Γράψαμε εγκαίρως στο flash.gr για το πως θα κυλήσει και αυτή η Σύνοδος κορυφής παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί.

Το γεγονός ότι η Τουρκία έπεσε και πάλι στα (πολύ) μαλακά δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα της Ελλάδας αλλά συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που Σύνοδο με τη Σύνοδο χάνει την αξιοπιστία της.

Γερμανοί Ισπανοί και Ιταλοί επικράτησαν, με τη Μάλτα και την Ουγγαρία να σιγοντάρουν για την επιεική αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Με αυτά που ζητήσαμε και δεν υιοθετήθηκαν τάχθηκαν Κύπρος, Γαλλία, Αυστρία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος με εμας εξέπεμψαν, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Σλοβακία Ολλανδία, Εσθονία και Λετονία.

Η Τουρκία στην στην ουσία μπορεί να συνεχίσει σχεδόν ανενόχλητη την παραβατική συμπεριφορά της ισχυριζόμενη μάλιστα ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι μη οριοθετημένη καθώς στην ουσία η Σύνοδος δεν αποδέχτηκε το γεγονός ότι επί τέσσερις μήνες το Oruc Reis έκοβε βόλτες σε περιοχή όπου η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα.

Τα όσα σήμερα διογκώνονται περί ξεμπλοκαρισματος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μία εσωτερική επικοινωνιακή ανάγκη καθώς τον Οκτώβριο είχε συμφωνηθεί, η Τουρκία να είναι το κυρίαρχο θέμα της χθεσινής Συνόδου και όχι το Ταμείο σε ότι αφορά τη χώρα μας τα πάντα έχουν συμφωνηθεί ήδη.

Δευτερευόντως Ούγγροι και Πολωνοί ήραν το βέτο τους για την απόλυτη σύνδεση του Ταμείου με το κράτος δικαίου φεύγοντας μάλιστα χθες από τις Βρυξέλλες με οφέλη.

Η Ελλάδα δεν έφτασε στο βέτο για τους Τούρκους δεδομένου ότι αφενός σύντομα θα ξεκινήσουν συνομιλίες Ελλάδας Τουρκίας, αφετέρου εμφανώς είχε προεξοφληθεί η στάση της Γερμανίας που αντιμετωπίζει την Τουρκία ως κράτος client.

Θεωρεί κάποιος ρεαλιστικό η Τουρκία να έχει παραγγείλει υποβρύχια αξίας 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανία (παραγγελίες με εγγυήσεις  του Γερμανικού κράτους προς τις γερμανικές εταιρείες), ο Ερντογάν να κρατά  στα χέρια του την κάνουλα του μεταναστευτικού προς τη Δύση,  και την ίδια ώρα η Μέρκελ να εξοντώνει τον Ερντογάν;

Υποβρύχιο της ThyssenKrupp κλάσης U-214

Ο συμβιβασμός είναι μπροστά μας και μάλιστα πριν π.χ αυτά τα υποβρύχια τύπου  U-214 παραδοθούν στους Τούρκους και αλλάξουν οριστικά τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Για διπλωματικές νίκες ή ήττες, για πατριωτική στάση ή υποχωρητικότητα θα μιλήσουν τα κόμματα, οι αναλυτές και αυτοί που σε άλλες περιπτώσεις σηκώναν ψηλά τις “πατριωτικές παντιέρες”.  Τίθεται ένα ζήτημα λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός εάν αποδεχτούμε οριστικά ότι πρόκειται για ένα “κοινό Ταμείο” και τίποτα παραπάνω.

Το pacta sunt servanda που απαίτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν τηρήθηκε. Και όταν μία συμφωνία δεν τηρείται, εκτεθειμένος ηθικά είναι ο ασυνεπής. Υπάρχει όμως δικαιοσύνη και ηθική στην πολιτική;

Είναι προφανές ότι η διπλωματική οδός  που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση δεν είναι λεωφόρος αλλά ούτε και αδιέξοδος. Το βλέμμα θα στραφεί στη στάση που θα κρατήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στο 2021 αλλά και στα προβλήματα που που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν έχοντας πολλά ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό και διεθνώς. Χρειάζεται αντοχή και σωστή επιλογή των μαχών που πρέπει να δοθούν.

Η χθεσινή έμοιαζε εκ προοιμίου χαμένη ως προς τις “κυρώσεις που θα δάγκωναν”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις