Στην πολιτική ισχύει αυτό που στη μαγειρική ονομάζουμε «πρώτη ύλη». Αν το ψάρι είναι κοκωβιός, κοκωβιό θα σερβίρεις στο τραπέζι. Κι ας πλέει σε σουπιέρα πορσελάνης. Αν λοιπόν ο πρωθυπουργός θέλει να ποστάρει τσουρέκι εν μέσω θανάτων, τσουρέκι θα ποστάρει. Αν θέλει να ποζάρει, εν μέσω θανάτων, ανάβαση στην Πάρνηθα, θα ποζάρει ανάβαση στην Πάρνηθα. Διότι αυτή είναι η «πρώτη ύλη του».

Αυτού του είδους πολιτική ύλη, απαντάται στα βάθη της ιστορίας, επί εποχής Βερσαλλιών. Τότε που ο ηγεμόνας ζούσε στην Αίθουσα των Καθρεφτών κι ασκούσε την εξουσία του ελέω θεού. Αν λοιπόν σήμερα το πλήθος αρχίζει να φωνάζει απειλητικά «Πεθαίνουμε από covid», μην απορήσουμε αν κάποια φωνή -ελέω βασιλιά- αναστοχαστεί: «Μα γιατί δεν κόβουν το λαιμό τους με ένα γυαλί;» Πριν λίγες μέρες εξ άλλου μας είπαν για τα διπλά κατάστιχα του ΕΟΔΥ «να βάλουμε τα αποδεικτικά  χαρτιά στον πισινό μας». Αυτή είναι η πρώτη ύλη τους.

Ουκ έστιν αριθμός και όνομα

Ο Χάρης Χεϊζάνολου γράφει κάπου, για την εποχή των μνημονίων, τότε που κυριαρχούσε το σύνθημα «είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί». Αναφέρει λοιπόν:

Το να σε θεωρούν αριθμό, τουλάχιστον ως αριθμός ήσουν κάτι, ήσουν ένας αριθμός κι ο αριθμός ορίζει ένα μέγεθος, με τρόπο απόλυτο και όχι σχετικό κι έχει μια σημασία. Έλεγες έχουμε 27% ανεργία κι αυτό είχε μια σημασία, ήταν δεδομένα πολύ και δεν μπορούσε κανένας να σου πει ότι είναι λίγο. Ακόμα κι αν θεωρούσε ότι είσαι άνεργος επειδή είσαι τεμπέλης κι ότι η χώρα έφταιγε και έπρεπε να την πληρώσουμε όλοι, δεν μπορούσε να πει «το 27% είναι λίγο», ή «ναι είναι πολύ αλλά στην Ζανζιβάρη είναι περισσότερο»…

Σήμερα είναι σαν μην έχει καμία σημασία κανένας αριθμός, σαν τα νούμερα να μην μετράνε τίποτα. Η ύφεση είναι πάνω από 10%, οι ΜΕΘ είναι μηδέν, πεθαίνουν 100 άνθρωποι τη μέρα, πάνω από 2500 άνθρωποι στο σύνολο.  Αλλά η αντίδραση για την κατάσταση από ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είναι πλήρως συντεταγμένη με την κυβερνητική γραμμή.

Θα τελειώσει όλο αυτό, θα έχουμε χάσει χιλιάδες ανθρώπους και στη συνείδηση μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας οι απώλειες δεν θα καταγραφούν ούτε ως αριθμός. Αυτή είναι η πρώτη ύλης τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις