Νωρίς το μεσημέρι το flash.gr έγραφε για τις πληροφορίες που έρχονταν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας για πολλά κρούσματα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα.

Είχαν προηγηθεί τα ξέφρενα πάρτι του Σαββατοκύριακου στην παραλιακή αλλά και τη Μύκονο που κόσμησαν τα lifestyle και μη δελτία ειδήσεων χωρίς μάλιστα να συντελέσουν στα 97 νέα κρούσματα που τελικώς ανακοινώθηκαν.

Συνομιλώντας  λίγο αργότερα στον αέρα της τηλεοπτικής μου εκπομπή στο Open με τον γραμματέα του Συνδέσμου Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου κ. Ηρακλή Ζησιμόπουλο που τυγχάνει να είναι και ιατρός καρδιολόγος, μου είπε ότι όλοι αυτοί που γέμισαν τα club στη Μύκονο είναι Έλληνες κυρίως από την Αθήνα που διατηρούν εξοχικές κατοικίες στο νησί καθώς ξένοι δεν έχουν καταφτάσει ακόμα στο νησί των ανέμων.

Αμέσως θυμήθηκα τον δήμαρχο Κηφισίας κ. Γιώργο θωμάκο ο οποίος στις αρχές Μαΐου είχε μιλήσει για το τέλος που πρέπει να μπει στα «ασυλλόγιστα πάρτι» της πόλης του, δεδομένων και των αυξημένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη συγκεκριμένη πόλη.

Και να που αυτά (τα πάρτι και προσεχώς τα κρούσματα) φαίνεται πως μεταφέρθηκαν στη Μύκονο και όχι μόνο. Προφανώς υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται άτρωτοι ή δεν σέβονται τον γενικό πληθυσμό, ή  έστω τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς και φίλους τους. Ή «την έχουν δει» vivere pericolosamente.

Λίγο αργότερα στις 18.00 ανακοινώθηκε και επιστροφή της καθημερινής ενημέρωσης από το «εθνικό μας ηρεμιστικό» λοιμωξιολόγο κ. Σωτηρη Τσιόδρα.

Αν μιλήσει όμως κάποιος με ανθρώπους στην αγορά, στο πεζοδρόμιο αυτό που ακούει είναι πως όσα κρούσματα και αν παρουσιαστούν, δεύτερο lockdown η οικονομία και η κοινωνία δεν το αντέχει.

Και όλα αυτά μία εβδομάδα πριν το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων από χώρες που πέρασαν μαρτυρική άνοιξη σε κρούσματα και θανάτους.

Άνοιγμα πτήσεων από την Ευρώπη χωρίς το τεστ των 72 ωρών όπως στον αντίποδα και σοφά θα πράττει το Ισραήλ με τους ταξιδιώτες  υπηκόους του που θα το κάνουν πριν ταξιδέψουν για την Ελλάδα. Έστω και αν στις τρεις μέρες που μεσολαβούν μπορεί να κολλήσουν τον κορονοϊό.  Ποσοστιαία οι πιθανότητες μειώνονται.

Μέσα σε όλα αυτά θυμάμαι και μία συνέντευξη που είχε δώσει ο καθηγητής πολιτικής της υγείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς (ελπίζω αυτό να εφαρμόστηκε) κ. Ηλίας Μόσιαλος.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον Κορονοϊό Ηλίας Μόσιαλος

Στις 10 Απριλίου και ενώ είχε αρχίζει σιγά-σιγά η πίεση για άρση των περιοριστικών μέτρων ο κ. Μόσιαλος είπε σε μία αποστροφή του λόγου του σε συνέντευξή του στον Real Fm:  Άντέχουμε ανοιχτά καταστήματα και γεμάτα νοσοκομεία; μιλώντας σε ένα πλαίσιο ανάγκης επιστροφής σε μερική κανονικότητα μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί εμβόλιο η θεραπεία.

Προφητικός και ας κύλησαν δυο μήνες με τα καταστήματα να είναι πλέον ανοιχτά και τα νοσοκομεία να προετοιμάζονται. Αναπόφευκτα αν συνεχίσουμε ασυλλόγιστα και άνευ προληπτικών τεστ.