Η πρώτη είναι ότι το εμβόλιο θα θα έρθει στη Χώρα στις 2 Ιανουαρίου 2021 δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα το εγκρίνει 30 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Και η δεύτερη ότι θα αρχίσει να υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό της χώρας μετά τα τέλη Φεβρουαρίου.

Εκτιμήσεις ή υποσχέσεις που σημαίνουν ότι μαζί με τις ευχές για το νέο έτος θα λαμβάνουμε στο κινητό μας και τα μηνύματα για το ραντεβού του εμβολιασμού. Μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί ο πρωθυπουργός.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και καιρό το Υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα εννοώντας προφανώς νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.


Γιατί περίπου 25 μέρες πριν από την έναρξη των εμβολιασμών, σύμφωνα επαναλαμβάνω με τα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός, μόνο αυτά μπορεί να εκτιμήσει κάποιος ότι εννοούνται ως εμβολιαστικά κέντρα.
Εκτός αν συμπεριλάβουν και τις προτάσεις π.χ της κ. Λινού περί διοδίων και υπαίθριων πάρκινγκ που ακούστηκαν λίγο τραβηγμένες.
Είναι προφανές λοιπόν ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως τις ανάγκες ή την έκταση της επιχείρησης ενός μαζικού εμβολιασμού που πρέπει να γίνει σε σύντομο χρόνο, σε δύο δόσεις, οργανωμένα και για όλο τον πληθυσμό.
Όταν μιλάμε για εμβολιαστικά κέντρα καλό θα ήταν να ρίξουμε μία ματιά στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία για το πως πραγματικά προετοιμάζεται μία χώρα να εμβολιάσει τον πληθυσμό της.


Στη γηραιά Αλβιώνα αναμένουν σε πρώτη φάση, περισσότερες από 4 εκατομμύρια δόσεις του  εμβολίου της Pfizer BioNTech έχοντας παραγγείλει συνολικά 40 εκατομμύρια δόσεις.
Έχουν έτοιμα τα ψυγεία με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το μείον 70 βαθμών και φυσικά τουλάχιστον 50 κέντρα.

Πανέτοιμες στο Κόβεντρι

Στη δε Γερμανία, ούτε αυτοι …κατάφεραν να φτιάξουν 1018 εμβολιαστικά κέντρα και “βολεύονται” με 400 για όλη την επικράτεια.
Όπως μπορείτε να δείτε όμως σε φωτογραφίες από το Βερολίνο και αλλού (π.χ Βούπερταλ) οργανώνονται με άριστο τρόπο και θα στελεχωθούν με τουλάχιστον 1.200 άτομα ειδικευμένο προσωπικό.

Είναι προφανές ότι οι χθεσινές εκτίμησεις του πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά αισιόδοξες, εκτός εάν η κυβέρνηση υπολογίζει να εμβολιαζόμαστε σαν να περιμένουμε σε ουρές ATM, σε χώρους σχεδόν ακατάλληλους ή σε βάθος χρόνου. Ο χρόνος πιέζει και απαιτεί επιμέλεια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις