Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας άρχισαν να διαγκωνίζονται για τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα κατέλθουν, δημοσιεύματα “έδωσαν και πήραν” ενώ και στην αντιπολίτευση το κλίμα ήταν παρόμοιο.

Είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή στο διαδικτυακό πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότερες τοποθετήσεις των μελών του συμβουλίου είχαν ως άξονα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την ετοιμότητα που πρέπει να δείξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο βρίσκεται σε κρίσιμη φάση των προσυνεδριακών διεργασιών.

Η εντεινόμενη οικονομική κρίση αλλά και οι πιθανές εξελίξεις στα εθνικά θέματα μετά την έναρξη του διάλογου Ελλάδας Τουρκίας σε συνάρτηση με το μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας προεξοφλούσαν (και προεξοφλούν για να μην αποκλείσουμε το σενάριο) πρόωρες εκλογές πάνω στην διετία από την ανάληψη της διακυβέρνησής της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τις τελευταίες μέρες όμως φαίνεται πως ένα πιθανό “ξέφωτο” στη ζούγκλα της πανδημίας το οποίο θα μπορούσε να αναζητήσει η κυβέρνηση για διεξαγωγή εκλογών δεν υπάρχει μέσα στο έτος.

Οι εμβολιασμοί πάνε πολύ πίσω λόγω του φιάσκο της ευρωπαϊκής επιτροπής με τις εταιρείες, που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός τύπος “στήνει στον τοίχο” των σοβαρών πολιτικών ευθυνών την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη Στέλλα Κυριακίδου και η επίδραση αυτής κατάστασης δεν αφήνει εκτός στην Ελλάδα.

Ένας πιθανός εκλογικός αιφνιδιασμός τον Μάιο φαντάζει πλέον απίθανος, ενώ και το σενάριο του Σεπτεμβρίου ελλοχεύει κινδύνους για την κυβερνητική πλειοψηφία εφόσον θα έχει μεσολαβήσει ένα αχαρτογράφητο τουριστικά καλοκαίρι που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως επιταχυντής της δυσαρέσκειας.

Δυσαρέσκειας που ήδη υπάρχει στην αγορά και ιδιαίτερα στον νευραλγικό κλάδο της εστίασης που φαίνεται να διαλύεται με το παρατεταμένο lockdown.

Βέβαια ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha είχε πει πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά είναι γνωστό ότι οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται.

Οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες, με το τείχος ανοσίας να φαντάζει πολύ μακρινό, φαίνεται πως ενισχύουν τα όσα είπε επίσημα ο πρωθυπουργός.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν λείπουν εκείνοι που εκτιμούν ότι έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την τετραετία με επιτυχία έχοντας βγει από το “μνημόνιο της πανδημίας” και έχοντας αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους του ταμείου ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ ακόμα και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες που τώρα γίνονται για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να ανανεώσει υπό κανονικές συνθήκες τη λαϊκή εμπιστοσύνη και να μη στείλει τους πολίτες στις κάλπες πρόωρα, δεδομένου ότι ο πρώτος καθολικός εμβολιασμός αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο. Τα δεδομένα αλλάζουν ανά εβδομάδα όπως και τα μέτρα ακορντεόν που έχουν απορρύθμισει την αγορά και την κοινωνία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις