Όχι. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις οικονομικές προκλήσεις. Κι αυτή είναι μια πραγματικότητα που αποτυπώνεται τόσο σε επίπεδο αριθμών, όσο και εντός της κοινωνίας. Το κύμα αγανάκτησης πολλών κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων για τις παλινωδίες και καθυστερήσεις στην καταβολή των 800 ευρώ, το σκάνδαλο με τα voucher, την πλημμελή στήριξη των καλλιτεχνών, τη μη στήριξη των ανέργων και την έλλειψη πλάνου για τον τουρισμό, βυθίζουν την οικονομία και ξεγυμνώνουν το κούφιο κυβερνητικό πλάνο.

Τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι αποκύημα της φαντασίας του Πρωθυπουργού ή αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής. Εάν είχαν πέσει τα χρήματα αυτά στην οικονομία, σήμερα θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, ούτε το 1/3 του ποσού αυτού δεν έχει δαπανηθεί, άμεσα ή έμμεσα.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το μονοπάτι των πρόσκαιρων φοροελαφρύνσεων. Αυτή η επιλογή όμως δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας, δεν ενισχύει την εργασία, δεν συμβάλλει στη διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, και εν τέλει δεν τροφοδοτεί τη ζήτηση, από την οποία πάσχει σήμερα η αγορά.

Επίσης, οι φοροελαφρύνσεις, από τη στιγμή που δεν συνδυάζονται με ζωηρή οικονομική δραστηριότητα, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να στερήσουν έσοδα από το κράτος και, κατά συνέπεια, να προκαλέσουν σειρά μέτρων λιτότητας και περικοπές μισθών και συντάξεων, ώστε να “γεμίσουν” τα κρατικά ταμεία. Μια πολιτική δηλαδή που στηρίζεται στο μοντέλο των μνημονίων Παπαδήμου και Σαμαρά.

Στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν επιθετικές πολιτικές στήριξης της οικονομίας. Εδώ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει πολιτικές συντήρησης της κρίσης, οδηγώντας την οικονομία με μαθηματική ακρίβεια στο κενό. Τις συνέπειες ήδη τις βλέπουμε στις απολύσεις, στην υπερσυσσώρευση εκκρεμών συντάξεων, στην αδυναμία των τραπεζών να δώσουν ρευστότητα στην αγορά, την επιλογή πολλών ξενοδόχων και μικροξενοδόχων να κρατήσουν κλειστά τα καταλύματά τους όλη τη σεζόν για να μειώσουν τη “χασούρα”. Χρειαζόμαστε διαφορετική οικονομική πολιτική