Αν έκαναν όλοι οι Έλληνες διάσημοι ή διάσημες ομοφυλόφιλοι αυτό που επέλεξε ο κ. Πατέλης όταν συναντήθηκε στο Κολωνάκι με το δημοσιογράφο της Καθημερινής Νίκο Ευσταθίου και μίλησε πέρα από την οικονομία την Ελλάδα και την κυβέρνηση και για την σεξουαλικότητά του, η θέση των ομοφυλοφίλων στην ελληνική κοινωνία θα γινόταν καλύτερη.

Με τίτλο «Η διαφορετικότητα είναι κάτι θετικό» η συνέντευξη φτάνει στο ερώτημα:

-Μου επιτρέπετε να αγγίξουμε ένα ζήτημα πιο προσωπικό; Εχετε επιλέξει να ζήσετε ανοιχτά δίχως να κρύψετε την σεξουαλικότητα σας όντας ένας από τους πρώτους που το κάνουν ενώ συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Ποιες είναι οι δυσκολίες;

Η αιτία είναι πως είμαι ομοφυλόφιλος. Ξέρω ποιος είμαι και δεν ντρέπομαι για αυτό. Αντιθέτως είμαι πολύ ευτυχισμένος οπότε δεν βλέπω κάποιο ζήτημα το με ποιον ή ποια είσαι. Είναι ένα ζήτημα κοινωνικό με την έννοια ότι ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό και όχι απλώς ένα ζήτημα προσωπικό. Ταυτόχρονα στη ζωή είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ποιος είσαι και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου πρώτα από όλα εσύ ο ίδιος. Μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει  πρόβλημα.

Καμιά φορά είναι κουραστικό που ως ομοφυλόφιλος πρέπει ουσιαστικά να κάνεις coming out σε όποιον συνεργάζεσαι επαγγελματικά σε τακτική βάση αλλά το έχω συνηθίσει και ξέρω πώς να το κάνω. Ο κόσμος με τον οποίο συνεργάζομαι στην κυβέρνηση ξέρει πως είμαι gay και δεν τους νοιάζει. Ο πρωθυπουργός προφανώς και έχει γνωρίσει τον σύζυγό μου όπως έχω γνωρίσει και εγώ τη σύζυγό του.

Πρόσφατα, ο οργανισμός θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημοσίευσε μία έρευνα που δείχνει πως οι διακρίσεις κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στη χώρα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο ποια είναι τελικά η πραγματικότητα για έναν ομοφυλόφιλο στη σημερινή Ελλάδα;

Ήμουν τυχερός να μην αντιμετωπίσω σοβαρά προβλήματα ως gay. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι είχα την τύχη να ζήσω στο εξωτερικό όπου είχα την ευκαιρία να κατασταλάξω και να καταλάβω τον εαυτό μου όπως επίσης και η οικογένειά μου που με αγκάλιασε αμέσως άλλοι δυστυχώς δεν είναι τόσο τυχερή. Υπάρχουν ακόμα μεγάλες προκαταλήψεις στην Ελλάδα και ομοφυλόφιλοι που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός ομοφυλόφιλου στην Ελλάδα σήμερα κατά την άποψή μου δεν είναι κατά βάση νομοθετικό αν και υπάρχουν ακόμα προφανώς περιθώρια βελτίωσης, ειδικά στον εργασιακό τομέα αλλά κυρίως ζήτημα ορατότητας.

Δεν έχουμε διαφορετικές εικόνες Ελλήνων ομοφυλοφίλων. Δεν έχουμε την εικόνα ενός γκέι ποδοσφαιριστή,  μιας λεσβίας σε ένα χωριό,  ενός σπασίκλα,  μιας λεσβίας κωμικού,  πόσο μάλλον αμφίφυλων τρανς ή intersex. Είναι λοιπόν συνειδητή επιλογή μου η σημερινή συνέντευξη.

Όταν δεν βλέπεις κάτι θεωρείς αυτομάτως πως δεν υπάρχει. Και δεν έχουμε καταλάβει ακόμα ως κοινωνία πως η διαφορετικότητα είναι κάτι θετικό, όχι αρνητικό, διότι όταν ερχόμαστε σε επαφή με κάτι καινούργιο μαθαίνουμε και οι ίδιοι κάτι για τον εαυτό μας και γινόμαστε καλύτεροι. (Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής)

Χωρίς φαντεζί ακρότητες ο κ. Πατέλης έκανε σήμερα αυτό που εκατοντάδες Έλληνες πολιτικοί σύγχρονοι ή παλαιότεροι δεν τόλμησαν ποτέ. Να μιλήσουν ανοιχτά για τη διαφορετικότητα ή τη σεξουαλική τους επιλογή προκειμένου δώσουν αυτή την «ορατότητα» για την οποία μιλάει εύστοχα ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ουδείς είναι υποχρεωμένος βέβαια να κάνει αυτό το coming out που έκανε ο ίδιος μέσα από μία δημόσια συνέντευξη.

Αν όμως καλλιτέχνες, αθλητές πολιτικοί, δημοσιογράφοι και γενικότερα προβεβλημένοι άνθρωποι, επιτυχημένοι σε διάφορα πόστα είχαν το θάρρος να κάνουν κάτι αντίστοιχο η ελληνική κοινωνία ίσως αντιλαμβανόταν τα πράγματα διαφορετικά και να πήγαινε ένα βήμα μπροστά.

Τα νέα παιδιά, κορίτσια και αγόρια ενδεχομένως θα ξέφευγαν από την καταπίεση, από την ειρωνεία, από το κρυφό μειδίαμα όταν αναφέρονται οι παρέες για την ομοφυλοφιλία. Σχεδόν όλες και όλοι το κάνουν αυτό. Να είμαστε ειλικρινείς.

Και μάλιστα ο κ. Πατέλης το έκανε αυτό ως ειδικός συνεργάτης μιας θεωρητικά συντηρητικής κυβέρνησης.

Ο κ. Πατέλης σήμερα έγραψε ιστορία. Εδώ είμαστε να του ασκήσουμε σκληρή κριτική για τις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού ή του ιδίου και μάλιστα σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Και συνήθως αυτό κάνουμε. Όμως σε ότι αφορά η σημερινή του επιλογή η τοποθέτηση του αξίζει όσο 10 Gay pride.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις