Για να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας, όταν εδώ στο flash.gr γράφαμε για τον επικείμενο ανασχηματισμό πριν από ένα μήνα, οι περισσότεροι τότε μετρούσαν τις αποστάσεις των τραπεζιών στα εστιατόρια λόγω κορονοϊού. Εγκαίρως σας ενημερώσαμε για το πλαίσιο.

Τις τελευταίες μέρες ο χρησμός Μητσοτάκη από το Ισραήλ για διορθωτικές κινήσεις, η συνέντευξη Γεραπετρίτη ως προαναγγελία ανασχηματισμού και η διάψευση Πέτσα για αυτόν ανακάτεψε αρκετά την τράπουλα αλλά δεν αλλάζει τον σχεδιασμό. Ενδιαφέρον έχει όμως και ο θόρυβος που ενίοτε επηρεάζει τον σχεδιασμό.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τον θόρυβο που έχει και το πιο μεγάλο πολιτικό αλλά και παραπολιτικό ενδιαφέρον. Ποια είναι τα αγκάθια των τελευταίων εβδομάδων που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την κυβερνητική πορεία. Ποια είναι η ταμπακιέρα;

Αρχικά η στενωπός στην οποία βρέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Κάτι ο «μεγάλος περίπατος», κάτι η σοβαρή και με προεκτάσεις κόντρα για το Βοτανικό. Κυρίως όμως η επίμονη εστίαση μεγάλων μέσων ενημέρωσης, που τα πάνε άριστα με το Μαξίμου, στα προβλήματα του δημάρχου Αθηναίων έχουν ανοίξει  πληγές.

Η δε δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη στις 16/6 στον ΑΝΤ1 για ανάγκη να δοθούν στη δημοσιότητα με διαφάνεια οι λίστες με τα ποσά που έλαβαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχει αναμφισβήτητα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πολιτικό timing.

Η επιλογή παράλληλα του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει προσωπική ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να ζητήσει όλα τα έγγραφα με τα ποσά και τους αποδέκτες είναι  μία στοχευμένη ενέργεια που χτυπά εκεί που πονάει η κυβέρνηση αυτή την περίοδο. (Ειρήσθω εν παρόδω, πρόεδρε Αλέξη, η κομματική δυστοπία θα συνεχιστεί αν οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσο άτολμες όσο το… νέο παλιό όνομα  «Προοδευτική Συμμαχία» που ξανακούσαμε  μετά το πέρας της Πολιτικής Γραμματείας).

Για να γυρίσουμε όμως στην ταμπακιέρα, τις χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ, να σας ενημερώσουμε ότι το flash.gr δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από τις συγκεκριμένες κρατικές καμπάνιες. Και αυτό δεν το αναφέρουμε ως τίτλο τιμής ή σημάδι αντίστασης. Καμία σχέση. Αποτέλεσε επιλογή μας, μολονότι δεν θεωρούμε κακό την κρατική διαφήμιση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα διεκδικούμε πάντα το μερίδιο που αναλογεί σε ένα ιστορικό και παράλληλα σε φάση επανεκκίνησης μέσο. Είναι όμως πολύ σοβαρό ζήτημα αυτό της ίσης και δίκαιης κατανομής. Και τα κριτήρια κατανομής όπως τα οσμιστήκαμε εν μέσω καραντίνας προκάλεσαν την επιλογή. Το να μην πήρες και να ασκείς κριτική έχει μεγαλύτερη αξία από το να πήρες και να φωνάζεις γιατί άλλοι πήραν περισσότερα.

Προφανώς ο πρωθυπουργός όταν θα πάει στη Βουλή να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρεμπιπτόντως στην κ. Μπακογιάννη θα πρέπει να δώσει κάποια στοιχεία. Να δούμε και να ισχύουν και τα τερατώδη ποσά που κυκλοφορούν.

Είναι ικανά όλα τα παραπάνω να ανατινάξουν τον ανασχηματισμό; Μήπως κάνει δεύτερες σκέψεις ο Μητσοτάκης για εκλογές πριν το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τις επιπτώσεις στις τσέπες όλων με το διαφαινόμενο φιάσκο στον τουρισμό; Ρωτούν πολλοί αναγνώστες του flash σε σχετικά  emails.

Η επίσημη δικαιολογία που διαρρέεται τις τελευταίες ώρες είναι ότι ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους για Ταμείο ανάκαμψης (αύριο υπάρχει σχετική τηλεσύνοδος κορυφής) διαπιστώθηκε ότι οι υπουργοί και υφυπουργοί είχαν ήδη κατεβάσει τα στιλό, περιμένοντας τον ανασχηματισμό από μέρα σε μέρα. Επειδή η ιστορία με το πακέτο ανάκαμψης θα διαρκέσει τουλάχιστον για την πρώτη κρίσιμη φάση μέχρι τα μέσα Ιουλίου σίγουρα θα απαιτηθούν συντονισμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί και όχι αδειάσματα γραφείων, πρόβες ορκομωσίας  και παραδόσεις παραλαβές. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα πλήξουμε…