Καλημέρα σας καλό μήνα και καλή Κυριακή.

Σήμερα ήθελα να γράψω αποκλειστικά για τους «ψεκασμένους» που ανέφερε χθες στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και και από ότι φαίνεται φταίνε που κάθε εβδομάδα αλλάζουμε μείγμα μέτρων κατά της πανδημίας.

Μετά τους νέους είναι αυτοί που θα φταίνε για ότι συμβεί, και μεταξύ μας είναι προτιμότερη η στοχοποίηση τους (των ψεκασμένων δλδ) παρά του ανθού της νεολαίας. Ας καταγραφεί όμως ότι τον έχουν τρελάνει τον κόσμο και τον σπρώχνουν στην αγκαλιά των ψεκασμένων.

Και εγώ ενοχλούμαι από τους αρνητές της πανδημίας και τους συνωμοσιολόγους όπως ενοχλούμαι και από εκείνους που καλούν τον κόσμο να πιούν χλωρίνη (Τραμπ) ή εκείνους που κουνούν το δάχτυλο κάθε απόγευμα για τα μέτρα κατά της πανδημίας και τα πρωϊνά φιλάνε τα ράσα των σεβάσμιων ιερέων (Χαρδαλιάς) αλλά δεν θα γράψω κουβέντα παραπάνω.

Γιατί υπάρχουν δύο κίνδυνοι. Ή θα κοπώ από την τηλεόραση όπως ο Σρόιτερ (Φίλε Αντώνη έπρεπε να πεις κάτι παραπάνω) και ο Πετράκος ή θα γίνω σύντομα υπουργός καθώς κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για το «πρόβλημα των αεροψεκασμών» είχαν καταθέσει ο κ. Φώτης Κουβέλης το 2007 και ο κ. Μάκης Βορίδης το 2010. Δεν τους βγήκε και σε κακό.

Ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  του κυρίου Μητσοτάκη μάλιστα, που τότε ήταν βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού  είχε υιοθετήσει ένα δημοσίευμα της Ελεύθερης Ώρας ότι δήθεν «μας ψεκάζουν οι Αμερικανοί» με τα περιβόητα chemtrails και ένα «μακρουλό εξάρτημα».

Το κείμενο της ερώτησης του κ. Βορίδη στη Βουλή για τους ψεκασμούς

Για να μην ξεχνάμε τους πρωτοπόρους στους «ψεκασμούς» κύριε Πρόεδρε.

Επειδή δεν θέλω λοιπόν να γίνω ούτε Πετράκος ούτε Υπουργός σε αυτή τη φάση, θα προχωρήσω στις μηνιαίες εκτιμήσεις που έχουμε θεσμοθετήσει εδώ στο flash.gr

Στα τέλη Οκτωβρίου λοιπόν προβλέπαμε την έκρηξη της πανδημίας  (όχι πως ήταν δύσκολο να το πετύχουμε) αλλά αποτύχαμε παταγωδώς σε δύο άλλες εκτιμήσεις. Η Ελλάδα ακόμα δεν έχει καταθέσει σχέδιο στο Ταμείο Ανάκαμψης όπως όφειλε μέσα στο μήνα που πέρασε, ενώ η κυβέρνηση δεν έφερε στη Βουλή τα σχετικά μνημόνια για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Μηνάς Οκτώβριος είχε μάλιστα την καταστροφή στη Σάμο όπως ο Σεπτέμβριος είχε την καταστροφή της Καρδίτσας και σταυρώνω τα δάχτυλά μου για το τι μπορεί να μας περιμένει το Νοέμβριο.

Τι περιμένουμε προγραμματισμένα το Νοέμβριο;

Εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες: Εκεί συγκρούονται σε κορυφαίο επίπεδο οι ψεκασμένοι με τους «άλλους» και μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δίνουν μικρό προβάδισμα στον 78χρονο Τζο Μπάιντεν αλλά δεν βλέπω τον Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει ησύχως και αμαχητί. Υπάρχει δε και αυτή η καταραμένη περίοδος της κούτσης πάπιας που είναι εξόχως ανησυχητική για τα ελληνοτουρκικά.

Θα μας φάει το ξενύχτι μεσοβδόμαδα για να παρακολουθούμε ποιες πολιτείες θα γίνονται κόκκινε ή μπλε.

Ανασχηματισμός: «Από μέρα σε μέρα» λέμε από τον Ιούνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό. Μπορεί να το κάνει και τον Δεκέμβριο βέβαια αλλά εμείς και όλοι οι συνάδελφοι το γράφουμε και κάποια στιγμή θα το πετύχουμε. Έχουν ξεροσταλιάσει οι υπουργοί από τον Ιούνιο να περιμένουν με κατεβασμένα τα μολύβια (κάποιοι, όχι όλοι). Σφαγή υφυπουργών, μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών, σημιτικές και καραμανλικές ενέσεις στο σχήμα, με το επιτελικό κράτος να συνεχίζει στο τιμόνι της χώρας. Εν μέσω σεισμών, λιμών και καταποντισμών. Με άριστη επικοινωνία και υψηλή διαχειριστική επάρκεια που κρατά την κυβέρνηση ασφαλή.

Λαϊκές αντιδράσεις: Δύσκολη πρόβλεψη αλλά αυτό που συνέβη στην Ιταλία στα τέλη Οκτωβρίου με τις νυχτερινές πορείες στην Κύπρο και τα επεισόδια σε Νάπολη και Μιλάνο από ένα κράμα οπαδών ομάδων, αρνητών της πανδημίας και του 5G (!) αλλά και εργαζόμενων στην εστίαση και τον πολιτισμό δεν αποκλείεται να το δούμε και εδώ.

Μπορεί το… φρόνημα μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση και τον αντιμνημονιακό αγώνα να έχει καμφθεί ή εξαντληθεί. Μπορεί η αντιπολίτευση να περιορίζεται από την έλλειψη αφηγήματος, την πανδημία και τη μιντιακή ομερτά (μου βγήκε λίγο βαρύ αυτό), όμως δημιουργούνται σιγά-σιγά μεγάλες κοινωνικές ομάδες που βλέπουν την καταστροφή τους να αναγγέλεται για την προστασία των ηλικιωμένων πολιτών που πάνε την ίδια ώρα στην εκκλησία χωρίς μάσκες και κοινωνούν από το ίδιο κουτάλι και δεν θέλει να ζει με 534 ευρώ και απαγορεύσεις.

Τράπεζες: Θρίλερ αναμένεται με την ετυμηγορία του ευρωπαϊκού επόπτη SSM για την πληρωμή ή όχι από την τράπεζα Πειραιώς τον επόμενο μήνα των τόκων του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (CoCos) των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι γύρω στα 165 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Πατέλης προσπαθεί να λύσει από πλευράς της κυβέρνησης το πρόβλημα που έχει προκύψει με την Τράπεζα Πειραιώς

Αν η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα μπλοκάρει την αποπληρωμή, το δημόσιο θα βρεθεί να ελέγχει το 61% της τράπεζας μέσω του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας λόγω της υποχρεωτικής μετατροπής των ομολόγων σε μετοχές. Δύσκολη υπόθεση τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την διοίκηση της τράπεζας αλλά και για τους εργαζομένους της, που ήδη έχουν διλήμματα καθώς 1000 από αυτούς βλέπουν την πόρτα της εξόδου με διάφορα προγράμματα εθελουσίας.

Εμβόλιο: Ποτέ άλλοτε δεν έγιναν τόσες παραγγελίες για ένα εμβόλιο που δεν έχει βγει ακόμα. Το κυβερνητικό σχέδιο κάνει λόγο για άμεση παραλαβή τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων δόσεων. Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας καταρτίζει το επιχειρησιακό πλάνο Covid-19 μαζί με την Εθνική Επιτροπή ώστε να παραλάβουμε κάποια στιγμή από την Astrazeneca την Sanofi gsk ή τη Johnson & Johnson που έχουν συμφωνίες από την Ε.Ε κάποια παρτίδα . Μάλλον όμως απλά θα το συζητάμε και το Νοέμβριο και δεν θα σηκώσουμε το μανίκι στο μπράτσο για να το κάνουμε.

Νοέμβριος λοιπόν. Υπομονή και όποιος αντέξει. Προσέχουμε την υγεία μας. Σωματική και πνευματική γιατί τα υπόλοιπα είναι δύσκολα. Για όλους. Καλό μήνα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις