Η Ελλάδα γύρω από το ρούτερ αναστενάζει. Και δεν μιλώ για το router που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν βρήκε στο πρωθυπουργικό γραφείο το καλοκαίρι του 2019. Πιθανώς αυτό να εξέπεμπε σήμα από κάποιο άλλο διπλανό δωματιάκι λαγούμι όπως τέτοια είναι τα περισσότερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους χοντρούς τοίχους που «κόβουν το σήμα» και την πολύ κακή διαρρύθμιση για τις σύγχρονες ανάγκες ενός Πρωθυπουργού.

Τα… facilities του εκάστοτε ενοίκου του Μαξίμου όμως, όπως και το αν αφήνει ή όχι τρεις επιστολές με βουλοκέρι* στον διάδοχο του, ελάχιστα ενδιαφέρουν τη μέση ελληνική οικογένεια που αναστενάζει τις μέρες της καραντινας γύρω από το  δικό της router.
Πρώτα από όλα να επισημάνω ως προσωπική άποψη ότι ενδεχομένως τα πάντα μπορούν να αντικατασταθούν μέσω της χρήσης τηλεδιάσκεψης εκτός από την εκπαίδευση ανηλίκων. Τα παιδιά από 6 έως 17 ετών παρακολουθούν την ύλη και μέχρι εκεί.

Δεν είναι “σχολείο” αυτό, και καλύτερα να το ξεχάσουμε γρήγορα μετά τα εμβόλια. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι «σχολείο» δεν είναι μόνο η ύλη, τα βιβλία και η ανάγνωσή τους αλλά κυρίως αυτό που λέμε η «κοινωνικοποίηση». Το στρίμωγμα στην πόρτα της τάξης, το σπρώξιμο στο κυλικείο, το γέλιο, η φασαρία, η μπάλα που πέφτει εκεί που δεν πρέπει, το ζούλα τσιγάρο στις πίσω τουαλέτες για κάποια λυκειόπαιδα (Έτσι το γραψα αυτό εγώ που δεν το έχω βάλει ποτέ στο στόμα μου, για να σοκάρω και λίγο τους συντηρητικούς, που ξίνισαν την μύτη μέχρι και στο θάνατο του Μαραντόνα).

Ο Frederick North ο 2ος, κόμης του Guilford, (1732 -1792) θα ένιωθε σοκ αν μάθαινε ότι κάποιοι έφηβοι δοκιμάζουν τσιγάρο στις τουαλέτες του σχολείου και ικανοποίηση για το θάνατο ενός αναιδούς απέναντι στην αυτοκρατορία, Αργεντίνου

Για να γυρίσω όμως στο ρούτερ του Μητσοτάκη, το δικό σας, το δικό μου… Κυρίες και κύριοι, των τηλεπικοινωνιακών παρόχων δυστυχώς επτωχεύσαμεν.
Την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες τρέχουν με υπερυψηλές ταχύτητες, η Ελλάδα αποδείχθηκε ψηφιακά πίσω.
Γνωρίζαμε ότι καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις σε επίπεδο ταχύτητας σε ολόκληρη την Ένωση, παρά τα πολύ υψηλά τιμολόγια, καθώς οι περισσότερες εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας δεν έχουν επενδύσει πραγματικά στον εκσυγχρονισμό του δικτύου τους.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπως το εμφάνισε ο «Βηματοδότης» τον Οκτώβριο του 2019

Έτσι βρεθήκαμε να κλείνουμε την κάμερα στο zoom το teams και το Skype μπας και συνέλθει η σύνδεση, χορτάσαμε φωνές μέσα στο σπίτι καθώς πάνω από  δύο ή τρεις σε ελάχιστα ελληνικά νοικοκυριά μπορούνε δουλέψουν ή να κάνουν μάθημα ταυτόχρονα στον υπολογιστή και και τελικά αναρωτηθήκαμε πώς θα πάμε στο 5G, όταν βρισκόμαστε ακόμα σε κατάσταση dial-up σε κάποιες περιοχές.
Και συ που το διαβάζεις αυτό το άρθρο και σκέφτεσαι «μα τι γράφει, μια χαρά είναι οι ταχύτητες εδώ σε μας» για μια φορά σκέψου συλλογικά και όχι τι συμβαίνει μόνο σε σένα.
Με στοιχεία και σύμφωνα με τις σχετικά πρόσφατες μετρήσεις πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στο βασικό πακέτο με ονομαστική ταχύτητα downloading 24 Mbps η μέση πραγματική ταχύτητα κινείται στην περιοχή των 8 Mbps και βέβαια παίζει ρόλο το πόσο κοντά ή μακριά είσαι από τον κεντρικό κόμβο αλλά και πόσοι «μπαίνουν ταυτόχρονα»

Σύμφωνα με άλλη έρευνα της WebsiteToolTester η χώρα μας κατέχει την 56η θέση στις ταχύτητες των συνδέσεων παγκοσμίως.

Οι τρεις πρώτες θέσεις ανήκουν στην Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη και το Τζέρσεϊ, που έχουν ταχύτητες download 85.02Mbps, 70.86Mbps και 67.46Mbps, αντίστοιχα. Τέταρτη η Σουηδία με 55.18Mbps και 5η η Δανία με 49.19Mbps.

Η Ελλάδα βρέθηκε 56η μάλιστα, με μέση ταχύτητα 13.41Mbps  χωρίς να συνυπολογίζεται πιθανότατα στο μέσο όρο η Πεύκη Ηλείας και το περίφημο καφενείο με τους μαθητές κα τις κολοκύθες αλλά και τον ιδιοκτήτη που βρήκε τον μπελά του για το ποια κομματική ταυτότητα, έχει αντί κυβέρνηση και αντιπολίτευση να μάχονται να αποκτήσει συμβολικά ή Πεύκη Ηλείας το γρηγορότερο ίντερνετ στην Ελλάδα. Αλλά που διάθεση για δουλειά. Μόνο λεζάντα.

Μόνη παρηγοριά  η, έστω και με ρυθμούς σαλιγκαριού εξάπλωση του δικτύου οπτικών ινών που φαντάζει τόσο απαραίτητη πια, όπως κάποτε η αποχέτευση στα αστικά κέντρα, αλλά και ο νέος κανονισμός της  Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ο οποίος ισχύει από σήμερα.

Αυτός υποχρεώνει όλους τους παρόχους  υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο, να ενημερώνουν τους συνδρομητές των σταθερών δικτύων για τις ρεαλιστικά αναμενόμενες ταχύτητες της σύνδεσής τους. Μέχρι τώρα, οι πάροχοι συνδέσεων ίντερνετ ανέφεραν μόνο τις ονομαστικές ταχύτητες και εσύ απορούσες που στην ευχή το έχουν δει αυτό.

Απαραίτητη η οπτική ίνα

Στο εξής, οι πάροχοι σταθερών δικτύων πρόσβασης στο Ίντερνετ υποχρεώνονται να ενημερώνουν τους συνδρομητές τους για την ελάχιστη, τη μέγιστη και την συνήθως διαθέσιμη ταχύτητα που αναμένεται να παρέχει η σύνδεσή τους.

Ειδικά, στους νέους συνδρομητές αυτό θα πρέπει να γίνεται πριν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.  Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕΤΤ, “η ενημέρωση για τις ταχύτητες σύνδεσης αποτελεί μέρος των όρων της σύμβασης, ενώ ο συνδρομητής αποκτά δικαίωμα αποζημιώσεων ή επανορθώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθούν αρνητικές αποκλίσεις από την ελάχιστη ταχύτητα”

Υποτίθεται μάλιστα πως θα καταβάλλονται αποζημιώσεις-επανορθώσεις στους λογαριασμούς των συνδρομητών. Ας τους υποχρεώσουμε λοιπόν να επενδύσουν περισσότερο και να σκάβουν πιο γρήγορα…

* Στις 25 Νοεμβρίου στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Υπάρχει ένα γνωστό ανέκδοτο, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε. Όταν φεύγει ένας πρωθυπουργός και αναλαμβάνει ένας άλλος του αφήνει τρεις επιστολές. Στην πρώτη δύσκολη στιγμή ανοίγει την πρώτη που γράφει “ρίξ’ τα στον προηγούμενο”. Στη δεύτερη επιστολή γράφει “ρίξ’ τα στον υπουργό”. Στην τρίτη επιστολή “ετοίμασε τις δικές σου”»  Εσείς είστε ακόμη στο πρώτο στάδιο, πολύ σύντομα θα φτάσετε στο δεύτερο, δεν θα φανταστείτε πόσο γρήγορα θα φτάσετε στο τρίτο. Είστε στο στάδιο “φταίνε οι προηγούμενοι για όλα”.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον κ. Τσίπρα και στο ανέκδοτο που είπε με th φράση. «Εγώ δεν βρήκα πάντως τρεις επιστολές κ. Τσίπρα, ούτε ρούτερ βρήκα στο Μαξίμου»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις