Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας κράτησαν και κρατάνε χαρακτήρα και ισορροπίες. Δεν είναι εύκολο. Δεν υπήρξαν εξάλλου οι μόνοι πρωθυπουργοί που υπέστησαν ασφυκτικές πιέσεις για να λύσουν δικαστικές ή άλλες σοβαρές εκκρεμότητες τρίτων. Και μάλιστα να τις λύσουν με τον τρόπο και το ύφος που οι τρίτοι επιθυμούν.

Επί του προκειμένου μάλιστα, μία προσεκτική ανάγνωση της απομαγνητοφώνησης της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ με αφορμή τον ένα χρόνο διακυβέρνησης δείχνει ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να υποκύψει στις πιέσεις εκείνων που διατείνονται ότι του προσφέρουν υπηρεσίες αποσταθεροποιώντας εν συνόλω το πολιτικό σύστημα. Στην πραγματικότητα θέλουν να λύσουν δικούς τους λογαριασμούς. Και μάλιστα με σκοτεινή μεθοδολογία.

Ωμές υποδείξεις για το κυβερνητικό σχήμα. Υποκλοπές, ενεργούμενοι επιχειρηματίες και πολιτικοί. Αρθρογράφοι που νουθετούν και προειδοποιούν. Μαστίγιο και καρότο. Αλλά κυρίως μαστίγιο γιατί και το καρότο τελειώνει. Όπως τελείωσε και στο παρελθόν για τους προηγούμενους.

Πάντα θα υπάρχουν κέντρα που θα προσπαθούν να σπρώχνουν σε ακραία πολιτική πόλωση προκειμένου να ικανοποιήσουν τις δικές τους επιδιώξεις. Με βασική μέθοδο να δαιμονοποιούν αυτόν που θεωρούν προσωπικό τους εχθρό στα μάτια εκείνων που θέλουν να επηρεάσουν αλλά και πουλώντας προστασία, οικονομική και μιντιακή σε μια στρατιά παραγόντων. Δημοσιογράφων, πολιτικών, δημοσκόπων, opinion makers, ακόμα και καλλιτεχνών ή αθλητών.

Τα απώτατα όρια όμως δεν τα βάζουν πάντα αυτοί που διακινούν το χρήμα αλλά και οι θεσμοί. Και οι άνθρωποι εκπροσωπούνται από θεσμούς.

Και οι άνθρωποι-θεσμοί μπορούν να παραχωρήσουν και κάτι αλλά όχι τα πάντα. Όχι τον πλήρη έλεγχο. Είτε από ένστικτο αυτοσυντήρησης είτε γιατί τρομάζουν από τη μεθοδολογία, τις συμπεριφορές, το ύφος.

Και για να γίνω πιο σαφής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανένα συμφέρον να πριμοδοτήσει τη γενικευμένη σύρραξη ή την επικράτηση του βούρκου στην πολιτική ζωή.

Δεν έχει κανένα λόγο να χρησιμοποιήσει το περίστροφο του προσφέρουν όταν μάλιστα γνωρίζει πως αυτό το περίστροφο έχει αλλάξει πολλές φορές χέρια και αύριο μπορεί να στοχεύει και τον ίδιο.

Η χώρα έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις οικονομικές και εθνικές. Μία ισχυρή και λογική κυβέρνηση που θεωρεί εαυτή αποτελεσματική, επιδιώκει τη σταθερότητα και τη θεσμική ισορροπία.

Ακριβώς ο αντίθετος δρόμος από αυτόν που της υποδεικνύουν αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να τα έχουν όλα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις