Όποιος είχε διαβάσει flash.gr στις 17 Αυγούστου δεν εξεπλάγη από τη χθεσινή εξομολόγηση του συμβούλου Εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού κ Αλεξάνδρου Διακόπουλου στο Open και την εξαιρετική συνάδελφο Αλεξία Τασούλη που εκμαίευσε την δήλωση.

Ο σύμβουλος Εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος δέχεται κριτική γιατί ήταν ειλικρινής.

Γράφαμε αυτό ακριβώς. Ότι είτε έκανε είτε όχι ολοκρηρωμένες σεισμικές έρευνες το “Oruc Reis” στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ένας σχετικός “γκρίζος” φάκελος/ επιχείρημα θα βρίσκεται τον Σεπτέμβριο στα χέρια του Ερντογάν.

Το απόσπασμα από το σχετικό άρθρο του flash.gr

Θα προσθέσουμε σήμερα ότι εξίσου κρίσιμη με την πορεία των ελληνοτουρκικών είναι και ο συγχρονισμός με την πανδημία του κορονοϊού ιδιαίτερα την επίμαχη περίοδο όπου θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις με τους Τούρκους.

Σε ποια κατάσταση δηλαδή θα βρίσκεται υγειονομικά η χώρα την περίοδο που θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο Βερολίνο ή όπου αλλού. Πολύ δύσκολο κοκτέιλ για μία κυβέρνηση. Κρίνοντας δε από τις χθεσινές επιδόσεις Διακοπούλου και Χαρδαλιά το εγγύς μέλλον προοιωνίζεται δύσκολο.

Και εδώ ερχόμαστε στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και διαχείρισης κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά. Αν κάποιος περάσει από τη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι ιδιαίτερα το βράδυ θα νομίζει ότι βρίσκεται στην παραλιακή με τις τεράστιες σούπερ φωτεινές, και εκτός πρωτοκόλου δημοσίων κτιρίων, πινακίδες που έχει βάλει έξω από το υφυπουργείο. Τόσο υπερβολικές που αποσπούν την προσοχή των διερχόμενων οδηγών. Αλλά αυτό είναι μεν ενδεικτικό αλλά ήσσονος σημασίας μπροστά στις ανθρώπινες ζωές που χάνονται (βλέπε Εύβοια) ή απειλούνται καθημερινά.

Ο κ. Χαρδαλιάς λοιπόν είπε χθες ότι σε καμία περίπτωση δεν φταίει ο τουρισμός που ο κορονοϊός καλπάζει στην χώρα με απρόβλεπτες συνέπειες.   Εδω βέβαια θα μου πείτε συνέκρινε ως αρνητικό παράδειγμα για την αντιμετώπιση “με πολύ χειρότερες επιδόσεις” την αύξηση κρουσμάτων στην Νέα Ζηλανδία.

Εν τω μεταξύ η Νέα Ζηλανδία είχε χθες μόλις 14 κρούσματα σε μια μέρα ενώ εμείς νέο ρεκόρ με 269 κρούσματα. Το πιο εύκολο είναι λοιπόν να αποδομήσει κανείς τον φορτισμένο και ενδεχομένως σε γενική κόπωση υφυπουργό πολιτικής προστασίας που δουλεύει στα κόκκινα εδώ και ένα πεντάμηνο για να είμαστε και δίκαιοι.

Πιο γόνιμο όμως είναι λοιπόν να δούμε την πορεία των γεγονότων. Πως φτάσαμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που ενδεχομένως να μας επιφυλάσσει έναν δραματικό χειμώνα σε όλα τα επίπεδα.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Ολες οι γείτονικές χώρες είχαν καβαλήσει ήδη στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Γνωρίζω επί παραδείγματι φίλους Αλβανούς που ζουν χρόνια στην Ελλάδα που φέτος δεν τόλμησαν καν να επισκεφτούν την πατρίδα τους γνωρίζοντας το υγειονομικό πρόβλημα που επικρατούσε.

Ατελείωτες ουρές στον Προμαχώνα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο

Εμείς ανοίξαμε τα σύνορα την 1η Ιουλίου χωρίς τεστ 72 ωρών, με χάος στο Προμαχώνα, ορφανά τσάρτερ στη Ρόδο από τη Σουηδία, φιέστες στην Σαντορίνη και κυρίως περιορισμένο έλεγχο, κατώτερο των περιστάσεων που αντιμετώπιζαν οι χώρες προέλευσης των εισερχομένων.

Ως αποτέλεσμα οι τουρίστες αλλά και εργαζόμενοι κυρίως από τα Βαλκάνια που ήταν φορείς – ασθενείς να δημιουργήσουν πολλές εστίες κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα από τα τέλη Ιουνίου και μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Θυμηθείτε πως καλύπταμε εδώ στο flash.gr τον συναγερμό που είχε σημάνει τότε για την κατάσταση στα βόρεια σύνορα μας.

Στη συνέχεια τα πράγματα ήταν απλά. Ντόμινο κανονικό . Ο εσωτερικός τουρισμός, το άνοιγμα  στα νησιά μεταφέρουν το κύμα στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.

Και όλοι αυτοί ξανά πίσω στα αστικά κέντρα και κυρίως στις μητροπόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο τουρισμός σε μία χώρα που είχε φτάσει μετά το lock down σε σχεδόν μηδέν κρούσματα δεν είναι αμμέτοχος στην διασπορά η οποία μάλιστα θα έχει και τρίτη φάση που διανύουμε αυτές τις μέρες.

Την επιστροφή στα σπίτια και την επαφή  με ευάλωτες ομάδες ξανά. Το εγγόνι που θα ξαναδεί τον παππού και τη γιαγιά πριν ξεκινήσει η νέα σεζόν.

Το αποτέλεσμα θα το δούμε από την 1η έως τις 20 Σεπτεμβρίου μετά το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των εργαζομένων στην καθημερινότητα.

Νομοτελειακά τον Οκτωβριο θα ακολουθησει μια περίοδος με κορονοϊό και διαφόρων τύπων γρίπη που θα δοκιμάσουν τις αντοχές του  συστήματος. Από τις εντατικές μέχρι τα κοιμητήρια. Μακάβριο αλλά πραγματικότητα αν δεν αναστραφεί άμεσα η κατάσταση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις