Η είδηση πως ο  ΕΦΚΑ δημιούργησε έλλειμμα της τάξεως των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της αναστολής συμβάσεων (που προέβλεψε η σχετική ΠΝΠ Βρούτση) και της απώλειας εσόδων  από  τις εισφορές για κύρια ασφάλιση είναι εξόχως ανησυχητική.

Πριν κάποιος κοιτάξει ενδελεχώς τους αριθμούς σκέφτεται μοιραία αν αυτή η κατάσταση στην οποία οδηγείται ο ΕΦΚΑ και ευρύτερα το ασφαλιστικό σύστημα πρόκειται απλά για επίπτωση της πανδημίας ή για έμμεση επιλογή.

Ο κ. Βρούτσης στο επίμαχο συνέδριο προεκλογικά

Σαν χθες θυμάμαι στο 12ο συνέδριο Insurance conference  τον Μάιο του 2019 μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών τους κ.κ Βρούτση Μηταράκη «αγριεμένους» εν όψει εξουσίας να λένε διάφορα ωραία όπως :

  •  «η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως κάθε ρύθμιση υπονομεύει την εθνική οικονομία αλλάζει την κουλτούρα των πληρωμών και γίνεται τροχοπέδη στον υγιή ανταγωνισμό» 
  • «Θα ξεκινήσουμε από τους νέους ασφαλισμένους. θα διατηρούν το δικαίωμα να διαλέξουν το φορέα ασφάλισης τους ανάμεσα στον κρατικό πάροχο σε επαγγελματικά ταμεία ή ασφαλιστικές εταιρείες και θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν επενδυτικές στρατηγικές εντός καθορισμένων πλαισίων ενώ όποιος διαλέγει τις ιδιωτικές εταιρείες θα βλέπει τις ασφαλιστικές του εισφορές να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα»

Από τότε βέβαια μεσολάβησε ένας χρόνος εξουσίας, η αποπομπή Μηταράκη από το Υπουργείο Εργασίας και η πλήρης παραδοχή της αναγκαιότητας των δόσεων. Η σημερινή έλλειψη έκφρασης ανησυχίας για τα στοιχεία, ας ελπίσουμε ότι δεν υποκρύπτει τη συνειδητή ή ασυνείδητη υπονόμευση της dημόσιας ασφάλισης με την δραματική απώλεια εσόδων από τις εισφορές που χάνονται λόγω των ελαστικών μορφών απασχόλησης που προκρίνει και πανηγυρίζει η κυβέρνηση με αφορμή τον κορονοϊό.

Οι αριθμοί, τα στοιχεία τρομάζουν:

Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο ο ΕΦΚΑ έχασε 355 εκατομμύρια ευρώ. Από την υστέρηση στα έσοδα αλλά και στις πληρωμές του δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ η περιουσία του φορέα από 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ θα έχει μειωθεί έως τα τέλη Ιουνίου κάτω από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προσθέστε στα 50 εκατομμύρια ευρώ που μπαίνει μέσα κάθε μήνα το ΕΤΕΑΕΠ και άλλα 26 μηνιαίως που αντιστοιχούν στις αυξήσεις των 250 χιλιάδων δικαιούχων βάσει της απόφασης του ΣτΕ και της αλλαγής νομοθεσίας από το Βρούτση και έχετε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στα θεμέλια της δημόσιας ασφάλισης. «Κατρούγκαλο θα λέμε και θα κλαίμε, όπως πάμε» μου έλεγε το πρωί καθ υπερβολήν ένας πολύ παλιός και έμπειρος διοικητικός υπάλληλος του οργανισμού.

Δεδομένη είναι δε και η δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν  το Φθινόπωρο οι εργοδότες μετά την μετάθεση της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του τρίμηνου locdown παράλληλα με τις τρέχουσες της  προσεχούς περιόδου.

Και όχι τίποτα άλλο αλλά από το υπουργείο λείπει και ο Νότης Μηταράκης. Ο οποίος βλέπει το ασφαλιστικό σύστημα να καταρρέει ερήμην του. Εκείνος βέβαια θριαμβεύει στο προσφυγικό μεταναστευτικό όπου η μία γκάφα διαδέχεται την άλλη.