Σε κάθε διαχείριση κρίσης υπάρχουν πρόσωπα τα οποία βγαίνουν ένα βήμα μπροστά και άλλα που τίθενται στα μετόπισθεν κατά ένα τρόπο. Έτσι και στην περίπτωση της πανδημίας κορονοϊού, στην κυβέρνηση υπάρχουν πρόσωπα τα οποία σε σχέση με την επικοινωνία βγαίνουν μπροστά.Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανεξαρτήτως θεσμικού ρόλου που κρίνεται πως πρέπει να παραμείνουν εκτός πρώτης γραμμής τουλάχιστον ως προς την επικοινωνία. Είτε για λόγους τακτικής είτε για λόγους αδυναμίας

Οι προφανείς επιλογές της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενεργοποίησε το επιτελικό κράτος βάζοντας μπροστά στη μάχη κατά του κορονοϊού τρία πρόσωπα. Πρώτο από αυτά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το χθεσινό του διάγγελμα ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστικό.

Παίρνει πάνω του την υπόθεση, και μιλάει απευθείας στον ελληνικό λαό χρησιμοποιώντας άμεση και σκληρή φρασεολογία. Δεν διστάζει επίσης να απευθυνθεί στους νέους και να μιλήσει ακόμα και για cocooning ή για μοτοσυκλέτες.

Το δεύτερο πρόσωπο και ίσως πιο πρωταγωνιστικό είναι ο λοιμωξιολόγος εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας κ Σωτήρης Tσιόδρας. Ήπιος άνθρωπος της επιστήμης ενημερώνει κάθε απόγευμα τον ελληνικό λαό κυρίως για τα δυσάρεστα της επιδημίας αλλά πάντα ανοίγει και ένα παράθυρο αισιοδοξίας και ελπίδας. Ήταν αυτός που μέχρι και στην Ιερά Σύνοδο εστάλη για να «πείσει» τους Ιεράρχες να κάνουν το αυτονόητο. Ειρήσθω εν παρόδω ο ίδιος είναι ψάλτης και πολύτεκνος.Σοβαρός με χαμηλούς τόνους εμπνέει εμπιστοσύνη.

Τρίτο πρόσωπο ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Έμπειρος αυτοδιοικητικός παρά το νεαρό της ηλικίας του, καθώς έχει διατελέσει για αρκετά χρόνια δήμαρχος Βύρωνα, φαίνεται και είναι άνθρωπος της δράσης και των πράξεων για αυτό και προστέθηκε στο καθημερινό πάνελ της ενημέρωσης. Θα κληθεί να σηκώσει και μεγαλύτερο βάρος τις τελευταίες μέρες.

Αυτοί που πήγαν λίγο πιο πίσω

Εμφανώς, ο Υπουργός Υγείας κ Βασίλης Κικίλιας. O υπουργός που τις πρώτες μέρες ήταν καθησυχαστικός καθώς αυτό ήταν το κλίμα και στο Μαξίμου τέθηκε από τις εξελίξεις εκτός κλίματος. Ίσως δεν είναι και δική του η ευθύνη καθώς το δόγμα «Ψυχραιμία» που χρησιμοποιήθηκε με κεκτημένη ταχύτητα από τα ελληνοτουρκικά τον συμπαρέσυρε.

Συνεχίζει την καθημερινή του δουλειά και προσπάθεια αλλά είναι εκτός επικοινωνιακών επιλογών της Κυβέρνησης εμφανώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι είναι εκτός καθημερινών ενημερώσεων κάτι που συνέβαινε στην πρώτη φάση της κρίσης. Κάποιοι πιο υποψιασμένοι βέβαια εκτιμούν ότι ο Υπουργός ορθά πράττει δεδομένου ότι κάποια στιγμή οι ανακοινώσεις θα είναι «δυσβάσταχτες» για οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο.

Δεύτερος που «εξαφανίστηκε» όχι μόνο τις τελευταίες μέρες μα καιαπό τις πρώτες, είναι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Η χαλαρή του προσέγγιση πριν την πανδημία αν και καθ ύλην αρμόδιοςέγινε «όπλο» ακόμα και της προπαγάνδας της αντιπολίτευσης με την παροιμιώδη φράση του περί χαμηλής μεταδοτικότητας του κορονοϊού να γίνεται σποτάκι

Είναι χαρακτηριστικό ότι προκρίνεται ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ Παναγιωτακόπουλος για την επικοινωνία με τους δημοσιογράφους άρα και με τους πολίτες καθώς ο κύριος Αρκουμανέας που είναι επιλογή του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια χρεώνεται με την άστοχη δήλωση καθησυχασμού.

Σε πιο ουδέτερη κατάσταση, οι κκ.Τάκης Θεοδωρικάκος καιΜιχάλης Χρυσοχοίδης. Σαφέστατα δεν επελέγησαν ή δεν επέλεξαννα σηκώσουνκάποιο επιπλέον επικοινωνιακό βάρος. Το επιτελικό κράτος τους «παρέκαμψε» ή τους «προστάτευσε». Ο χρόνος θα δείξει.

Βέβαια υπάρχουν και άλλα μέτωπα ανοιχτά για να πέσουν και αυτοίστη «δίνη» των επιπτώσεων της πανδημίας γιατί όσοι καταλαβαίνουν και διαβάζουν τις εξελίξεις, αντιλαμβάνονται ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.

Στην αρχή μιας πρωτοφανούςκρίσης που αναμένεται να κορυφωθεί τις ημέρες του Πάσχα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις