Σήμερα στις 3 το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει καλέσει τους τομεάρχες υγείας των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού.

Αυτή είναι μία κίνηση που στην πολιτική συνήθως επιλέγεται όταν επιζητάς την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρεις στη συνέχεια. Και πιθανότατα δύσκολη απόφαση δεν είναι το αν θα φοράμε μάσκα ή όχι και που.

Οι αριθμοί (ημερήσια κρούσματα, νεκροί, διασωληνωμένοι, δείκτης μεταδοτικότητας) είναι τρομακτικοί για Σεπτέμβριο αναλογικά με τις δυνατότητες του ΕΣΥ.

Αν σκεφτείτε ότι ακόμα και οι Γερμανοί με τις 27.000 μονάδες εντατικής θεραπείας ανησυχούν και μιλούν για “απειλή του πολιτισμού” και “φυσική καταστροφή ” τότε τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς.

Και αν τώρα βάζουμε την οικονομία με την υγεία στην ζυγαριά ξορκίζοντας τα πολυ πιθανά τοπικά ανά Δήμο lockdown ή ακόμα και καθολικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, η κατάσταση στα βάθη του χειμώνα μπορεί να μας βρει πολύ μετανιωμένους. Μετανιωμένους για κάτι που μπορούσαμε να κάνουμε τώρα και το καθυστερήσαμε δύο ή τρεις εβδομάδες. Όχι ότι είναι εύκολη η απόφαση.

Όχι μόνο οι μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά ούτε τα δημοτικά κοιμητήρια (ειδικά στην Αττική) δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό που έρχεται και σας ζητώ συγνώμη αν σας ακούγεται μακάβριο αλλά έτσι είναι.

Ανάμεσα στους επιστήμονες του ΕΟΔΥ στα γραφεία του οργανισμού στο Μαρούσι, ψιθυρίζεται εδώ και 15 μέρες η ανάγκη ενός mini lockdown express ΤΩΡΑ, ΧΘΕΣ.

Πολλοί μάλιστα εξ αυτών το προεξοφλούσαν από τον Ιούλιο. Βλέποντας το επιπόλαιο άνοιγμα του τουρισμού υπολόγιζαν ότι περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου θα οδηγηθούμε σε lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ήξεραν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Και το πρόβλημα δεν είναι οι σχολικοί χώροι αλλά η ίδια η καθημερινότητα που που σηματοδοτείται για τις κοινωνίες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μέσα μαζικής μεταφοράς, πλατείες, ουρές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, εκκλησίες, αγορές, εστίαση,   παρέες…

Η ίδια η ζωή ευνοεί την διασπορά. Και πως να την σταματήσεις την ζωή;

Το πιθανότερο είναι πως θα επιλεγεί η μέθοδος των τοπικών Lockdown ανά Δήμο με ύστατο μέτρο πριν από αυτά την καθολική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Το ίδιο (τοπικά lockdown) συνέβη σε κάποιες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χωρίς όμως μεγάλη αποτελεσματικότητα. Και στην Ελλάδα, στην περίπτωση της Αττικής και δη του Δήμου Αθηναίων τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Εξετάζονται οι ανά διαμέρισμα περιορισμοί αλλά ανάθεμα και αν γνωρίζουν οι περισσότεροι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων σε ποιο διαμέρισμα ζουν! Και άντε να σε εμπιστευτούν όταν φιλάς ράσα πάνω από τον καρπό και λες ιστορίες με κάμπιες.

Δύσκολη εξίσωση και είμαστε ακόμα στην αρχή μιας φυσικής καταστροφής και όχι απλώς ενός ειστημονικού φαινομένου όπως είπε και ο (Γερμανός Τσιόδρας) λοιμωξιολόγος, Κριστιάν Ντόστεν που παραμένει στην πρώτη γραμμή στην χώρα του λέγοντας ανοιχτά και δημόσια την επιστημονική του άποψη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις