Το 2008, στις 24 Ιουλίου, έχουμε μία ακόμα επέτειο Αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Όλα θα κυλούσαν «μία από τα ίδια» στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου αν κάποιος δεν αποφάσιζε να σπάσει τα κλισέ και να ανανεώσει την εθιμοτυπική γιορτή, εντάσσοντας επίκαιρα δημοκρατικά. Τότε ένα θέμα έντονο που επικρατούσε ήταν να αποδίδεται ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Αυτό αφορούσε και μία νεαρή κοπέλα από τη Σιέρα Λεόνε, την Καντίτζα Σάνκο.

Η Καντίτζα Σάνκο ήταν το πρόσωπο που συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα, όταν έκανε το «ντεμπούτο του» ως αρχηγός κόμματος στην επέτειο στο Προεδρικό Μέγαρο. Επρόκειτο για μία συμβολική κίνηση η οποία αντιμετωπίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους με πολιτισμό και ευγένεια αλλά ω! του θαύματος και από όλα τα ΜΜΕ. Η νεαρή Σάνκο, δίχως ίχνος άγχους, συνομιλεί με τον κ. Κ. Παπούλια, με τους αρχηγούς των κομμάτων, με τη στρατιωτική ηγεσία, ακόμη και με τη μητέρα του προέδρου του ΠαΣοΚ Μαργαρίτα Παπανδρέου.


Κι ερχόμαστε στις  24 Ιουλίου του 2020. Την ημέρα αυτή ο Κωνσταντίνος  Καλέμης, σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, που αποσπάστηκε το 2020 με υπουργική υπογραφή, διατυπώνει δημοσίως γραπτά, με μεγαλειώδη άνεση τις ακόλουθες φράσεις για τον Έλληνα Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Δεν είναι άνθρωπος, μαλάκας του κερατά είναι…». Αφού προηγουμένως τον έχει χαρακτηρίσει και «μαϊμού».  Καταρρίπτοντας έτσι κάθε μύθο ότι στη χώρα υπάρχει ισονομία και κάνοντας σαφές ότι η Δημοκρατία που σήμερα εορτάζεται έχει χάσει για τα καλά το κύρος της. Διότι μπορεί η υπουργός Παιδείας που τον είχε ορίσει σύμβουλο να τον έδιωξε αλλά τον έδιωξε γιατί δεν μπόρεσε να κρατηθεί… Όχι γι’ αυτό που είναι.

Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία κι η άνοδο της ακροδεξιάς αποτελούν μεταδημοκρατικό φαινόμενο και σηματοδοτούν την επιστροφή σε προδημοκρατικές συνθήκες. Οι οποίες μάλιστα ικανοποιούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας που μεταλαμβάνει ό,τι του προσφέρουν και τείνει ευήκοον ους στις κραυγές εκείνων που ερμηνεύουν τα δεδομένα με κάθε είδους λαϊκισμούς.

Γι΄ αυτή τη μετάβαση σε προδημοκρατικές συνθήκες εργάστηκαν πολλοί. Με σημαιοφόρους και παραστάτες την πλειοψηφία των ΜΜΕ και πολιτικά πρόσωπα. Και βεβαίως με την κοινωνία που μεταλάμβανε ό,τι της έδιναν -κι όπως λέει ο σοφός λαός «κουκιά τρως, κουκιά μολογάς»-.
Με τούτα και με κείνα έφτασε δυστυχώς η χώρα στο συγκρουσιακό δίπολο Αριστερά – Δεξιά εξαφανίζοντας τον κεντρώο χώρο που εγγυόταν με την παρουσία του την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ύπαρξη βασικών δημοκρατικών αρχών.

Η υποχώρηση της ποιότητας της Δημοκρατίας, η αμφισβήτηση της ίδιας της δημοκρατικής ιδέας, είναι αποτέλεσμα καθημερινών περιστατικών, όπως αυτό του καθηγητή Κ. Καλέμη. Πρόκειται για μία μορφή υπερβολής, που συνεχώς επαναλαμβάνεται, εκφυλίζοντας κεκτημένα αιώνων.
Έτσι το 2020 μας βρίσκει να είμαστε δεκαετίες πίσω. Τότε που η διαφορετικότητα ερμηνευόταν ως κατωτερότητα. Και η δημοκρατία να γίνεται πλέον μία «μαϊμού»…

[Για το ονόρε της ιστορίας, η μετανάστρια δεύτερης γενιάς, Καντίτζα Σάνκο, γνωρίστηκε με τον Α. Τσίπρα μόλις 3 ημέρες πριν εμφανιστούν από κοινού στην εκδήλωση. Είχαν προηγηθεί όμως στο παρελθόν συναντήσεις του με κοινότητες μεταναστών, που έθεταν το θέμα της ιθαγένειας. Μετά από αυτή της την εμφάνιση, ιδιωτικό Κολέγιο χάρισε στην Καντίτζα δωρεάν φοίτηση, όπου σπούδασε Ψυχολογία και έτυχε αποδοχής και στήριξης από πολλούς ανθρώπους. Εν ολίγοις με τέτοιες  πράξεις χτίζονται οι δημοκρατικές αξίες και με αντιστρόφως ανάλογες γκρεμίζονται].

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις