με άνδρες του Λιμενικού.

Απλά και ξάστερα: Η κυβέρνηση είναι βαθύτατα εκτεθειμένη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αν δεν πάρει μέτρα και δεν υπάρξουν τιμωρίες, θα χρεωθεί όλο αυτό το σκηνικό. Έχουμε δημοκρατία δυτικού τύπου. Δεν μπορούν τα ένστολα σώματα να φέρονται σαν χούλιγκανς, ό,τι κι αν συμβαίνει.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για αυτή τη συμπεριφορά. Είναι άνδρες της Αστυνομίας, έχουν συγκεκριμένη αποστολή και υπακούν σε κανόνες. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από το λιμάνι της Χίου ξεπερνούν κάθε όριο και τίθεται θέμα δημοκρατικής τάξης. Δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτό ένστολοι και ένοπλοι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ να παρακούουν εντολές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις