Η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει το ηθικό της ελληνικής κοινωνίας. Και προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνεται με μέτρα, πρόστιμα, αναστολές συμβάσεων εργασίας και απαγορεύσεις.


Και όλα αυτά τα έφερε ο κορονοϊός κατά γενική ομολογία πλην αρνητών και στείρα αντιπολιτευομένων που τα αποδίδουν σε ένα παγκόσμιο σχέδιο ή τον αυταρχισμό.
Το μόνο λοιπόν που μπορεί ισορροπημένα να τονώσει την ψυχολογία των πολιτών και να δώσει ελπίδα σε μία καθημαγμένη οικονομία και προσεχώς κοινωνία είναι η προοπτική ενός εμβολίου.
Του εμβολίου!
Γιατί ο κορονοϊός δεν αφήνει κανέναν απρόσβλητο. Επιστήμονες, επιχειρηματίες,  άνθρωποι του showbiz, αθλητές, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος νοσεί και εισήχθη σήμερα στον Ευαγγελισμό.

Σιγά σιγά η πανδημία χτύπησε την πόρτα του διπλανού μας αν όχι την δική μας.
Όρθώς λοιπόν εστω και αν σε κάποιους μπορεί να φανεί πρώιμο ή πρόχειρο, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε χθες ένα πρώτο σχέδιο για τα εμβολιαστικά κέντρα και την διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών.
Και τώρα πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι. Ο ΕΟΔΥ, οι περιφέρειες, οι Δήμοι, η Εκκλησία.
Είτε το εμβόλιο που θα έρθει στην Ελλάδα είναι της Pfizer bioNTech,  είτε της Moderna είτε οιασδήποτε άλλης εταιρείας με την οποία έχει υπογράψει συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηθεί ο μηχανισμός όσο το δυνατόν γρηγορότερα για τον εμβολιασμό των πολιτών.
Και είναι προφανές από τις ανακοινώσεις και τις εξέλιξεις ότι αυτό θα αρχίσει να συμβαίνει στα τέλη του χειμώνα αρχές της άνοιξης.

Ας ελπίσουμε ότι η υπεραισιοδοξία που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στα κράτη και τους πολίτες δεν καλλιεργήθηκε μόνο στο πλαίσιο ενός ανταγωνισμού για το ποιος θα κατοχυρώσει την πατέντα, καθώς όποιος το λανσάρει πρώτος εξασφαλίζει το δικαίωμα στην παραγωγή και την πώληση αποκλειστικά επί μία εικοσαετία και μόνο μετά το πέρας αυτής της περιόδου μπορούν να παραχθούν στην αγορά γενόσημα φάρμακα (εμβόλια επί του προκειμένου) με τις ίδιες δραστικές ουσίες.
Όταν πεθαίνουν σε όλο τον πλανήτη 10.000 άνθρωποι την ημέρα από την πανδημία θα ήταν τουλάχιστον αντιδεοντολογικό αν όχι ανήθικο να δημιουργούν  φρούδες προσδοκίες οι φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να αποκομίσουν άμεσα χρηματιστηριακά οφέλη ή έστω προβάδισμα για την πατέντα.

Σε πολλούς προκάλεσε κακή εντύπωση η επιλογή του συμπατριώτη μας CEO της Pfizer να πουλήσει μέρος των μετοχών του στην εταιρεία αποκομίζοντας 5,6 εκατομμύρια δολάρια λίγες μέρες μετά τις πρώτες ανακοινώσεις έστω και αν ο εκπρόσωπος του δήλωσε πως “η πώληση ήταν μέρος ενός προγραμματισμένο σχέδιο το οποίο είχε ξεκινήσει τον περασμένο Αύγουστο”
Και καθώς και εμείς… Έλληνες είμαστε, αμέσως κάποιοι σκέφτηκαν ότι περιέργως βιάστηκε εφόσον όλα θα πάνε καλά και ακόμα καλύτερα στο μέλλον για το εμβόλιο, την εταιρία του και την μετοχή της.
Έστω. Ας υπάρξει ανταγωνισμός των εταιρειών ας υπάρξουν κέρδη αρκεί να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης και να φτάσει ένα αξιόπιστο εμβόλιο στο μπράτσο του κάθε πολίτη που θέλει να προστατεύσει εαυτόν και αλλήλους.