Ο γιος ενός ανθρακωρύχου, ο Άρμιν Λάσετ κέρδισε χθες 16/1 την εκλογή στο ψηφιακό συνέδριο του CDU κάνοντας μία πολύ ανθρώπινη ομιλία που θεωρείται ότι κέρδισε τις καρδιές και την λογική των συνέδρων που τον εξέλεξαν. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη κερδίσει στο παρελθόν εκλογές με σύνθημα το απλούστατο “Με ξέρεις”.

Ο Λάσετ βασίστηκε στο ίδιο μήνυμα όταν είπε στην κάμερα που έστελνε εικόνα και ήχο στο σπίτι κάθε χριστιανοδημοκράτη, που είχε δικαίωμα ψήφου στο συνέδριο του κόμματος: “Είμαι ο Αρμίν Λάσετ. Μπορείτε να βασιστείτε σε μένα” και στην συνέχεια αφηγήθηκε μια ιστορία, σχετικά με τον πατέρα του που ήταν ανθρακωρύχος, μιλώντας για τη σημασία της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης που πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι εργαζόμενοι στις δύσκολες συνθήκες των υπόγειων ορυχείων.

Ο πρωθυπουργός του Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας τοποθετήθηκε ως κεντρώος ανάμεσα στους δύο ανθυποψηφίους του και πήρε αποστάσεις από «κάθε μορφής πόλωση».

“Κάρφωσε” τον δεξιότερο αυτού, Φρίντριχ Μερτς λέγοντας ότι το CDU δεν χρειάζεται CEO ή πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, αλλά πολιτικό επικεφαλής  με ομαδικό πνεύμα και παραδέχτηκε ότι είναι κοντά στη Μέρκελ χωρίς ενοχικότητα.

Φρίντριχ Μερτς. Ηττημένος για τρίτη φορά στην ίδια διαδικασία

Αν η λέξη “εμπιστοσύνη” χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Λάσετ, ο Μερτς κράτησε για τον εαυτό του την λέξη “ηγεσία”.

“Ηγεσία αυτού του κόμματος, αλλά και ηγεσία της χώρας μας” όπως είπε χαρακτηριστικά  προϊδεάζοντας ότι θα ήθελε να είναι και υποψήφιος καγκελάριος αν κέρδιζε χθες. Επανέλαβε αυτά που είπε στο Αμβούργο το 2018, όταν και έχασε από την απερχόμενη πρόεδρο Ανεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ.

“Παίζοντας με βαριά πόδια” καθώς είχε χάσει και το 2009 από τη Μέρκελ και το 2018 από την Κραμπ, ο Μερτς είπε ακόμα κάτι που θεωρήθηκε άκομψο όταν θέλοντας να δείξει ότι δεν έχει πρόβλημα με τη θέση της γυναίκας στην πολιτική επικαλέστηκε την αποδοχή του από τις κόρες του και τα 40 χρόνια γάμου με τη γυναίκα του!

Βέβαια δεν σημαίνει ότι όποιος είναι παντρεμένος και έχει καλή σχέση με τις κόρες του, σέβεται και τις γυναίκες στην πολιτική και το ύφος του Μερτς δεν έπεισε ιδιαίτερα.

Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι ο Μερτς δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο τον Λάσετ αλλά και την ίδια τη Μέρκελ. Και το κλίμα που υπάρχει μέσα στο κόμμα και τις ζυμώσεις που έγιναν ανάμεσα στους συνέδρους που έπρεπε να ψηφίσουν.

Γνώριμοι από πολύ παλιά Μέρκελ και Μερτς. Για τον δεύτερο η σχέση ήταν… μοιραία

Το εκλογικό αποτέλεσμα (521-466) δείχνει βέβαια πόσο διχασμένο είναι σε δύο στρατόπεδα το κόμμα των χριστιανοδημοκρατών.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα συμπεριφερθούν οι, για τρίτη φορά μέσα σε 12 χρόνια, απογοητευμένοι υποστηρικτές του Μερτς.

Ο οποίος χαίρει εκτίμησης στους επιχειρηματικούς κύκλους  και είναι δυνατός στην Ανατολική Γερμανία και τα νοτιοδυτικά κρατίδια.

Θα απαιτήσει τώρα τουλάχιστον να γίνει Υπουργός Οικονομίας (θεωρείται πολύ κοντά στις απόψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) αν και η καγκελάριος Μέρκελ απορρίπτει την πιθανότητα ανασχηματισμού.

Βέβαια  για τον Λάσετ μεγαλύτερο “πρόβλημα” και από τον Μέρτς είναι η… ίδια η καγκελάριος Μέρκελ. Τους επόμενους οκτώ μήνες και μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, που είναι οι ομοσπονδιακές εκλογές, θα συμβιώνουν εκείνος ως πρόεδρος του κόμματος και εκείνη στο τιμόνι της χώρας και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω και της κρίσης του κορονοϊου σε όλη την Ευρώπη.

Θα αναφέρεται μάλιστα σε αυτήν και ως “υφιστάμενος” πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Εξάλλου και η Ανεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ πρόεδρος ήταν (του CDU) εδω και τρία χρόνια αλλά τουλάχιστον διεθνώς (αλλά και στο εσωτερικό) περνούσε απαρατήρητη λόγω της ακτινοβολίας Μέρκελ.

Και μπορεί ως γιος ανθρακωρύχου ο Λάσετ να μίλησε σήμερα στους συνέδρους για εμπιστοσύνη, όμως το βέβαιο είναι ότι θα βρεθεί μπροστά σε ένα τακτικό δίλημμα: Ή θα επιλέξει την συμπόρευση με την Καγκελάριο που το πιθανότερο είναι να ερμηνευτεί ως αδυναμία, ή θα βάλλει εναντίον της με κίνδυνο να εμφανιστεί η εικόνα ενός ακόμη πιο διαιρεμένου CDU.

Επίσης ο Λάσετ πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου έχει την άνοιξη μπροστά του εκλογές στο κρατίδιο Ρηνανία – Παλατινάτο και εκεί πρέπει να πείσει μεγαλύτερο ακροατήριο και να δείξει δυναμική για να μπορέσει να διεκδικήσει τη θέση του καγκελάριου στη συνέχεια. Και θα πρόκειται για εκλογές μετά από δύο κύματα πανδημίας και όσα αυτη συνεπάγεται.

Δεν αποκλείεται λοιπόν όσο πλησιάζουμε στις ομοσπονδιακές εκλογές ο Λάσετ να αποδυναμωθεί προς όφελος του Μάρκους Ζέντερ πρωθυπουργό της Βαυαρίας και το αδερφό κόμμα CSU που μάλλον δεν θα προτιμούσε ως αντίπαλο τον Μερτς που “συγκινεί” περισσότερο τη βάση και τη νεολαία της χριστιανοδημοκρατικής ένωσης από τον σημερινό νικήτη του συνεδρίου!

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU) πιθανώς αποδειχθεί στο μέλλον ο πιο κερδισμένος (εμμέσως) της χθεσινής διαδικασίας

Όλα οι παραπάνω σύνθετοι συσχετισμοί δείχνουν πως παρά τις σημερινές εξελίξεις η Άγκελα Μέρκελ παραμένει δυνατή, ο πιο σταθερός παράγοντας στην εσωτερική γερμανική πολιτική σκηνή και καταφανώς η ρυθμίστρια των μελλοντικών εξελίξεων.

Παραφράζοντας τη ρήση του παλιού αρχηγού της Εθνικής Αγγλίας για το ποδόσφαιρο και πώς “όλοι παίζουν, αλλά στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί” θα μπορούσε να πει κάποιος ότι την τελευταία δεκαετία όποιος και να παίζει “πολιτική μπάλα” στη Γερμανία στο τέλος κερδίζει η Μέρκελ ή έστω όποιος αυτή θα θελήσει τους επόμενους μήνες!

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις