Το δεύτερο σημαντικότερο μετά την σωματική και ψυχική υγεία στη ζωή (που οικοδομήσαμε) και σίγουρα στην πανδημία είναι η Οικονομία. Στην Ελλάδα με λοκ ντάουν οι οικονομολόγοι αξιολογούν πως η ύφεση για το 2020 θα κινηθεί μεταξύ 5% και 9%.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει νέο κορονο-προυπολογισμό καθώς αυτός που ψηφίστηκε στα τέλη του 2019 έχει μπει «στην εντατική διασωληνωμένος».

Το μυστικό ανάκαμψης και επαναλειτουργίας είναι η άρση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας. Η Οικονομία απέναντι στην Δημόσια Υγεία. Γι αυτό και οι «κυνικοί» αυτού του κόσμου (Τραμπ, Τζόνσον, Ερντογάν) αρνούνταν να πάρουν μέτρα περιορισμού καθώς αυτά σώζουν ζωές αλλά τρώνε τους παράδες.

Η Ελλάδα αντέχει έως τέλος Απριλίου. Αν πάμε και τον Μάιο έτσι, τα έσοδα θα καταρρεύσουν και οι δαπάνες θα έχουν εκτροχιαστεί.

Η λύση χρηματοδότησης από τον ESM που προτείνουν οι Βρυξέλλες, με περίπου 240 έως 410 δισεκατομμύρια ευρώ είναι «ακριβή βοήθεια» για την Ελλάδα με 4 έως 8 δισ να μας αναλογούν αλλά να προυποθέτουν πιστοληπτική γραμμή στήριξης που σημαίνει λίγο πολύ, νέο μνημόνιο. Οι Γερμανοί πάνε να αντιμετωπίσουν νέα κατάσταση με παλαιά εργαλεία. Αυτό είναι προφανές και πιθανώς αδιέξοδο.

Άλλη πηγή χρηματοδότησης είναι τα ομόλογα, που μπορεί, πλέον, να εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο με την ουσιαστική κάλυψη της ΕΚΤ. Μπαίνοντας κατ’ εξαίρεση στο νέο QE, η χώρα μπορεί να εκδώσει 12- 14 δις ευρώ, τα οποία θα αγοράσει η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά. Τα κεφάλαια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τονωτικές ενέσεις στην οικονομία.

Αναπνευστήρας θα μπορούσε να είναι επίσης τα λιμνάζοντα (λόγω γραφειοκρατίας) κοινοτικά κονδύλια αλλά και νέα, μέσω του Επενδυτικού Ταμείου. Ήδη έχουν υπολογιστεί 1,8 δις ευρώ από αυτήν τη πηγή, με την «οροφή» για κεφάλαια κίνησης από το Ταμείο Εγγυοδοσίας να αγγίζει τα 6 δις ευρώ.

2,5 δις αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το κρίσιμο είναι βέβαια πόσο γρήγορα θα «έρθουν» αυτοί οι πόροι και πως θα φτάσουν σε ταμεία και λογαριασμούς.

Η ουσιαστική όμως βοήθεια είναι η έκδοση Ευρωομολόγων, κορονοομολόγου όπως το ζήτησαν οι 9 μαζί με την Ελλάδα. Οι Γερμανοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να εγκρίνουν την αμοιβαιοποίηση του Χρέους εντός της Ευρωζώνης, αλλά η ορατή προοπτική να καταρρεύσουν η Ιταλία και η Ισπανία που μάλιστα σήκωσαν κινεζικές και ρωσικές σημαίες σε κάποιες περιοχές τους (από ευγνωμοσύνη για την ανθρωπιστική βοήθεια) δημιουργεί τεράστια πίεση. Και με 700 νεκρούς την ημέρα και οι δύο αυτοί λαοί στο τέλος της κρίσης, να τηνεπαναπροσδιορίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία για να το γράψουμε ευγενικά.

Γιατί αν αφήσουμε την κατάσταση στα χέρια του Ολλανδού διαδόχου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόπκε Χούκστρα που λέει ότι οι Πορτογάλοι επί παραδείγματι «θα έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερη οικονομία τα τελευταία χρόνια ώστε να απορροφήσουν τα κόστη που έφερε η πανδημία» μιλώντας «αποκρουστικά» (έτσι χαρακτήρισε τον λόγο του Ολλανδού ο πορτογάλος πρωθυπουργός Κόστα) στο τέλος δεν θα μείνει Ευρώπη και δεν θα φταίει μόνο ο Κορονοϊός.