Ούτε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός  που άφησε πίσω τους νεκρούς και βιβλική καταστροφή φαίνεται ικανός να ανοίξει στην Ελλάδα μια σοβαρή πολιτική συζήτηση (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) για την κλιματική αλλαγή. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετράνε επί ποίων των ημερών υπήρξαν τα περισσότερα ή λιγότερα θύματα και η ζωή συνεχίζεται μέχρι την επόμενη καταστροφή.

Κεφαλονιά

Βλέποντας αυτή την μοιρολατρική συγκάλυψη του πραγματικού προβλήματος θυμήθηκα τις προ ημερών τοπικές εκλογές στην Γερμανία. Πως οι Γερμανοί πολίτες έχουν αντιληφθεί τη κλιματική αλλαγή, την ανάγκη μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου και πως τελικά αυτό αποτυπώνεται στην ψήφο τους αν δεχτούμε ότι «όλα είναι πολιτική».

Εκεί λοιπόν μετά τις μεγάλες πράσινες νίκες στις Ευρωεκλογές και τους Δήμους της Γαλλίας, το πράσινο κύμα έφτασε στη Γερμανία και την Βόρεια Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Στις τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πιο πυκνοκατοικημένο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας με πάνω από 14 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, οι Πράσινοι κέρδισαν συνολικά ποσοστό 20%, από 11,7% το 2014 (1,45 εκατομμύρια ψήφοι σε σύγκριση με 837 χιλ. το 2014). Το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό σε θέσεις, όπου οι Πράσινοι κέρδισαν πάνω από 3500 έδρες σε ολόκληρη την πολιτεία. Αύξηση κατά περίπου 75% από τις εκλογές του 2014 όπου κέρδισαν περίπου 2000 Από αυτές τις 3.500 έδρες 705 είναι σε μεγάλα δημοτικά συμβούλια – από 396.

Υπάρχουν λοιπόν εκεί πράσινοι εκλεγμένοι σχεδόν σε κάθε τοπικό κοινοβούλιο, στις περιπτώσεις ως το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα. Στο Άαχεν, την Κολωνία και τη Βόννη, οι Πράσινοι κατέχουν πλέον την πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια.

Σε κάποιες από τις  μεγάλες πόλεις Aachen, Bonn, Cologne και Wuppertal Green Mayoral οι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο την προσεχή Κυριακή στις 27 Σεπτεμβρίου.

Στη μεγαλύτερη (και 4η μεγαλύτερη της Γερμανίας) πόλη της Περιφέρειας, την Κολωνία οι Πράσινοι πήραν το μεγαλύτερο ποσοστό και ο υποψήφιος δήμαρχος τους για λίγο δεν κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία συμπεριλαμβάνει 4 από τις 10 μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις καθώς και μικρότερες πόλεις, μητροπολιτικές και αγροτικές περιοχές. Είναι πιο γνωστή ως ο βιομηχανικός κόμβος της Γερμανίας που όμως έχει προχωρήσει σε μετασχηματισμό του παραγωγικού της μοντέλου αφήνοντας όσο μπορεί πίσω της, τις εξορύξεις και την βαριά βιομηχανία.

Ιστορικά, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θεωρείται η καρδιά του σοσιαλδημοκρατικού SPD, το οποίο αντιμετωπίζει πλέον τα χειρότερα αποτελέσματά του στις τοπικές εκλογές στην πολιτεία. Το ίδιο ισχύει και για τους Χριστιανοδημοκράτες CDU που ήταν για πολύ καιρό σχεδόν ανίκητοι στις αγροτικές περιοχές. Το Πράσινο Κύμα ανατρέπει αυτές τις παλιές βεβαιότητες και οι Πράσινοι κερδίζουν διαρκώς έδαφος.

Όπως και στις ευρωεκλογές, η ισχυρότερη υποστήριξη προήλθε από τους νέους, δείχνοντας ότι οι Πράσινοι έχουν προοπτική τουλάχιστον στην Γερμανία.

Άαχεν 2019 – Οι «Παρασκευές για το κλίμα» αποτυπώθηκαν φέτος και στις κάλπες

Για ποιους λόγους ψηφίζουν πράσινους οι Γερμανοί

Είχαν συνέπειες οι Γερμανοί από την κλιματική αλλαγή; Μπορεί να μην υποφέρουν από τροπικά φαινόμενα ή άγριες πυρκαγιές όπως εμείς, αλλά την αντιλαμβάνονται στην καθημερινότητα τους. Ένα απλό παράδειγμα. Το 3% των Γερμανών διέθετε μέχρι πρότινως εντοιχιζόμενο κλιματιστικό. Το Οικολογικό Ινστιτούτο του Φράιμπουργκ υπολόγισε βάσει του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού ζήτησης ότι μέχρι το 2030 το ποσοστό θα φτάσει ανάμεσα στο 8% με 13%. Τα κύματα καύσωνα στην Γερμανία είναι όλο και πιο συχνά. Και εν πάσει περιπτώση δεν χρειάζεται να σε κυνηγά η φωτιά ή ο κυκλώνας για να καταλάβεις ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς μία δυστοπία που πρέπει να αποτραπεί. Αρκεί να αναλύσεις σωστά το προσφυγικό μεταναστευτικό ή αυτό σου φαίνεται δύσκολο να δεις έστω τις γίνεται στους δύο πόλους της Γης.

Το… πολιτικό Πράσινο κύμα φαίνεται λοιπόν πως είναι ένα Κλιματικό Κύμα. Παρά την πανδημία του κορονοϊού, το «Περιβάλλον και Κλίμα» ήταν στην κορυφή της λίστας των θεμάτων για τα οποία ψήφισαν οι άνθρωποι στις εκλογές που σας αναλύω.

Θέματα που επηρέασαν την ψήφο στην Β. Ρηνανία Βεστφαλία σε% (από πάνω προς τα κάτω: Περιβάλλον / Κλίμα, Οικονομία, Σχολείο / Εκπαίδευση, Μετανάστευση / Ένταξη, Κυκλοφορία / Πολεοδομία)

Ο αγώνας ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή είναι αντιληπτός στην Γερμανία, προφανώς περισσότερο από άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ελλάδα όπου κάθε τρεις και λίγο (Μάνδρα, Μάτι, Χαλκιδική, Εύβοια, Επτάνησα, Καρδίτσα κλπ) μετράμε νεκρούς αλλά ψάχνουμε μόνο διοικητικές και ποινικές ευθύνες, μπερδεύοντας την οικολογία (ανθεκτικές πόλεις, προσαρμογή κλπ) με την πολιτική προστασία (μηχανισμός αντιμετώπισης των συνεπειών). Θα αλλάξει η ψήφος την κατάσταση; Θα αλλάξει η κατάσταση την ψήφο;

Για ποιος λόγους δεν ψηφίζουν πράσινους οι Έλληνες

Οι Έλληνες κυρίως στα αστικά κέντρα θέλουν να ψηφίσουν πράσινα κόμματα αλλά δεν αισθάνονται ότι έχουν σοβαρές επιλογές για «μη χαμένη ψήφο». Από το 1989 και τους Οικολόγους Εναλλακτικούς, μέχρι το 2002 και τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι για 0,3% δεν μπήκαν στην Βουλή το 2012 και τελικά συνέπραξαν με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 πέφτοντας στην παγίδα του ετεροπροσδιορισμού, χάθηκαν ευκαιρίες. Υπήρξε κατακερματισμός, πρόσωπα που εξελέγησαν ως πράσινοι αλλά σαγηνεύτηκαν από την άνεση των μεγάλων κομμάτων ή άλλα που δεν είχαν τις δυνατότητες ή την υποστήριξη για να έχουν απήχηση με διάρκεια. Σήμερα βρισκόμαστε ως χώρα στο μάτι του κυκλώνα της κλιματικής αλλαγής με ενδιαφέρουσες μεμονωμένες πράσινες πολιτικές φωνές αλλά χωρίς… πράσινο κύμα (για να μη πω κόμμα). Ας ψηφίσει η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία για την Καρδίτσα και εμείς έχουμε καιρό μέχρι την επόμενη καταστροφή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις