Η πολιτική θέση της κυβέρνησης σχετικά με τους νεκρούς, θυμίζει το ανέκδοτο «πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτα». Αναφέρεται σε έναν άτυχο οδηγό που έχει υποστεί σοβαρό τροχαίο, είναι σχεδόν με τα σπλάχνα του έξω, κι ένας παρανοϊκός περαστικός αναλαμβάνει να τον βοηθήσει.

Ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης είναι ο τρίτος κατά σειρά υπουργός που ενστερνίζεται την ικανοποίηση ότι οι νεκροί της χώρας, μέχρι και εχθές, είναι μια ικανοποιητική χασούρα συγκριτικά με άλλες χώρες. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτή είναι η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης.

Μήπως το ζητούμενο στο τέλος της ημέρας, όταν κάνουμε ταμείο, είναι να μείνουμε με την αίσθηση ότι «φθηνά τη γλιτώσαμε»; Ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα κατάφερε;

Σοκάρει ο κυβερνητικός κυνισμός.

Το να αποκαλείς ζηλευτή τη θέση της χώρας και να χειροκροτείς για τον αριθμό 3625, είναι σαν να μην αναγνωρίζεις τη ζωή και τον θάνατο αυτών των ανθρώπων που έχουν ονοματεπώνυμο. Που είναι φίλοι, συγγενείς, γονείς, συμπολίτες. Πέραν όμως του ισχυρισμού, υπάρχει και κάτι πολύ χειρότερο. Η σύγκριση δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Είναι εντελώς ανυπόστατη.

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρεται στο σύνολο των χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου, που απλώνεται ανατολικά μέχρι τα Ουράλια Όρη. Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μόνο 27 χώρες μέλη.

Δεν αρκεί να συγκρίνεις νεκρούς με νεκρούς

Έχει νόημα η σύγκριση εάν αναλογιστούμε πως η χώρα μας έχει 10 εκατ. κατοίκους, όταν στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία των 80 εκατ., η Ρωσία των 144 εκατ., η Γαλλία των 65 εκατ. και η Ουκρανία των 45 εκατ.;

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Τα πλέον αξιόπιστα στατιστικά εργαλεία και τα ακριβή δεδομένα αποκαλύπτουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή θέση. Ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα βρέθηκε μόνον χτες στην θλιβερή 10η θέση στους θανάτους ανά εκατομμύριο, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών.

Tέλος οι υπουργοί προσπερνούν το γεγονός ότι οι συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα δεν είναι ίδιες. Ότι οι κρατικές δομές άλλων χωρών στο χώρο της υγείας και των απογραφών είναι πολύ υποδεέστερες από αυτές της Ελλάδας. Ότι το βιοτικό επίπεδο και οι οικονομικές συνθήκες δεν έχουν σχέση με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To δια ταύτα είναι ότι όση πλαστή αισιοδοξία κι αν διακινηθεί, οι σταυροί στα μνήματα φέρουν ονοματεπώνυμα. Κι αφήνουν πίσω τους ζωντανούς συγγενείς και φίλους, να μιλήσουν εξ ονόματός τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις