του Λουκά Βελιδάκη

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, εγκαινίασε την πλατεία Ομονοίας με τη νέα μορφή της χωρίς να λάβει υπόψη ότι ζούμε ακόμα σε κατάσταση πανδημίας. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Σωτήρης Τσιόδρας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου και ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωνε νέα τσουχτερά πρόστιμα.

Τα πράγματα είναι απλά: Δεν μπορείς εσύ ως δήμαρχος Αθηναίων να στέλνεις το εντελώς λάθος μήνυμα, ότι όλα είναι καλά, το κλίμα γιορτινό και η διάθεση ευφρόσυνη. Δεν μπορείς να μην έχεις λάβει μέτρα κοινωνικής απόστασης. Δεν μπορείς να μην έχεις μέσα προστασίας. Δεν μπορείς, εσύ ειδικά, να κάνεις ακριβώς τα ίδια με τους λογής διαδηλωτές, που παρακούν τις συστάσεις για την αποφυγή συγχρωτισμού, προτάσσοντας τον οποίο σκοπό τους. Δεν μπορείς να είσαι χύμα όταν η κυβέρνηση κουνάει το δάκτυλο -κι ενίοτε το γκλομπ- σε νεαρούς σε πλατείες της Αθήνας. Δεν μπορείς να είσαι κι εσύ ο ίδιος τόσο ανεύθυνος!

Ως δήμαρχος οφείλεις να δίνεις το παράδειγμα. Εδώ και μέρες η εφαρμογή των ατομικών μέτρων προστασίας είναι πλημμελής και οι κοινωνικές αποστάσεις μοιάζουν παρελθόν από μεγάλη μερίδα των πολιτών, που είτε κουράστηκαν είτε δεν πιστεύουν ότι είναι τόσο σοβαρό το πρόβλημα του κορονοϊού.

Σε καιρούς πανδημίας, αν θες να κάνεις μια εκδήλωση, εγκαινιάζοντας μια εμβληματική πλατεία, τήρησε αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα και δώσε το σωστό παράδειγμα. Η εικόνα που βγήκε είναι ότι δεν τρέχει τίποτα, ότι στην Ομόνοια… δεν υπάρχει covid και πανδημία.

Προς τιμήν του, ο κ. Μπακογιάννης ζήτησε άμεσα συγγνώμη και ανέλαβε μερικώς τις όποιες ευθύνες. Πολύ αργά όμως. Ίσως μια τέτοια συγγνώμη δεν έχει κανένα νόημα επί του πρακτέου. Ίσως το μόνο όφελος της είναι ότι δημιουργεί υπόδειγμα και προς άλλους πολιτικούς, να ζητάνε συγγνώμη όταν σφάλουν.

Όλοι κρίνονται και θα κρίνονται αυστηρά, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, όταν έχει ανατραπεί η ζωή μας, όταν έχουμε υποχρεωθεί να ξεχάσουμε ό,τι είχαμε ως δεδομένο και να αναπροσαρμόσουμε άρδην τα πάντα. Όχι, σε αυτή την περίπτωση αν θες σώνει και ντε να κάνεις φιέστα, πάρε μέτρα και γίνε παράδειγμα. Γιατί είναι βέβαιο ότι ο Κώστας Μπακογιάννης γνωρίζει την εξής φράση: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις