Ο πολιτικός που διακρινόταν για τα οργανωτικά του προσόντα, είχε επιρροή στον κομματικό μηχανισμό και στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, μεγαλύτερη από κάθε άλλο στέλεχος. Αυτή την επιρροή την είχε κατακτήσει επάξια μέσα από την προσωπική του δράση που πάντα τον συνόδευε. Γι΄ αυτό όταν έθετε υποψηφιότητα ως βουλευτής στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών, από το 1989, εκλεγόταν πρώτος σε σταυρούς, συνεχώς.

Επί της θητείας του στο Υπουργείο Εσωτερικών αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση, ενώ το ηλικιακό όριο του εκλέγειν κατέβηκε από τα 21 χρόνια στα 18. Κατά τη διάρκεια δε της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας, επέφερε τομή στη δημόσια υγεία με την καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με τον νόμο 1397/83.

Γεώργιος Γεννηματάς ξεκίνησε την πολιτική του δράση από τα φοιτητικά του χρόνια όταν οργάνωνε, παράνομες για την εποχή, διαδηλώσεις για το Κυπριακό. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοί που μετείχαν σε αυτές διαδηλώσεις και έδιναν τον τόνο, ήταν η νεότερη γενιά. «Μια γενιά που έχει γνώση και υφίσταται τις συνέπειες της ήττας, αλλά δεν είναι η ίδια ηττημένη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζόπουλος.

Το πολιτικό του όνομα,  παθητικά κληρονόμησε η πολιτικός θυγατέρα του. Βλέπετε οι ευκαιρίες στη ζωή είναι δώρο, αλλά απαιτείται νους, όραμα και τόλμη να τις αντιληφθείς. Στην παρούσα ιστορική στιγμή η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά, απέδειξε ότι το πολιτικό της έλλειμμα. Αρνήθηκε να βαδίσει ανάλογα με τον ορίζοντα που ανοίγουν οι καιροί μπροστά της και τις απαιτήσεις της δημοκρατίας.

Με την ψήφο της στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη παρέδωσε συμβολικά το κόμμα της -που είναι και μέλος του «Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος» και της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς»-, στη ΝΔ.  Με τη συγκεκριμένη επιλογή της μήνυσε στους ψηφοφόρους της ότι μπορούν πλέον να ψηφίζουν απευθείας τη Νέα Δημοκρατία.  Η μαχητική παράδοση του ΠΑΣΟΚ έπαψε να υπάρχει επισήμως με την αλλαγή του ΦΠΑ του κι από τον Μάρτιο του 2018.
Το άχαρο της υπόθεσης είναι ότι ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, δεν θυμίζει τίποτα από τον πολιτικό Γιώργο Γεννήματα, που οι συνάδελφοί του αποκαλούσαν «αριστερή συνείδηση του κόμματος», πάντα θα την συγκρίνουν με αυτόν…

Π. Μάρκου, μαθηματικός