Όμως αυτή η ιστορία τράβηξε πολύ και έχει ακόμα δρόμο. Έρχονται στιγμές που στον καθένα λείπουν καποιες από τις προσωπικές του ελευθερίες.

Ένα καλο φαγητό με φίλους, το θέατρο, το γήπεδο, ένας καθιστός καφές με λίγο χάζι γύρω γύρω, μία νυχτερινή βόλτα.
Απαγορεύσεις, απαγορεύσεις, απαγορεύσεις με τον καπιταλισμό της παρακολούθησης σε ονείρωξη.

Βάλτε από κοντά την δικαιολογημένη μικροβιοφοβία και την καταναγκαστική ατομική γυμναστική (για όσους μπορούν) για να κρατηθείς σε μία στοιχειώδη φυσική κατάσταση, και έχετε ένα συνδυασμό που οδηγεί συνολικά σε μία αποστειρωμένη βαρετή ζωή.
Με τρόμο άκουσα προχθές το μεσημέρι μία φίλη να λέει στον έφηβο γιο της “να ζεστάνει λίγη κινόα με βραστό κοτόπουλο” μέχρι να επιστρέψει.

Μαρούλι, κινόα και λοιπές χαμηλών λιπαρών δυνάμεις

Να είσαι δηλαδή 12 με 14 που καις ακόμα και λιγνίτη και να σε βάζουν μετά το τηλεμάθημα να τρως βραστό κοτόπουλο με κινόα.
Οποία καταδίκη.
Και να εκεί μέσα στο τούνελ (που τελειώνει την Άνοιξη λέει ο Κυριάκος) έρχεται ο κορυφαίος Γάλλος ογκολόγος Νταβίντ Κάγιατ και λέει: “Βάλτε τέλος στην ζωή δίχως χαρά και ευχαρίστηση αλλιώς θα εκραγείτε. Μας κάνουν να αισθανόμαστε φοβισμένοι και ένοχοι και ποιο είναι το αποτέλεσμα;
Κάνουμε οτιδήποτε για να αποκτήσουμε ένα ιδανικό σώμα και δεν το καταφέρνουμε.
Είναι ζωή να τρως μία μερίδα πατάτες τηγανητές και να αισθάνεσαι ένοχος;
Η ενοχή αυτή μειώνει την αυτοεκτίμηση και σε αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο.
Όλοι όσοι μας πιπιλίζουν το μυαλό για έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα μας φτάσει στα γηρατειά χωρίς ασθένειες και θάνατο κάνουν λάθος. Όλοι θα γεράσουμε, όλοι θα αρρωστήσουμε, όλοι τελικά θα πεθάνουμε”

Ο γιατρός (Νταβίντ Καγιάτ) ξέρει

Ο Κάγιατ επικαλείται μάλιστα και τον αρχαίο φιλόσοφο Επίκουρο:
” Ο άνθρωπος πρέπει να επιδιώκει τις ήπιες απολαύσεις και τη γαλήνη του νου” συμπληρώνοντας πως “οι υπερβολές είναι θεμιτές ενίοτε, πάντα με μία ισορροπία.
Πάντως ζωή χωρίς απολαύσεις δεν έχει νόημα” καταλήγει
Ο Καγιάτ που έχει διατελέσει πρόεδρος στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου της Γαλλίας και ποιος ξέρει τι θα έχουν δει τα μάτια του, έγραψε και ένα βιβλίο σε αυτό το πνεύμα με τον ομώνυμο αυτού του άρθρου τίτλο “Arrêtez de Vous Priver” και στο οποίο καλεί τους ανθρώπους να χαρούν να γλεντήσουν, να αγαπήσουν και να κάνουν φίλους.
βέβαια οι τοποθετήσεις του πρώην προέδρου του Εθνικού Ινστιτούτου καρκίνου της Γαλλίας έχουν σαφέστατα και ιδεολογικό περιεχόμενο.
Σε μία Ευρώπη που κυριάρχησε σταδιακά μια προτεσταντική τιμωρητική λογική με ολίγον από τον αγγλοσαξονικό ασκητισμό που προβάλλεται ως ιδεατός, ο Γάλλος επιστήμονας έρχεται να θυμίσει πως ο κόσμος αυτός δεν προχώρησε με δουλειά αλλά ευτύχησε και με άλλα πράγματα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις