Το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου είναι κρίσιμο για την ρευστότητα των κρατικών ταμείων αλλά και την επιβίωση της αγοράς.
Υπάρχει πάντα το μαξιλάρι το 37 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο αν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπουπουλιαστεί όπως στα ταμεία των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.

Το πρώτο… εμβόλιο ήταν η πρόσβαση της χώρας στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού μηχανισμού SURE.
Από μέρα σε μερα κατατίθεται στις Βρυξέλλες το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης προκειμένου από τη νέα χρονιά να εισρεύσουν περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου κατατίθεται στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση.
Στις 30 Νοεμβρίου συνεδριάσει το Eurogroup για να επικυρώσει την (πιθανότατα) θετική 8η αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας προκειμένου να εισπράξουμε άλλα 640 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.

Άλλα 2 δισεκατομμύρια ευεώ υπολογίζονται και από το μεταβατικό πρόγραμμα React EU επίσης για τη στήριξη της απασχόλησης.

Πρώτος άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει ντόμινο λουκέτων ελληνική αγορά, να  διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να καλυφθούν οι εργαζόμενοι με όποιο τρόπο και αν συνεχίζουν την απασχόληση τους μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες του lockdown και της πανδημίας. Πρακτικά να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν όχι μόνο το Νοέμβριο που είναι προβληματικός από τις 10/11 και μετά αλλά κυρίως τον παγωμένο από όλες τις απόψεις Δεκέμβριο όπου προστίθεται και το “δώρο”.

Δύσκολη αποστολή όχι τόσο για το κράτος όσο για τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρήσεων που υπολειτουργούν στις πτυχές των εξαιρέσεων του lockdown.
Τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι εκ των ων ουκ άνευ για όλους, έχουν όμως ιδιαιτερότητες καθώς για να γίνει η υποδοχή τους χρειάζεται καλή προετοιμασία και αξιόπιστος μηχανισμός τόσο για την απορρόφηση όσο και για την αναδιανομή στους τομείς της οικονομίας.
Εγγυοδοσία, επιδοτήσεις τόκων εξυπηρετούμενων δανείων επιστροφές αλλά και μη επιστρεπτέες προκαταβολές δεν έχουν πείσει ακόμα ότι μπορούν να στηρίξουν επαρκώς την Ελληνική οικονομία και κυρίως τους μικρομεσαίους.
Στα θετικά να προσμετρήσουμε τόσο την πρόθεση της ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Εσόδων να ανοίξει και πάλι την επόμενη εβδομάδα τη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων προκειμένου να ενταχθούν όσοι βρέθηκαν εκτός ρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες αλλά την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες από την Πρωτοχρονιά πού θα οδηγήσει σε μικρές αυξήσεις των μισθών χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Οι δε υποχρεώσεις στις τράπεζες ακολουθούν άπαντες σαν τον πόνο από ένα παλιό χτύπημα όταν επικρατεί κρύο και υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Αυτή είναι η κατάσταση και οι προτεραιότητες για την Ελληνική κοινωνία. Η διατήρηση και βελτίωση του επιπέδου ζωής της, η οικονομική και όχι μόνο υγειονομική (φυσική) επιβίωση.
Εκεί πρέπει να στραφεί το επίκεντρο της δημόσιας συζητήσης αλλά και η ενασχόληση του πολιτικού συστήματος.
Το αντικείμενο αυτό όμως είναι πιο απαιτητικό, απαιτεί γνώσεις σοβαρή δουλειά και μεθοδολογία. Η ελληνική οικονομία είναι και πάλι στην εντατική με τον κορονοϊό να είναι μία νέα ασθένεια. Μένει να δούμε τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των φαρμάκων.