Πίσω από τις ανέμελες, χαρωπές και ολίγον τι αφελείς τηλεοπτικές συνδέσεις των καναλιών με παραλίες και επαγγελματίες του τουρισμού που αδημονούν για την έναρξη της κουτσουρεμένης τουριστικής περιόδου κρύβονται πραγματικά οικονομικά δράματα.

Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις επιχειρηματιών που λόγω της έκρηξης του τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια επένδυσαν από 100.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ που δεν είχαν στην τσέπη. Χρήματα που τα περίμεναν από μεγάλα τουριστικά γραφεία της Ευρώπης.  Και αρκούσε η φετινή καταστροφή λόγω της πανδημίας Covid-19 για να ζουν έναν εφιάλτη μέσα σε ένα άδειο καλοφτιαγμένο δωμάτιο με θέα μια υπέροχη παραλία και μια λίστα γεμάτη ακυρώσεις κρατήσεων και συμβολαίων στο χέρι.

Μικρές ή μεγαλύτερες τουριστικές επιχειρήσεις που βασιζόταν στους Ιταλούς τους Αμερικανούς τους Γάλλους και τους Άγγλους. Χώρες δηλαδή που βιώνουν καθημερινά απώλειες  σε ανθρώπινες ζωές που δεν συγκρίνονται ούτε με το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πού να βρουν μυαλό οι άνθρωποι για διακοπές στην Ελλάδα.

Στις Κυκλάδες αναμένουν μείωση τζίρου κατά 85% και ζουν με την ελπίδα των κρατικών ενισχύσεων και με ενέσεις επίπλαστης αισιοδοξίας για δυνατό φίνις από Ιούλιο έως Οκτώβριο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το Μέγαρο Μαξίμου, σε μία λογική εντελώς κόντρα σε όσα ακούμε κάθε απόγευμα από το Σωτήρη Τσιόδρα για τις μεταξύ μας αποστάσεις, απαίτησε από την Κομισιόν και το πέτυχε να μην υπάρξει η κενή θέση στα αεροπλάνα. Όχι πως το σχέδιο της Κομισιόν ενθουσίασε και κανέναν.

Η παραμονή των καθισμάτων των αεροπλάνων ως έχουν, δίνει ελπίδα για περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα έστω από τον Ιούλιο και για δημιουργία συνθηκών επιβίωσης της μοναδικής ελληνικής αεροπορικής εταιρείας η οποία σύμφωνα με τις γενναίες δηλώσεις του ιδιοκτήτη της αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλαιότερο αεροπορικό του ταξίδι

Χάσαμε όμως τη δυνατότητα του τεστ των 72 ωρών. Η Αθήνα πρότεινε στην Κομισιόν αναγκαστικό τεστ σε όποιον ανεβαίνει στο αεροπλάνο τουλάχιστον 72 ώρες πριν, αίτημα που δεν πέρασε. Και ιατρικώς η Ευρώπη δεν έχουν και άδικο, δεδομένου πως κάποιος μπορεί να είναι αρνητικός το τεστ και να νοσήσει μετά κάτι που δεν καλύπτεται απόλυτα από το τεστ των 72 ωρών. Για αυτό σύμφωνα με πληροφορίες στη ρεσεψιόν κάθε ξενοδοχείου θα στηθούν ειδικά γραφεία καταγραφής στοιχείων με συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα ακολουθούνται. Ταλαιπωρία. Αναγκαία.

Είναι γεγονός ότι έχουμε περάσει αναγκαστικά στην φάση των αντιφάσεων των συμψηφισμών και της διελκυστίνδας υγείας και οικονομίας. Η Ελλάδα κατάφερε με ταχεία αντιμετώπιση της πανδημίας να είναι από τις χώρες με την μικρότερη διασπορά του ιού ανά 100.000 κατοίκους. Θέλουμε όμως αναγκαστικά και για λόγους επιβίωσης, τουρίστες από χώρες όπου τα στοιχεία είναι δραματικά. Το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί μία τελική και κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για αυτό το μείζον ζήτημα του τουρισμού. Και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς παράλληλα στο εσωτερικό μέτωπο θα έχουμε συμπληρώσει τις κρίσιμες 14 μέρες από την 4η Μαϊου οπότε και ξεκίνησε η σταδιακή άρση των μέτρων, θα προχωρήσει στις ανακοινώσεις τόσο για τον τουρισμό όσο και για την εστίαση. Τομείς που ούτως ή άλλως είναι αλληλένδετοι και κρίσιμοι για την ελληνική οικονομία.

Οι προσδοκίες είναι χαμηλές αλλά το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να κρατηθούν ζωντανές καθώς για κέρδη ούτε λόγος μπορεί να γίνει για την εφετινή περίοδο. Μην ξεχνάμε βέβαια και το υγειονομικό ζητούμενο.  Καλό θα ήταν, το τέλος του καλοκαιριού να μην μας βρει σε αριθμό κρουσμάτων σε επίπεδα χειρότερα του Μαρτίου και μάλιστα έχοντας μπροστά μας έναν ολόκληρο χειμώνα.