Με εκλεκτούς αλλά μετρημένους και εμβολιασμένους προσκεκλημένους (πού είναι τα μεγαλεία των 2.500 καλεσμένων του παρελθόντος) γιορτάζεται σήμερα στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου για 47η φορά η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα μας. Εν μέσω του τέταρτου κύματος πανδημίας του νέου κορονοϊού που προκαλεί κυρίως η ινδική μετάλλαξη Δέλτα και ενός Debate που μόλις ξεκίνησε για τη συνταγματικότητα ή μη της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Ευχάριστη ανάσα η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο και η παρουσία της ελληνικής αποστολής

Και ως γνωστόν από το παρελθόν κάθε άρθρο του Συντάγματος επιδέχεται ερμηνειών. Αυτή τη φορά στο τραπέζι είναι το άρθρο 25 όπου σε μία παράγραφο του κάνει λόγο για το δικαίωμα του κράτους να αξιώνει από τους πολίτες την εκπλήρωση της αλληλεγγύης και σε άλλη για τα ατομικά δικαιώματα δίνοντας όπλα στη συζήτηση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε ένα θέμα βέβαια όπου επί της ουσίας και οι δύο συμφωνούν για την ανάγκη καθολικότητας του εμβολιασμού αλλά πρέπει να βρουν και ένα τρόπο να διαφωνήσουνν για να “γραμμώσουν” τα κομματικά τους ακροατήρια.

Η σύνδεση πάντως του εμβολίου με τον μισθό κυρίως χτίζει ένα αντισυστημικό πολιτικό χώρο που πιθανότατα θα αντικαταστήσει τη Χρυσή Αυγή όπως φάνηκε και από τις συγκεντρώσεις της περασμένης εβδομάδας. Ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που “μάζεψε” λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών και της δικαστικής εμπλοκής των Χρυσαυγιτών, κυρίως η Ελληνική Λύση αλλά και η Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές αλλά πλέον δεν θα μπορέσει να το κρατήσει (η ΝΔ τουλάχιστον) ενώ υπάρχουν και νέοι παίκτες…

Το πολιτικό και μιντιακό σύστημα κάνει κατά τη γνώμη μου ξανά το ίδιο λάθος που έφτασε πριν σχεδόν μία δεκαετία (2012) τη Χρυσή Αυγή στο 10%. Δεν δίνει λόγο και χώρο στην έκφραση της αναμφισβήτητα παράλογης αντίθετης απόψης και έτσι αυτή βρίσκει βήμα στις ντουντούκες και στις πλατείες. Προσεχώς και στις κάλπες.

Αντί να κληθούν στα πάνελ οι αρνητές και οι αντιεμβολιαστες γιατροι και λοιποί συνοδοιπόροι και να συντριβούν με επιχειρήματα από τους συναδέλφους τους που πρεσβεύουν την κοινή λογική, αφήνονται στο περιθώριο να ζυμώνουν μία κρίσιμη μάζα πού θα τη βρει μπροστά του μορφοποιημένη σε πολιτικούς σχηματισμούς τόσο το πολιτικό σύστημα όσο κυρίως η ίδια η κοινωνία.

Βέβαια η συζήτηση έχει πάει και στις ελευθερίες πέρα από το υγειονομικό σκέλος και εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί οι αντιδρώντες έχουν ένα point που λένε και στο χωριό μου τα Πατήσια.

Το θέμα θα συζητηθεί και στον κήπο του προεδρικού Μεγάρου όπου χάθηκε η ευκαιρία για “τα σέλφι” με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που τελικά κλήθηκε έστω και την τελευταία στιγμή στο προεδρικό μέγαρο όπως προτείναμε χθες πουρνό πουρνό στην προεδρία της Δημοκρατίας και μπράβο που ξυπνάνε νωρίς και διαβάζουν FLASH, αλλά η άφιξη του στην Ελλάδα αλλά η άφιξη του στην Ελλάδα αναβλήθηκε  λόγω καραντίνας του αδερφού του Θανάση

Απών και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα αποφύγει τη δεξίωση λόγω της πρόσκλησης σε αυτή μέλών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Εκτός αν ο Πρόεδρος Κυριάκος number 2 ήθελε να αποφύγει ενώπιον των φωτογράφων τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το scanning για το αν ειναι εμβολιασμένος ή όχι.

Την ίδια ώρα όπως γράφουν και οι New York Times και εμείς οι εμβολιασμένοι καλό είναι να προσέχουμε καθώς δεν είμαστε άτρωτοι και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της pfizer  απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα είναι γύρω στο 39%. Όχι ότι θα φτάσουμε μέχρι την εντατική αν κολλήσουμε αλλά ποτέ δεν ξέρεις με αυτό το διάολο που έχουμε μπλέξει. Μάσκουλα λοιπόν και καλή διάθεση γιατί ακόμα είμαστε από το Α μέχρι το Ω, στο Δ των μεταλλάξεων.

Κάπως έτσι θα κυλήσει και αυτό το Σαββατοκύριακο για όσους δεν βρίσκονται ήδη στην παραλία ή δεν αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν να πάνε στον τόπο διακοπών τους πριν τους προλάβει ο κορονοϊός. Άντε με το καλό να αρθούν αύριο και τα μέτρα στη Μύκονο που μέσα σε 7 μέρες συνέτριψαν την πανδημία. Και αύριο εδώ θα είμαστε…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις