Στο παρασκήνιο οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι πως η έξοδος από την κρίση της πανδημίας θα έρθει πιθανότατα την άνοιξη του 2022 και δεν την συναρτούν απαραίτητα με την παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων αλλά με την… επάρατη κατά τον παγκόσμιο Τύπο ανοσία της αγέλης και την εξασθένηση του ιού.


Το σίγουρο είναι πως η Πανδημία θα μας ταλαιπωρήσει και το 2021.
Είναι βέβαιο δε ότι στο τέλος της επόμενης χρονιάς η οικονομία θα βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο από εκείνο που ήταν λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Μιλώντας λοιπόν με τον κόσμο της αγοράς, και όχι των πάνελ και του πολιτικού καφενείου, μία από τις μεγάλες ανησυχίες είναι για το αν θα υπάρξει μεταφορά της κρίσης από την οικονομία στις τράπεζες όπως συνέβη και στην δεκαετία της οικονομικής κρίσης.
Και την αγωνία αυτή δεν την εκφράζουν μόνο εκείνοι που έχασαν δύο φορές τις επενδύσεις τους στις τραπεζικές μετοχές τόσο το 2012 μετά το PSI όσο και το 2015 με τον εκ νέου μηδενισμό των μετοχών.
Βλέπουν στην καθημερινότητά τους τις τράπεζες φειδωλές ως προς τα δάνεια στους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις τους. Ακόμα και πρόσφατα δάνεια κοκκινίζουν μετά την ύφεση που έφερε ο κορονοϊός, ενώ ο “Ηρακλής” θα έχει επίπτωση στην απομείωση των ιδίων κεφαλαίων αλλά και στην κερδοφορία των τραπεζών. Κατάσταση που τους κάνει να διερωτώνται.


Μήπως έρχεται και τρίτος γύρος;
Προφανώς η κατάσταση δεν είναι όμοια με αυτή της Ελληνικής κρίσης 2009 – 2018 αλλά εγκυμονεί κινδύνους.
Για αυτό και οι τράπεζες πέρα από την υποστήριξη της ΕΚΤ (που δεν υπήρχε εκείνη την περίοδο) προσβλέπουν και στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ του συνδυασμού ΕΣΠΑ και Generation next EU (Ταμείο Ανάκαμψης) των επόμενων ετών ενώ ετοιμάζουν και μεγάλες περικοπές με κλείσιμο εκατοντάδων υποκαταστημάτων εκμεταλλευόμενες το νέο περιβάλλον των ηλεκτρονικών συναλλαγών αφήνοντας όμως εκτός στρατιές εργαζομένων τους.


Παράλληλα το βλέμμα όλων θα είναι στραμμένο στην οικονομία. Η κυβέρνηση θα βάλει ψηλά τον πήχη με επιθυμητό ρυθμό ανάπτυξης 7,5% για το 2021.
Το τελικό εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες το Νοέμβριο και θα προβλέπει ψηφιακά έργα 20% και «πράσινη ανάπτυξη» κοντά στο 40%. Μεγάλο μέρος αυτών των χρηματοδοτήσεων θα «περάσουν» μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Ο αγώνας δρόμου και επιβίωσης για τους ανθρώπους και τους αριθμούς θα είναι σκληρός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις